Szubjektív
2014. 12. 27. - Dorina

CV Tedd & Ne Tedd


Hogy miből is áll manapság egy átlagos CV? Egy mosolygós kép a bal oldalon a neved mellett, nagy szavak a szakmai múltadról időrendi sorrendbe szedve, esetleg egy-két díszítő jellegű motívum. Ebben a cikkben az önéletrajzok mostanában megjelenő formai újításait próbáltam összeszedni. Az alábbi tippek főként azoknak lehetnek fontosak, akik a végletekig elcsépelt kreatív szó kiemelésén túl magát az összképet szeretnék feltűnőbbé – vagyis a többi közül kitűnőbbé – tenni.

Az a bizonyos fotó

Van olyan, aki ezzel az egy részlettel képes elrontani az egész irományt, pedig nem bonyolult, ha van néhány instrukció. Előnyös, ha világos – lehetőleg fehér – a háttér, ha középen állsz, barátságos mosollyal, ha nem félmeztelenül vagy duckface-szel pózolsz és ha nem webkamerával készíted a képet. Ha ez sikerült, jöhet a formázás: jobb vagy bal oldalon helyezed el önmagad, kör alakú, esetleg lekerekített négyzet formájú lesz a kép.

Könnyítsd meg a dolgukat!

Ha e-mailben küldöd el az életrajzod, márpedig ez a legvalószínűbb, linkeket is könnyen csatolhatsz hozzá akár az általad szerkesztett oldalakról, a blogodról, akár a közösségi portálon fent levő profilodról. Word dokumentumban két kattintás az egész, és bármin elhelyezheted a linket, legyen szó képről vagy szövegről. Ötletes, ha lemented az adott portál logóját, beilleszted, és arra teszed a hivatkozást. Így egy kattintással az általad választott weboldalon lehet az illető. Ha esetleg már dolgoztál nevesebb cégnél, magát a céglogót is beillesztheted, és remek referenciaként is szerepelhet, amin azonnal megakad egy HR-es szeme. Ha viszont a linkesítést választod, ügyelj arra, hogy PDF formátumban mentsd el a CV-d!

Pöttyök, vonalak, formák

Itt jön a neheze, ugyanis az egységes stílusról már Te döntesz és a megvalósítás is rád hárul. Ehhez tudok tippeket, javaslatokat adni, de minden az ízléseden, a képességeiden és a kreativitásodon múlik! Fontos, hogy válassz 3-4 szempontot (pl.: tanulmányok, szakmai tapasztalat, érdeklődési kör, stb.), amik szerint besorolod a mondandód, majd ezek alapján röviden bemutathatod eddigi életedet.

Wordben egyszerűen készíthetsz elválasztóvonalat, táblázatot, felsorolást, hogy feldobd az összképet. A szempontokat piktogramokkal helyettesítheted, de csak akkor tégy így, ha találsz egységes stílusúakat, különben szétszórt hatást keltesz vele! Jó ötlet egy kicsit színezni, de nincs szükség túlzásba esni: maximum 3 színnél, esetleg egy szín különböző árnyalatainál nem kell több.

Ha az eddigieket már elsajátítottad, továbbléphetsz az expert level-re, ahol az a lehetőség is fennáll, hogy ne egy Word dokumentumban babrálj. Ha van egy leheletnyi grafikai tudásod, netán ismerősen cseng az Indesign neve, egy-két Youtube-videó után olyan CV-d lehet, amit bátran adsz oda munkaadódnak. Ez akkor a legelőnyösebb, ha maga az állás, amit megpályázol, kér jártasságot ezekben a programokban. Ha nem is előfeltétel az ilyesmi, egy marketing/social media marketing irányultságú állásnál hatalmas előny lehet.

Vess egy pillantást az alábbi önéletrajzokra, mennyivel ötletesebbek, mint egy egyszerű Word dokumentum! (A képekre kattintva új lapon, nagyban jelennek meg!)
6287 cv-indesignresult

A fentieken kívül még ezen a linken találhatsz pár igazán kreatív megoldást. A cikk ugyan franciául van, de így is nagyon sok jó ötletet adhat.

Amit ne!

Zárásképp egy-két tipp, hogy mit ne tüntess fel, olyan dolgokról, melyek rossz irányba terelhetik a munkaadó figyelmét.

Talán kezdhetném a tanult, de elfelejtett nyelvekkel. Ezek éppen annyira felesleges tényezők, mint az önfényező jelzők vagy a privát infók, hiszen nem munkaalkalmassági pont például a családi állapot vagy a születési hely. Tanácsos odafigyelni a nagy dizájnolás közepette a mértékletességre, a túl csicsás CV ugyanúgy nem kelt “profi” hatást, mint a fekete-fehér túlegyszerűsített megoldások. Fizetési elvárásaidat ne tüntesd fel, vagy ha kérik, csak hozzávetőleges értéket írj, hiszen ez csökkenheti az alkupozíciód.

Ezen szabályokat betartva, használva a formai újításokat, és elegendő időt belefektetve bőven átlagon felüli önéletrajzot kreálhatsz, amivel könnyebben vághatsz neki a munka világának.

Sok sikert kívánunk!

Milyen rendszerességgel frissíted a CV-d?

Minden álláshirdetésre újat gyártok
Kb. fél évente
Frissíteni? Minek?
Mi az a CV?

További cikkek
Top