Szubjektív
2015. 05. 17. - Kahy

Deep web – az internet sötét oldala

 

Az internet mára már a világ szinte minden tájára eljutott. Alig akadnak olyan földrészek, ahol ne lehetne valamilyen úton-módon hozzáférni a világháló oldalaihoz. Emellett az életünk és a hétköznapok szerves részévé vált. Szinte megkerülhetetlen az internet használata, legyen szó tanulásról, munkáról, vagy kapcsolataink ápolásáról. Azonban ezek a hétköznapi tartalmak a valódi internet elenyésző részét alkotják csupán. Az internet ugyanis olyan, mint egy jéghegy, csak egy kis csúcsa látszik a felszínről, a mélyben viszont egy hatalmas monstrum bújik meg.

Kezdjük az elején. Maga a World Wide Web az internet alapja, amit Tim Berners-Lee nevéhez köthetünk. Az Ő ötlete nyomán kezdődött az online, bárki számára elérhető tartalmak elterjedése. Következő lépcsőként az úgynevezett keresőmotorok bevezetése következett, melyek közül a mára már mamutvállalattá nőtt Google magasan kiemelkedik. A keresőmotor működése leegyszerűsítve a következő: a beírt kulcsszavak alapján egy keresést futtat a saját adatbázisában. Ebben az adatbázisban olyan oldalak vannak eltárolva és indexelve, melyeket előtte különböző programok megkerestek az interneten. Így tehát a hétköznapi felhasználók általában azokat az oldalakat és tartalmakat olvassák, használják, melyek szerepelnek a keresőmotor adatbázisában. Ennek a mérete is hihetetlenül nagy, pedig az internet keresőmotorok által indexelt része mindössze a 4%-át teszik ki a teljes tartalomnak. A maradék 96%-nak több neve is van: deep web, hidden web, darknet, stb. Ezek az oldalak nincsenek indexelve, így csak úgy lehet rájuk találni, ha valahonnan rendelkezésre áll a direkt link, amin keresztül csatlakozni tudunk.

Miből áll a deep web?

A maradék 96% jelentős részét szintén adatbázisok képezik. Cégek, kormányok, egyéb hivatalok különböző adatbázisai, amelyek jelszóval védettek, vagy csak egy adott céges hálózaton érhetőek el. De ide tartozik akár egy könyvtár, levéltár belső jegyzéke is. Alapvetően ezek a tartalmak legfeljebb az ipari kémkedéssel foglalkozó hackereknek lehetnek érdekesek, sőt, a legtöbb esetben csak ők tudnak hozzáférni külső gépről, mivel az adatok el vannak rejtve.

Természetesen, ahogy a hivatalos szervek, kormányhivatalok és rendfenntartó szervek rendelkeznek saját hálózattal, ugyanígy az alvilág is kihasználta már az internet nyújtotta lehetőségeket. A szervezett bűnözés számára tökéletesen megfelel a deep web. Nehezen lenyomozhatóak, nehezen megtalálhatóak az oldalak, fórumok. Legyen szó drogkereskedelemről, terrorizmusról, vagy pornográfiáról, valahol a világban különböző szerver gépeken minden tárolva van. A legnagyobb illegális kereskedelmet bonyolító oldal a Silkroad fedőnév alatt futott a deep weben, amíg az FBI több nemzetközi nyomozószervezettel közreműködve lekapcsolta az üzemeltetőt. A siker ugyan csak részsikernek mondható, hiszen a Silkroad nemsokára újraindult és ott folytatta a működést, ahol abbahagyta. Tulajdonképpen az Ebay deep weben található megfelelőjeként üzletek százezrei köttettek a felületen keresztül. Tavaly novemberben sikerült újfent lefoglalni és leállítani az oldalt, azonban ez szintén legfeljebb pillanatnyi visszaesést okozott a feketekereskedelem történetében.

Ahogyan a „normál” interneten, úgy a deep weben is találunk rengeteg átverést, scamet. A lopott hitelkártyáktól kezdve, Amazon accountokat, fizetős tartalmakat kínálnak megvételre. A képlet egyszerű: fizess bitcoinnal, névtelenül, majd miután megérkezett a pénz, küldik a megvásárolt tartalmat. Akár postán, akár e-mailben. Mivel azonban sem az eladó, sem a vevő nem ismert, így szinte teljes biztonsággal tudnak pénzt kicsalni az odatévedő naiv, tapasztalatlan érdeklődőből.

Bitcoin

A deep weben zajló kereskedelem mára már annyira elterjedt, hogy szükségessé vált egy saját deviza létrehozása is. Az úgynevezett bitcoin kizárólag internetes kereskedelemre használható, teljesen anonim rendszer. Nem szükséges semmilyen személyes adatot megadni, csupán egy online pénztárca kell hozzá, melynek van egy egyedi azonosító kódja. A fizetési és utalási tranzakciók lekövethetetlenek, így senki nem látja ki, mikor, kinek és mennyi pénzt utalt el. Bár maga a bitcoin alapvetően nem illegális, mégis fenti tulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas az illegális kereskedésre. Mivel nem függ egy ország gazdasági, vagy politikai helyzetétől, sem bankoktól és pénzintézetektől, ezért a jelenleg elérhető legerősebb devizává nőtte ki magát. Egy bitcoinért jelenleg kb. 206 eurót, azaz 62 ezer forint körüli összeget kell fizetni. Magyarországon jelenleg egyetlen bitcoin váltó automata működik, az Anker közben. Aki ellenállhatatlan vágyat érez rá, hogy bitcoint váltson magának, az Anker Klubban megteheti.

Van azért pozitív oldal is

A deep web eléréséhez egy különleges böngészőre van szükség. Ez pedig a TOR. Mivel sajnos jelenleg is a világ több országában az internet erősen korlátozva van az aktuális kormány által, az ezen országokban élő emberek is meg vannak fosztva az internet nagy részétől, illetve az objektív tájékozódástól, valós szólásszabadságtól. A TOR kifejlesztésének alapvető célja, hogy a felhasználó teljesen anonim módon tudjon hozzáférni bármilyen tartalomhoz. Így például olyan politikai aktivistáknak segített szerveződni és kapcsolatot tartani egymással, akik háza előtt valószínűleg egyéb esetben megállt volna éjszaka egy bizonyos fekete autó.

A legismertebb történet talán Edward Snowdenhez fűződik, aki szintén a deep web és a TOR segítségével tette közzé azokat a titkos dokumentumokat melyek szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatja a telefonhívásokat, illetve megfigyelte több millió okostelefon adatforgalmát is.

Szintén ismert történet a WikiLeaks és Julian Assange esete is. Hatalmas botrányt keltett, amikor titkos katonai iratokat bocsátottak mindenki számára elérhetővé az újságírókból és hackerekből álló csoport alapítói. A WikiLeaks szintén kizárólag a TOR böngészőn keresztül érhető el, a megfelelő link ismeretében.

wikileaks

Egyszerű magán felhasználóként is fontos lehet számunkra, hogy megőrizzük identitásunkat, anonimitásunkat. Fontos azonban, ha úgy döntünk, megismerkedünk a TOR és a deep web világával, legyünk körültekintőek. Könnyű belefutni olyan tartalmakba, melyeket nem biztos, hogy akarunk látni, illetve lépten-nyomon lehúzásokkal és átverésekkel találkozhatunk. Mindettől függetlenül egy érdekes és izgalmas túrát lehet folytatni az internet nem látható világában, túl a Google világán.

Akit bővebben érdekel a téma, érdemes az alábbi dokumentumfilmet megnéznie.

 

Mennyit szörfölsz egy nap a neten?

Kevesebb, mint egy órát
2-3 órát
3 óránál többet
négylábavanasztaldenemszék
További cikkek
Top