Kultúra
2015. 10. 30. - Boglárka Kiss

“Cukrot vagy csínyt?” – halloween beharangozó

Október 31-én mindenhol ijesztő jelmezbe bújt emberek jönnek szembe velünk az utcán, a szórakozóhelyek beöltözős bulikat rendeznek, a TV-ben horrorfilmeket játszanak. Miért is van ez? Honnan ered? Mit ünneplünk ekkor? Ezekre a kérdésekre adunk választ a halloween kapcsán.

A halloween a Krisztus előtti 6. évezredből eredeztethető, az ősi keltákhoz kapcsolódik, akik a mai Nagy-Britannia és Franciaország területén éltek. Sokan azt hiszik, hogy egy amerikai ünnep, mivel ott látványosabb és nagyobb hagyománya van napjainkban, mint Európában. A kelta év október 31-én ért véget, ekkor kezdődött az év „sötét” időszaka, ami május 1-ig tartott. Samhain – napisten – ünnepének tartották ezt a napot, aki a sötétség és halál istenének fogságába került, de előtte megidézte a halottak szellemeit. Innen ered a halloween szó, „All Hallow’s Eve”, vagyis „minden halottak estéje”. Idővel az ünnep összemosódott a római Pomona istennő ünnepével, amely során ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a rosszakaratú szellemeket házaikból.

Az interneten, TV-ben főként az amerikai halloween ünnepről látunk képet, mikor kimondjuk a nevét, egyből ezt a fajta ünneplési formát látjuk a szemünk előtt. A gyerekek körében népszerű a „Trick or treat?” (magyarul: „Cukrot vagy csínyt?”), amikor házról-házra járnak, minél félelmetesebb, rémisztőbb jelmezekben. Az ajtót nyitónak lehetősége van a „csínyt” is választani, de általában nem ez a jellemző. Az ijesztő jelmezekbe öltözött gyermekek a kapott cukor után boldogan állnak tovább egy másik házhoz, és kopogtatnak be oda is egy kis édesség reményében. Azonban amennyire szeretik ezt az ünnepet, a szülők annyira nem. Sajnos ilyenkor megnő az elrabolt gyermekek száma, ezért sok szülő féltve, vagy esetleg nem is engedi ki csemetéjét az utcára. A tizenévesek már nem édességet gyűjtenek, hanem bulizni indulnak az éjszakába, szintén valamilyen rémisztő kosztümöt öltve magukra, valamint ezeken a helyeken az ételt és az italt is ebben a témakörben készítik el.

A jelmezeket általában az ünnephez igazítják, ijesztőbbnél ijesztőbb maskarát készítenek. Legtöbbször a halloween egyik gyakran előforduló motívumának, jelképének öltöznek. Boszorkányok, zombik, szellemek lepik el ilyenkor az utcákat, sokszor töklámpással, esetleg töklámpást idéző, cukor gyűjtésére alkalmas táskával, vagy vödörrel. A halloween egyik szimbóluma a töklámpás, vagy „Jack O’Lantern”, ami a nevét egy részeges kovácsról, Jackről kapta. Az életében sok bűnt elkövetett embert a legenda szerint felkereste az ördög, aki a pokolba akarta hívni, de Jack nem szeretett volna vele tartani. Megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az felmászott, Jack egy keresztet rajzolt a fára, így a pokol ura nem mert lemászni, kénytelen volt egyességet kötni az emberrel. Az alku az volt, hogy halála után Jack nem kerül a pokolba, azonban mikor távozott az élők sorából, a mennybe sem mehetett, hiszen életében rengeteg bűne volt. A lelke menny és pokol közt ragadt, ezért megkérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon, hogy visszataláljon az élők világába. Az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot adott Jacknek, amit ő egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett, azóta is csak keresi a lelki békéjét. Manapság ezt a répát lecserélték tökre. Sokszor tartanak tökfaragó versenyt, vagy töklámpás felvonulást, nem csak Amerikában, hanem már hazánkban is.

Akik nem az utcára mennek, vagy bulizni, általában TV nézéssel szórakoztatják magukat ezen az estén. A különböző adókon thrillerek és horrorfilmek széles skáláját vonultatják fel, tehát azok az emberek sem maradnak borzongás nélkül, akik nem vesznek részt a kint zajló események valamelyikén. A thrillerek általában arra összpontosítanak, hogy a nézők ne csak egy „darabolós, vérengzős” filmet lássanak, hanem gondolkozzanak el a történteken, és ez által ijedjenek meg. Ezzel szemben a horrorfilmek főhősei sokszor olyan borzalmakat élnek át, amelyeket a filmkészítők elég véresen mutatnak be. Ezeknek a filmeknek a fő gonoszai lehetnek démonok, sorozatgyilkosok, természetfeletti lények, szörnyek, vámpírok, kísértetek, farkasemberek, boszorkányok, vagy akár zombik is, de egy a céljuk, a nézőkben való félelemkeltés. A legtöbb ember nem szeret ilyen filmeket nézni, azonban ezen az éjszakán mégis ráveszik magukat, hiszen a filmnézés is egy olyan program, amit barátainkkal együtt szívesen teszünk. Közösen pattogtatjuk a kukoricát, leülünk egy hatalmas kanapéra, lekapcsoljuk a villanyokat, és jöhet akár a legrémisztőbb mozi is. Ha a barátainkkal töltjük el ezt a 1,5-2 órát, gyorsan elrepül, sőt még viccesnek is találhatjuk. Nem biztos, hogy a filmet, de a többiek reakcióját egy-egy jelenetnél biztosan.

Ilyen közös filmezésre invitállak meg Titeket november 4-én, ugyanis idén is megrendezésre kerül a Külker Halloweeni Horrormozi! Az eseménynél szavazhattok, hogy Ti melyik filmet/filmeket néznétek meg legszívesebben!
Várunk szeretettel mindenkit!

A facebook esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1495855597408945/

 

Halloweeni party. Tervezed?

Persze, nincs is annál jobb
Nem öltözök be, de elmegyek egybe
Még átgondolom
Nem kell indok arra, hogy berúgjak
További cikkek
Top