Buliajánló
2022. 05. 04. - Anna Amina Klinovics

Burning Man

Közeleg a nyár, így nem is látom akadályát annak, hogy bemutassam nektek a világ egyik legextrémebb nyári fesztiválját, ami a Burning Man névre hallgat. Minden nyár végén egy kiszáradt tómederben a Nevada állambeli Black Rock sivatagban kerül megrendezésre. A helyszín választást leginkább talán a fesztivál által képviselt elvek magyarázzák, melyek az önkifejezés, a civilizációtól való elvonulás és a másokkal való együttélés, ezt pedig meglepően sok ember találta vonzónak. Mennyi is az annyi? A 27. Burning Man fesztiválon több mint 68.000 ember vett részt.

Hogy miképp is született meg az ötlet és kik a gazdái? Nos, 1986-ban történt, hogy Larry Harvey és Jerry James a radikális önkifejezés jegyében San Francisco egyik partszakaszán lángra lobbantott egy nagyméretű bábut a Nyári Napforduló megünneplésére. – Ebből pedig már adta is magát a Burning Man, azaz Égő Ember név és a fesztivál fő látványossága, amikor is elégetnek egy hatalmas bábút. No de, visszatérve a kezdetekhez, akkor még senki nem gondolta, hogy néhány évvel később a világ egyik legextrémebb fesztiváljaként fogják emlegetni a Burning Mant. – Később a bábú egyre magasabb és magasabb lett, erre pedig természetesen a hatóságok is felfigyeltek, így az eseményt kénytelenek voltak áthelyezni egy másik helyszínre. Így esett a választás a Black Rock Sivatagra. Black Rock City, gyakran BRC-ként rövidítve, a Burning Man résztvevői által létrehozott ideiglenes város neve. 1999 óta a város középpontjában a „Man” áll, melyet ugyebár a fesztivál végén lángra lobbantanak. Ezt koncentrikus utcák íves sorozata veszi körül, melyek egy 2,4 km sugarú kör kétharmadát alkotják.

Lássuk csak, miben rejlik a Burning Man különlegessége. Az első, és talán legsarkalatosabb eltérés, a fogyasztói társadalomból való kiszakadása. A profitorientált óriásrendezvényekkel szemben itt tilos a pénz használata, olyannyira, hogy még a fellépők sem kapnak pénzt, ugyanis cserekereskedelmet alkalmaznak. Ennek tudatában nem véletlen, hogy a rendezvény nagymértékben függ a nagyszámú önkéntesektől, akik között még olyanok is vannak, akiknek a résztvevők közötti viták elsimítása képezi a feladatkörüket.

De, hogy ne csak egy elborult elméjű, ideiglenes kommunaként gondoljatok rá, érdemes tudni, hogy a mai napig a fesztivál alapértékei közé tartozik, a környezetünk védelme és a jótékonyság. Tehát a fesztivál egész területén tilos a szemetelés, illetve számos lehetőséget kínálnak az embernek a jótékonykodásra. Továbbá, kitérve kicsit a rendfenntartásra, Black Rock City területén különböző helyi és állami rendvédelmi szervek, valamint a Bureau of Land Management Rangers járőrözik. A helyi rendőrség 1500 dolláros bírságot szab ki kábítószer-fogyasztásért és kiskorúaknak történő alkoholfogyasztásért. És, természetesen, a tűzoltási és orvosi problémákra is van megoldásuk.

A Burning Man eseményt és a hozzá kapcsolódó közösségeket 10 alapelv vezérli, amelyek 2004-ben még csak szervezési irányelvek voltak, mára már a mozgalom általános kultúrájának egyetemes kritériumaivá lettek.

  1. Radikális befogadás: Bárki részt vehet, a közösségükben való részvételnek nincsenek előfeltételei.
  2. Ajándékozás: Az ajándék értéke feltételnélküli és nem fontolgatjuk a vissza adást vagy az azonos értékű dologra való cserét.
  3. Dekommodifikáció: Társadalmi környezetükből igyekeznek kiszűrni a kereskedelmi szponzorációkat, tranzakciókat és reklámokat. Ellenállnak annak, hogy a fogyasztás helyettesítse a részvételi élményt. Készpénzzel való fizetés is csak néhány kiválasztott jótékonysági, üzemanyag- és higiéniai árusnál kerül vissza a képbe, azonban a bevételek jótékonysági célra kerülnek. Például a jég eladása a helyi Gerlach-Empire iskolarendszer javára történik.
  4. Radikális önállóság: Arra ösztönöz, hogy felfedezd, gyakorold és támaszkodj a belső erőforrásaidra.
  5. Radikális önkifejezés: Az egyén adottságaiból fakad, melynek tartalmát csak az egyén vagy egy együttműködő csoport határozhatja meg.
  6. Közösségi erőfeszítés: Nagyra tartják a kreatív együttműködést, az összefogást és mindent, ami támogatja az ilyesfajta interakciókat.
  7. Polgári felelősségvállalás: Nagyra értékelik a civil társadalmat. A rendezvényeket szervező közösségi tagoknak törekedniük kell arra, hogy a résztvevőkkel közöljék a polgári felelősséget, és felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a rendezvényeket a helyi, állami és szövetségi törvényeknek megfelelően bonyolítsák le.  
  8. Ne hagyjunk nyomot: Tiszteletben tartják a környezetet. Elkötelezettek abban, hogy nem hagyhatnak fizikai nyomot a tevékenységükről, bárhol is gyűljenek össze.
  9. Részvétel: Hiszik, hogy az átalakító változás – akár az egyénben, akár a társadalomban – csak a mélyen személyes részvételen keresztül valósulhat meg, hogy a létet a cselekvésen keresztül érhetik el.
  10. Közvetlenség:  Arra törekszenek, hogy leküzdjék azokat az akadályokat, amelyek köztünk és belső énünk felismerése, a körülöttünk élők valósága, a társadalomban való részvétel és az emberi erőket meghaladó természeti világgal való kapcsolat között állnak.

Persze, ez mind szép és jó, hogy napokig ingyen szórakozik az ember egy Mad Maxre hajazó világban, megfűszerezve egy csipetnyi David Guetta és Nicki Minaj ‘Hey mama’ videóklippel, azonban nem szabad megfeledkezni a belépő jegy borsos áráról. Ugyanis a Burning Man rendezvény előfeltételei a következők; a résztvevőktől elvárják, hogy gondoskodjanak saját maguk alapvető szükségleteikről, kövessék az évente frissített rendezvény “túlélési útmutatójában” foglalt irányelveket, és vásároljanak 575 dolláros belépőjegyet a bejutáshoz.

Szóval, ha mégis úgy döntenél, hogy szeretnél részt venni egy ilyen posztapokaliptikus fesztiválon, ahol nappal 40 fokban, tűző napon, néha sivatagi homokviharban, este 10 fokban dübörög a techno és napokig egy szinte teljesen más világban ingyen élsz, nincs más dolgod mint egy kisebb vagyont összespórolva, repülőre pattanni és kipengetni egy súlyos belépőjegyárat.

További cikkek
Top