Kultúra
2020. 01. 15. - Feke Brigitta

Diákbarát utak Európán belül

Hosszú félévet hagyunk magunk mögött, hamarosan véget ér a vizsgaidőszak is, de szerencsére van egy kis időnk fellélegezni, mielőtt újból nekivágnánk a szorgalmi időszaknak. Biztosan Te is szívesen jutalmaznád meg magad a nehéz időszak után, mert biztosan megérdemled. Sokunk, hogy kiheverje a tanulás okozta fáradalmakat, örömmel választja az utazást, mint kikapcsolódási formát. Ha esetleg Te is gondolkodsz azon, hogy felkapod a hátizsákod és kimozdulsz egy rövidke időre, akkor ez a cikk a segítségedre lesz, ugyanis összegyűjtöttünk számodra néhány úti célt Európán belül, melyet pár napra kevéske pénzből is megjárhat az ember gyermeke.

A nyár ugyan még messze van, de a városnézésre minden évszak alkalmas. Nem kell túl messzire utaznunk ahhoz, hogy kicsit más környezetbe csöppenjünk, ugyanis Európának sok érdekes és különleges városa van, melyeknek látnivalóit akár egy pár napos kiruccanás alkalmával fel is fedezhetjük, méghozzá igen baráti áron. Ráadásul a főszezon lecsengését követően a tömeg miatt sem kell aggódnunk. Amennyiben nem kedveled a szervezett utakat, ezek a pár napos kiruccanások alkalmasak arra, hogy beletanulj az önálló utazásszervezésbe. A célpontok legtöbbjét vonattal, vagy busszal a legérdemesebb megközelíteni, mivel repülőgépre szállni gyakran nagyobb macerát jelent ezekre a rövid utakra, persze akad kivétel is. Ha mindenképp ragaszkodsz a repülőgépes utazáshoz és rugalmas vagy, akkor érdemes a ryanair.com Cheap flights in Europe felületén böngészni.

Prága, Csehország

Prága mindössze 7 óra alatt elérhető vonattal, az utazás ára pedig circa 15.000 forint oda-vissza. A szállásfoglalás megoldható az Airbnb segítségével, vagy a booking.com-on is találunk kedvező ajánlatokat. Az óváros főterén, a hangulatos, szűk utcákon élmény sétálgatni. Prága épületeit, műemlékeit látva sokak álla leesik, a Károly híd aranyozott szobrai pedig ezt az élményt csak tovább fokozzák. A város sörözői nem túl turistásak, őrzik az igazi cseh kocsmák hangulatát, az utcák tiszták, rengeteg az étterem is, az árak pedig hasonló szinten mozognak, mint itthon.

Krakkó, Lengyelország

Aki járt már Krakkóban, az biztosan imádta. Az utazási idő szintén 7 óra, busszal és vonattal is megközelíthető, azonban érdemesebb a buszt választani, mert költséghatékonyabb. FlixBusszal a retúrjegy 8.000 forint, egy fő részére egy három napos kiruccanás körülbelül 45.000 forintból kihozható. A látnivalók egy hosszú hétvége alatt megcsodálhatóak. Itt is van finom sör, gyönyörű monumentumok, és sok történelem. A Krakkóba utazók többsége az auschwitzi koncentrációs tábor emlékhelyére is ellátogat. A megrázó események emlékeit őrző tábor a várostól másfél órára található.

Varsó, Lengyelország

Ha már Lengyelország, akkor a fővárost, Varsót sem lehet mellőzni, ahol a királyi múlt a modernnel találkozik. Az útiköltség nagyjából 15.000 forintból megoldható, a főváros hangulata magával ragadó, mind építészetileg, mind látnivalóit illetően izgalmas. Varsóhoz számos kultúrtörténeti érdekesség kapcsolódik, valamint a gasztronómiai kínálata is magával ragadó, a lengyel árak pedig viszonylag pénztárcabarátok.

Velence, Olaszország

Közeledik a karnevál időszak, és az első, ami erről eszedbe jut pedig biztosan Velence. Az útiköltség vonattal akár 20.000 forintból kijöhet, ha pedig eléggé szemfülesek vagyunk, kifoghatunk baráti árú repülőjegyet is. Velence nemcsak a szerelmesek városa, a nyári szezon után sem veszít a bájából, egy gondolázásra pedig ki ne lenne vevő?

Vilnius, Litvánia

A legkevésbé drága európai nagyvárosnak Litvánia fővárosát, Vilniust mondják. Érdemes meglátogatni, ha az ember egy költséghatékony hosszú hétvége alatt sok történelmi nevezetességet szeretne megnézni. Vilnius részben ma is fallal övezett történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Krakkó mellett ez a város is kötelező célpont a történelem iránt érdeklődők számára, hiszen a város története egészen a kőkorig visszavezethető. Egy hosszú hétvége két fő részére 50.000 forint körül mozog.

 Bécs, Ausztria

Amennyiben csak egy napra utaznál el, akkor talán Bécs a legmegfelelőbb választás. Vonattal, vagy FlixBusszal 10.000 forintból megjárod, mindössze 3 óra alatt ott is vagy, megnézheted a Schönbrunnt, a Szent István Székesegyházat, a Ringstrassét és még sok mást. Továbbá az állatbarátok meglátogathatják az állatkertet, ahol pandákat is lehet látni.

Az említett városokat mindenképpen megéri megnézni, ugyanis költséghatékonyan szerezhetsz élete szóló élményeket. A fenti utazások megszervezése nem igényel nagy előkészületeket, azonban ha számodra ez túl nagy macerát jelent és inkább nagyobb társasággal ruccannál ki, érdemes figyelemmel kísérni a diakutak.com ajánlatait, ugyanis diákbarát árakon juthatsz el velük Európa több pontjára is.

További cikkek
Top