Kultúra
2014. 09. 25. - Palika

Dalok az iskolakezdéshez, avagy mivel mehet jobban a tanulás

Nehézkesen megy a tanulás, vagy csak szimplán problémáid vannak az “intenzív” házi feladatok elkészítésével? Megannyi maszlagos tanulásmódszertan és a klasszikus praktikák mellett – nem beszélve a trendi literszámra elfogyasztott kávékról – lehetőségünk van agyunk koncentrációs központját is serkenteni, hogy az “egyszerű pörgés” helyett inkább a logikus gondolkodás nyíljon meg.

A diszkózene az jó a tanuláshoz?

 

A legtöbben a jól bevált nyugati popslágerekkel igyekeznek izgalmasabbá és eredményesebbé tenni felkészüléseiket a vizsgákra vagy zh-kra. Ha David Guetta fesztiválcsörömpölése lükteti a dobhártyánkat, az még nem 100%-os siker a teljes koncentrációhoz, ugyanis az 50 és 80 ütem per perces “sablonsláger” minta csak fokozott érzelmi állapotot idézhet elő, de a szürkeállományunk teljes feltárulkozása még mindig várat magára. Természetesen mindenkinek megvannak a favoritjai, amik megadják a kellő lendületet a tanuláshoz, de ha mélyebbre akarunk ásni a hanghullámok és az agyhullámok kapcsolatában, akkor sajnos el kell felejtenünk fesztiválhuszár kedvenceinket.

Az ikonikus pesti éjszakákban kedvenc lemezlovasaink hétről-hétre hullajtják a vadonatúj top-slágereket, amiket később a telefonjainkon és számítógépeinken is folyamatosan hallgathatunk, majd azokat pár héttel később más kísértetiesen hasonló ütemekre is cserélhetünk. A mainstream áradat mellett léteznek fiatal zenei zsánerek, amik a relaxációt, a koncentrációt és az agyműködést igyekeznek segíteni. Humbug, vagy önjelölt “természettudomány-szakértők”, brit kutatók által vizsgált hipotézisek lehetnek? A választ egy kis gondolkodás után mindenki döntse el saját maga, ugyanis csodát senki se várjon, a hanghullámok nem tanulják meg helyettünk a matematikát.

Ettől a Statisztika is jobban mehet

 

Fentebb már megtárgyaltuk, hogy a napjainkban pörgő populáris trekkek érzelmekkel tölthetnek fel minket, amik motivációt és lendületet adnak a szorgalmas okuláshoz. Ha az elménket akarjuk mozgósítani a teljesítmény növelésének érdekében, akkor bátran tegyünk egy próbát az ambient “muzsikák” műfajával. Egyszerűen fogalmazva ez az a zene, amikor “fúj a szél és csiripelnek a madarak a füledben”. Félretéve a pejoratív definiálást, inkább fogalmazzunk úgy a zsánerről, hogy egy élő hangkörnyezetet kapunk magunk köré. Gondoljunk arra, amikor az egyszerű hétköznapi szituációkban – éppen valamivel elfoglalva – folyamatosan kapjuk a háttérzajokat. Ez egy olyan mögöttes hallásinger, ami arra készteti az agyat – a megszokás alapján –, hogy valamire koncentráljon nagyobb figyelemmel, ugyanis a külső tényezők akadályozóak lehetnek.

Tanulás előtt és közben is hasznos lehet ez a stílus. Ha van türelmünk és időnk egy masszívabb beadandó elkészítése előtt, akkor ezekkel a zenékkel relaxálva könnyen kiüríthetjük az agyunkat és rendszerezhetjük a gondolatainkat is. Ha a házi írása közben alkalmazzuk, akkor pedig segíti a koncentrációnkat az adott feladathoz. A módszerhez türelem kell, mint fentebb is említettem, nem fog helyettünk gondolkozni a zene, csak, mint segítőtárs oldja meg az összpontosítási problémáinkat. Fontos megemlíteni, hogy egy underground zenei ágazatról van szó, amit kevesen ismernek, és sokan nem kedvelnek, így mindenki maga dönti el, hogy az ízléséhez és módszereihez mennyire passzolnak az elektronikus számok.

Pszichedelikus dallamok

 

Az ambient, mint zsáner rendkívül szerteágazó, nemcsak az edukációban hasznos, hanem az alkotóművészek szárnysegédjeként is emlegetik. Akinek van affinitása a művészetek felé, és éppen egy letaglózó alkotói válságot él át, azoknak is érdemes próbát tenni pár dallammal, hogy fantáziadús elméjük egy magasabb szintre léphessen. Tanulás és konstruálás mellett a rave-partyk civilizációtól elzárt kis sátraiban is segíti a fesztiválozó fiatalokat egy Tejútrendszer körüli utazásban is. Az ambient mellett próbát tehetünk a populárisabb, kasztráltatott dubstep mixekkel (chillstep) is, hatása hasonló lehet lassúsága és kevésbé durva hangzásvilága miatt. Ha valaki érzi magában a csakrát és emellett önjelölt reiki mester is, annak pedig kötelező a Hemi Sync használata, ami rendkívül ortodox módon kezeli az ambient stílusát, megfűszerezve természetfeletti képességekkel.

Hazánkban is sok ambient zeneszerzővel találkozhatunk, akik nagyban színesítik az igényesebb elektronikus zenék palettáját, érdemes figyelni a munkásságukat. A mainstream popdalok és fesztiválslágerek mellett egyre jobban erősödnek az underground elektronikus zenék, amivel egyetemben az ambientnek is egyre nagyobb a térhódítása.  Instrumentális zenékre fel!

Szoktál zenét hallgatni tanulás közben?

Persze, nincs is annál jobb.
Nem, csendre van szükségem, amikor tanulok.
Hangulatfüggő.
Tanulni nem szoktam, viszont zenét hallgatni igen.

További cikkek
Top