Közérdekű
2015. 11. 11. - Scheier

Cukrot vagy gyógyszert? – Megkérdőjelezték a homeopátiás szerek gyógyító hatását

 

A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem – jelentették ki az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán idén márciusban. A közvélemény és a szakemberek körében amúgy is nagyon megosztó több alternatív gyógymód, de az elmúlt fél évben a homeopátia került reflektorfénybe. A visszhang talán már pont kezdett csillapodni, amikor az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai hétfőn elfogadták a homeopátiás szerek szabályozására vonatkozó azon kezdeményezést, miszerint ezek a szerek is csak akkor kaphatnak engedélyt, ha bizonyított gyógyító hatásuk.

“Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést” – hívta fel a figyelmet az ausztrál tudósok által közzétett jelentés. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia ennek nyomán kijelentette: határozottan ellenzi, hogy a svéd nemzeti gyógyszerügyi hatóság javaslatára a homeopátiás készítmények megkapják az egészségügyi termék minősítést. Szerintük a homeopátiás szereket ugyanolyan szabványok szerint kellene minősíteni és engedélyeztetni, mint a gyógyszerjelölteket.

 

„Miközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta.” – ez már a The Guardian honlapján volt olvasható, és a britek voltak azok is, akik továbbvitték a kutatások fonalát. Egy független angol cég elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére. A válaszuk egyértelmű volt: e mögött nem a gyógyszerlobbi áll, mint ahogy azt sok homeopátia-párti állította.

Na de mi is az a homeopátia? Talán van olyan olvasónk, aki nem is tud eme „gyógymód” létezéséről! Alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól. . . . . . Most olvassátok vissza! Ekkora bullshitet a világ nem hordott még a hátán! Mégis emberek milliói használnak ilyesfajta szereket betegségeik gyógyítására.

A magyar tudósok már régebben is ellenezték a módszer terjedését: az Egészségügyi Tudományos Tanács korábbi, 1991-ben kiadott állásfoglalásában a “leghatározottabban ellenezte azoknak a gyógyhatásúnak vélt és hirdetett szereknek az orvosi, gyógyszer helyetti alkalmazását, amelyeknek kedvező hatását még nem bizonyították, amelyek a jelenleg, nemzetközileg és hazánkban is érvényes rendelkezéseknek megfelelő vizsgálati procedúrán nem jutottak át és amelyeket illetékesek még nem minősítettek.” Később (2010-ben) viszont a Komplementer Medicina Bizottság úgy határozott, hogy a nem hagyományos gyógymódok hatását nem kötelező kísérletekkel alátámasztani, így hazánkat is ellepte a sok varázsgyökér, meg káposztakapszula.

Szerény véleményem szerint, a homeopátia se több más placebóknál. Ha valaki feltétlen hasonló gyógymódokkal akar élni, akkor már az Echo tévén kérjen inkább rontáslevételt. Az legalább szórakoztató. Nekem személyes tapasztalatom is volt a bogyókkal: édesanyám néha megetetett ilyesmikkel, de soha nem tapasztaltam semmit, így inkább ettem a rendes gyógyszert. De a szubjektivitásból ennyi elég is volt, mindenki azt szed, amit jónak lát. Ami pedig  a homeopátiát illeti, pár héten belül úgy is tisztázódik a helyzet, és a jövője.

További cikkek
Top