Közérdekű
2014. 12. 20. - geda.andi

Christmas presents – low budget edition

Mint minden évben, ismét eljött a forralt boros mámoros esték, az eszeveszett ajándékvásárlás, és egyben az év legszebb ünnepének, a karácsonynak az időszaka. Ez a hónap, még a soha véget nem érő vizsgák mellett is a legszebbnek számít, ám sokaknak fejtörést okoz, hogy milyen meglepetésekkel, ajándékokkal készüljenek az ünnepekre. Te is kétségbeesetten keresgélsz az üzletek polcai között? Bevásárlóközpontról bevásárlóközpontra jársz? Vagy esetleg elfogyott a havi zsebpénzed? (Ami a diákok esetében nem meglepő.) Ugye tudod, hogy a karácsonynak nem a méregdrága ajándékokról kellene szólnia? Néha elég csak egy kis kreativitás és némi kézügyesség a tökéletes ajándék elkészítéséhez. Mi ezekhez adunk most tippeket, ötleteket, hogy hogyan szerezz örömet szeretteidnek, egy kisebb költségvetésű budgetból.

Az úgynevezett DIY (Do It Yourself) életérzés már az egész világot meghódította, miért ne éppen karácsonyra barkácsolnál saját készítésű ajándékokat? Lehet, hogy sokan megrémülnek a kézzel készített ajándékok hallatán, azonban sok időt és energiát nem igényel, csak egy kis képzelőerőt és kreativitást, de pontosan az ilyen jellegű ajándékoknak lehet örülni csak igazán, hiszen ez valóban a két kezünk munkája. (Igazából most már ezen sem kell törni a fejeteket, mert ebben segítünk Nektek.)

„Mit vegyek Anyukámnak, Húgomnak/Nővéremnek vagy a barátnőmnek?”

 Sokan hiszik azt, hogy a nőknek a legnehezebb megfelelő ajándékot választani, azonban ez a legnagyobb tévedés. A nők minden apró kis dísznek, ékszernek vagy édességnek örülnek. Mi most egy olyan ötletet és videót hoztunk el, aminek segítségével csodás kis ékszert tudsz összebarkácsolni. Gondoltad volna, hogy egy cipőfűzőből vagy zsinórból az idei év legnagyobb slágerét, csomózott ékszert tudsz készíteni? Nincs más dolgod, mint egy (akár használt) cipőfűzőt beszerezni, és feleleveníteni az általános iskolai technika órák gyakorlatát! Az karkötőt akár percek alatt elkészíthetjük, és a hozzá illő kapcsolót bármelyik hobbi üzletben beszerezhetjük.

Itt egy kis segítség az elkészítéséhez.

„Megint nyakkendőt vegyek Apukámnak?”

Ahelyett, hogy a jól megszokott ing-nyakkendő kombinációt lőnéd el ebben az évben is, légy végre kreatív és készíts a férfiaknak valami valóban szívhez szólót! Az ünnepek alkalmával a férfiak is elhagyják talán a jó öreg sört, és valami kifinomultabb alkoholos nedűre váltanak. Ezért is tartom jó ötletnek, hogy egy üveg finom bort ajándékozzunk, de nem ám a megszokott csomagolásban. Ajándékunkat könnyedén egyedivé és személyre szólóvá varázsolhatjuk a jól bevált krétafestékkel, amit több színben is beszerezhetünk és kedvünkre variálhatjuk a különféle árnyalatokat. Kedvünk szerint az egész üveget is befesthetjük, vagy csak egy kisebb részét, amire esetleg a megajándékozott nevét, vagy karácsonyi üdvözletet írhatunk fehér kréta segítségével.

Tovább gondolva, miért is ne készíthetnél olyan ajándékot, amivel univerzálisan meglephetsz bárkit nemtől függetlenül? Esetleg olyan meglepetést tervezel, amiben az egész család gyönyörködhet, amivel fel lehet dobni a nappalit, vagy hangulatosabbá varázsolni az étkezőt? Ha meg akarod mutatni, hogy egy kis elszántsággal és statisztikát nem félő bátorsággal vágsz bele az ajándékkészítésbe, akkor bizony érdemes tovább olvasni. Jönnek a dekorációs, pénztárcabarát tuti kreálmányok.

Szépia hatású fénykép üvegben

Nagypapa és/vagy nagymama nagy örömmel fogja fogadni ezt az ajándékot. Amire szükséged van, az egy zárható üveg, régi fotó, olíva olaj, és szárított virág.

Zokniból hóember

Van néhány páratlan zoknid a fiókban, és valami jobbra hasznosítanád, minthogy kidobd a kukába? Akkor ezt a praktikát Neked találták ki. Vedd elő Anyu vagy a Nagyi varródobozát és keress némi cérnát/fonalat, ha ezek híján vagy, akkor egy befőttes gumiis tökéletesen megfelel. Ezen kívül szükséged lesz fekete és piros filcre, kevés vattára, valamint egy szalagra.

A következőképpen lehet elkészíteni a hóemberünket:

Töltsd meg a zoknid vattával, majd miután tetszőlegesen nagyra formáltad a hasát, kösd meg a fonallal, utána hasonlóan tömj annyi vattát bele, amiből kijön a feje. Ha ezzel készen vagy, hasonlóan kösd el a zoknit a hóember feje fölött. A fennmaradó részt vágd le. A levágott zokni részből vágj kis sapkát a hóemberednek. Végezetül rajzolj neki szemet, szájat és orrot. Tetszés szerint lehet díszíteni gombokkal, további zoknik feláldozásával ruhát adni rá.

Ezt az ötleted karácsonyfadíszként is alkalmazhatod, ha csak fejet csinálsz neki, és hosszú sapkát, amit a fejéhez varrsz.

Ha már a karácsonyfadíszeknél tartunk, itt egy egyszerű, de nagyszerű díszítőelem.

Karácsonyfát a karácsonyfára

Ehhez a trükkhöz csak cérnára, tűre, átfűzhető gyöngyökre, és cipőfűzőre vagy szalagra lesz szükséged. Az ötlet alapján a gyöngyöket és a szalagot is kedvedre cserélheted más, otthon fellelhető tárgyra, ami megfelel a célnak.

Most pedig egy bonyolultabb, több kelléket igénylő, de annál látványosabb ötletet mutatunk Nektek:

Házilag készített havas gömb

Amire szükségetek lesz:

– 1 db befőttes üveg

– kb. 3-4 evőkanál glicerin, hogy lassítsd a pelyhek hullását (gyógyszertárban 1 dl kb. 200 Ft)

– tetszőleges figura, ami majd az üveget díszíti (akár több is lehet, csak a képzeleted szabhat határt, de ügyelj rá, hogy ne legyen túlzsúfolt)

– vízálló ragasztó (vagy erős pillanatragasztó)

– kb. 1 evőkanál csillám/flitter (hobbi üzletben csomagja kb. 200 Ft)

Teendők:

Ragaszd az üveg fedőjére a figurát, majd az üvegbe öntsd bele a glicerint és a vizet (számolj azzal, hogy belekerül a figurád is), és szórd bele a csillámport, majd szilikon ragasztóval kend be az üveg száját. Tedd rá a fedőt a figurával és jól csavard rá. A biztonság kedvéért, és a szivárgások elkerülése végett, várj 24 órát, amíg jól megköt a ragasztó az üvegen. Addig körbe is díszítheted a kupakot, hogy szép talpa legyen a karácsonyi csuprodnak.

Ha esetleg az utasítások nem annyira világosak, vagy inkább vizuálisan szeretnéd látni a dísz elkészítését, ezen a linken megnézheted, hogyan kell csinálni lépésről lépésre.

Végezetül pedig itt egy ötletes videó, ami bemutatja, hogyan is csinálj a házilag barkácsolt ajándékaidnak pöpec díszdobozt, egy bármilyen fellelhető, akár cipősdobozból is!

Reméljük, hogy karácsonyi praktikáinkkal a kedvetekre tettünk, és sikerül majd néhányat alkalmazni az ünnepek során!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Andi és Norbi

Magad készítesz ajándékot, vagy inkább megveszed?

Én kreálok, hiszen ez sokkal személyesebb
Nincs kedvem ilyenekkel nyűglődni, inkább megveszem
Az arany középutat követem, veszek és készítek is
Nem nagyon szoktam ajándékozni

További cikkek
Top