BGF
2015. 02. 09. - Scheier

Diplomám és Én – Mit ér a név?


Előző cikkünkben már olvashattátok két ex-Külkeres leányzó személyes tapasztalatait a suli utáni munkakeresésről, de mint akkor is írtam, sokkal több szép történetet kaptunk felhívásunkra, mint amennyire számítottunk. Eljött tehát az idő, hogy megosszuk Veletek, hogyan válaszolt kérdéseinkre két másik delikvens! Mai cikkünkben az uraké lesz a főszerep, F. Dánielt (továbbiakban F. D.) és C. Balázst (továbbiakban C. B.) kérdezzük.

Mielőtt belekezdenénk, szeretnénk megköszönni a Külker Online és a hallgatók nevében is a közreműködésüket, reméljük sokaknak segítségére lesz.

Hol és mennyi idő alatt sikerült elhelyezkednetek?

F. D.: Szerencsére végzettségemhez illően gazdasági területen, azon belül pedig a vállalati szférában kezdtem karrieremet. Egy amerikai multinál kaptam helyet számlavezető asszisztensként – talán ez a legjobb magyar megfelelője. Záróvizsgámat követően 2 hónapig még külföldön laktam, így elsősorban Németországban kerestem munkalehetőséget, de utána a magyarországi tartózkodásom alatt 1,5 hónap után már meg is kaptam az ajánlatot. Szóval összességében 1,5 hónapot mondanék, ami a statisztikákhoz képest kiugróan szép eredmény.

C. B.:  Három hónap telt el az első önéletrajz kiküldése és a munkaszerződés aláírása között. Kemény három hónap volt, érzelmileg megterhelő a sok eredménytelen kísérlet. Türelmesnek kellett maradnom, hiszen a keresés időszakában rengeteg olyan állásajánlatot kaptam, melyek elvégzésére alapvetően túlkvalifikált voltam. Egy-egy jó ajánlat elvesztése után ezek rendkívül csábítóak voltak. Végül azonban sikerült megtalálnom a nekem leginkább megfelelő állást, így a GE Power & Water üzletágánál helyezkedtem el Veresegyházán.

2014-07-29-jobsearch

Iskolavégzés közben is kerestél, vagy csak végzés után?

F. D.: Tanulói jogviszonyom utolsó hónapjaiban már keresgéltem a lehetőségeket, de konkrét jelentkezést sehova sem adtam be. A legtöbb pályázathoz diplomamásolatot is kellett volna csatolni elektronikus formában – legalábbis azokhoz, amiket én találtam.

C. B.: Gimnazista korom óta folyamatosan dolgozom, főiskola mellett is volt állandó munkahelyem, de ez természetesen nem a végzettségemhez kötődött, hiszen az még nem is volt. A szakmámban a diploma megszerzésének közeledtével kezdtem el munkát keresni, illetve a gyakorlati helyemet is úgy választottam ki, hogy illeszkedjen a jövőmre vonatkozó terveimbe, az más kérdés, hogy a kötelező gyakorlat alatt kiábrándultam abból a területből, így később teljesen más irányba indultam el.

Mennyit számít egy külkeres diploma a munkáltatók megítélése szerint? / Előnyhöz juttatott-e az itt szerzett végzettség?

F. D.: A diplomám származása nem jött szóba, nem arra fektették a hangsúlyt. A suliból hozott tudás és papír csupán információs bázis, a főiskolán szerzett gondolkodásmódod viszont alapja lesz minden egyes üzleti szituációnak, döntéshelyzetnek, amivel munkás hétköznapjaidban találkozni fogsz.

C. B.: Gyakorlati pozícióm megszerzésénél kifejezett előny volt a külkeres pályafutás, kizárólag ezen a karon végzett emberek dolgoztak abban a KKV-ben, ahol a gyakorlati időszakomat teljesítettem. Munkakeresésnél már nem éreztem, hogy ez annyit számítana. Fontos volt, hogy nem “bóvli” diplomám van, ezt a sulit mindenhol a jobb felsőoktatási intézmények közé sorolják, de abban a kategóriában már mindegy, hogy Corvinus, BME, ELTE vagy BGF. Annyit még elmondhatok, hogy jelenleg is több ex-külkeres munkatársam van.

Job-Search

Többet vagy kevesebbet vártál a diploma értékétől a munkakeresés során?

F. D.: Nem voltak konkrét elvárásaim, de tudtam, hogy nem a diploma lesz a mérvadó, hanem a nyelvtudás, a logikai készség és talán a szerencse.

C. B.: Alapvetően egy BA diploma még nem váltja meg a világot, ezt azért be kell látni. Pont annyira értékes, amennyire a birtokosa képes eladni a tudását.

Mennyire tudod hasznosítani a Külkeren elsajátított tudást a munkahelyeden?

F. D.: Mint az előbb is említettem, a gondolkodásmód, a diákszervi tapasztalatok nagyon sok munkahelyi szituációban kapóra jöttek. Tehát még ha nem is vettem hasznát a tananyag nagy részének, egyáltalán nem bántam meg, hogy a Külkerre jártam.

C. B.: Konkrét szakmai tudást keveset alkalmazok az iskolapadban tanultakból. Amit mégis, az leginkább az informatikához és logisztikához kötődik. Ugyanakkor nagyon sokat ér a főiskolán elsajátított gondolkodásmód, látásmód és problémamegoldó készség.

Mennyire vagy elégedett a munkahelyeddel?

F. D.: Habár nem tartok attól, hogy a főnököm olvasná ezeket a sorokat, erre a kérdésre mindenki óvatosan szokott válaszolni. A feladatkörömmel teljesen elégedett vagyok, változatos és dinamikus, minden nap tartogat számomra meglepetést. Egy szó, mint száz: tetszik, amit dolgozok, de a szívem külföldre, leginkább Németországba húz.

C. B.: Úgy gondolom, hogy megérte türelmesen várni és kitartóan keresni. Végül olyan cégnél és pozícióban sikerült elhelyezkednem, ahol a munkám kihívásokkal teli, a csapat, amiben dolgozom fantasztikus és összességében remek karrierperspektíva nyílhat meg előttem.

Nagyon szépen köszönjük még egyszer a ránk szánt időt és a hasznos tippeket!

További cikkek
Top