Sport
2015. 07. 12. - Kahy

Copacabana a Balaton partján, avagy focizzunk homokon

 

A strandlabdarúgás, mint sportág feltalálói – kérdés nélkül – a brazil nemzet fiai. A foci mindenféle ágában a világelitbe tartozó ország adottságai szinte megkövetelték a globálisan legnépszerűbb sport tengerparti kivitelét. Napsütés, homok, labda és két kapu. Mi más kellhet egy igazi nyári testmozgáshoz?

A strandfoci világméretű sportággá nőtte ki magát. Jelenleg közel 170 országban közvetíti valamilyen TV csatorna a nemzetközi mérkőzéseket. Minden kontinensen, több országban űzik ezt a fizikailag igencsak megterhelő sportot – hiába sugall a név mást – igencsak fárasztó a homokban futni és labdázni egyszerre. A mérkőzések három 12 perces harmadra vannak osztva, így összesen 36 perc a tiszta játékidő. 5 fős formációban, egy kapussal és 4 mezőnyjátékossal kezdenek a csapatok, korlátlan számú cserelehetőséggel. A szabályok egy része nagyban hasonlít a futsalhoz. Legnagyobb különbség talán a pálya zónákra osztása, hiszen a védekező csapat saját zónájából 5 másodperc alatt ki kell hogy juttassa a labdát.

Az országos bajnokságokon kívül kontinens, illetve világméretű viadalokat is rendeznek. 1995-től datálódik az első világbajnokság, mely 5 éven keresztül Rio de Janeiróban került megrendezésre, mind hazai aranyéremmel. Idén Bakuban, az Európai Játékok alkalmával összemérhette tudását az öreg kontinens legjobb 8 csapata is. Meglepő módon a sportág jelenlegi éllovasai az oroszok, akik ehhez mérten aranyéremmel távoztak Azerbajdzsánból. Európai viszonylatban orosz és olasz hegemónia van. Ebben a két országban van egyedül profi bajnokság, fizetett játékosokkal. Kis hazánk csapata a 7. helyet érte el, a helyosztó mérkőzésen a hazaiak csapatát megverve, a világbajnokságra azonban még nem tudtunk kijutni.

A július 9-én, Portugáliában kezdődött tornán a világranglista második helyezett Brazília komoly eséllyel meg fogja nehezíteni a világelsők dolgát. A 4 csoportban összesen 16 ország nemzeti válogatottjai szerepelnek, a végső győzelemre azonban egyértelműen az oroszok és a brazilok a legesélyesebbek. A mérkőzéseket érdemes nyomon követni, sőt akár élőben is nézni, hiszen a sportág legjobbjai szórakoztatják a közönséget. Ollózások, kapáslövések, cselek. Látványban tehát biztosan nem szenved hiányt a verseny.

Itthon még nincs nagy kultúrája a „homokfocinak”, azonban exponenciális fejlődésen megy keresztül a sportág és a támogatottság is. Ennek egy ékes példája, hogy előző hétvégén megrendezett felkészülési mérkőzésen, a siófoki MLSZ Beach Arénában láttuk vendégül a VB-re készülő brazilokat. Teltház, remek hangulat és két mérkőzés várta a strandra kilátogató nézőket. A szombati esti mérkőzést a jól ismert kommentátor, Hajdú B. István és a nagypályás labdarúgás egyik hazai ikonja, Juhász Roland szakértelmével kísérve, élő közvetítésben is lehetett nézni az egyik közcsatornán.

Jelenleg szervezett formában csak az első osztály működik, melynek fordulóit szintén a siófoki nagystrand területén található arénában játsszák. Összesen 4 forduló során a csapatok többször is megmérkőznek egymással, majd az ötödik hétvégén kerül sor a rájátszásra, ahol eldől a győztes kiléte is. A találkozókat mindenki megtekintheti, aki strandbelépőt vásárol, az esti mérkőzések pedig ingyenesek a teljes publikum számára. A hazai csapatok közül egyértelműen a magyar válogatott java részét felvonultató két csapat, a Gyöngyösi Energia SC és a Goldwin Pluss emelkedik ki. A legtöbb csapat egyébként a hazai futsal bajnokságokban vitézkedik az év többi részében, nyáron pedig eljönnek Siófokra, hogy a tengerpartról ideszállított homokon is megmérkőzzenek egymással.

Ha valaki unná magát a strandon, nem bírja a nagypályás lassú gurigázást, de szeretne focit nézni, remek kikapcsolódást nyújt kiülni egy-két meccsre a lelátóra. Aki pedig szereti a focit, mindenképp adjon egy esélyt ennek a tengerparti változatnak. Ugyan nekünk csak a magyar tenger jutott, de a hazai legjobb játékosok is méltó képviselői a Copacabanán játszó társaiknak.

Strandfocit bírod?

Nagyon!
Játszottam már, de nem fogott meg
TV-ben elnézem
Isten ments!

További cikkek
Top