Buliajánló
2016. 11. 03. - Ádám Bánóczki

Budapesti bulikultúra

Budapest igen sokrétű választékkal várja az éjszakai élet kedvelőit. A romkocsmáktól kezdve a legváltozatosabb stílusú szórakozóhelyekig minden megtalálható. Azonban kevesen tudják, hogy az általunk kedvelt helyek között akadnak olyanok is, amelyek a világ élvonalában vannak jelen. Lássuk melyek azok a helyek, amikkel már több soron sikerült belopnunk magunkat a világ szívébe:

A38 koncerthajó

A világ legjobb night club & szórakozóhelyei kategóriában dobogós helyet szerzett, és bizony annak is a csúcsát, így a világ legjobb bárja címet fővárosunk egyik nagy büszkesége, az A38 koncerthajó már magáénak tudhatja, amely 1968 óta öregbíti fővárosunk hírnevét. Az Artemovszk 38 típusú hajóról kapta a nevét a röviden már csak A38-ként elhíresült kulturális központ. Az egykoron még ukrán kőszállítóként üzemelt létesítmény hosszú utat bejárva érte el mai formáját. Tervezői folytonos kapcsolatban álltak az akkori kulturális programok és rendezvények szervezőivel annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki a hajóból. Belföldön és külföldön egyaránt számos más kategóriában is évről évre jelentős díjakat zsebel be, hiszen a koncerthajó a budapesti éjszakai élet egyik legmeghatározóbb csomópontja. A nagy mennyiségű betonnal a talajhoz rögzített hajó ma számos koncertnek és kulturális eseménynek ad otthont.

Szimpla Kert

A Lonely Planet night club & szórakozóhely kategóriájában a 3. helyet zsebelte be Budapest egyik leghíresebb romkocsmája, a Szimpla Kert. Honnan is ered mindez? Hogyan került az ország első romkocsmája mára már a világ élvonal csúcsára? Nem kellett hozzá több, mint három lázadó egyetemista és egy csipetnyi kreativitás. A csapat megelégelte az akkoriban unalmasnak és hagyományosnak mondható bárokat és kocsmákat. Ezen felbuzdulva 2001-ben úgy döntöttek, hogy nyitnak közösen egy helyet, ahol eltudnak tölteni pár nyugodt órát. Az ötlet megvalósításának első helyszíne akkoriban még a Kertész utca volt, a hely viszont már az első perctől kezdve a Szimpla nevet viselte. A hely hírneve rohamosan nőtt, így a befogadótér növelése érdekében hamar székhelyet váltottak. Itt már a mai köztudatban is elhíresült néven, azaz Szimpla Kertként voltak jelen. Ekkor még a szabad ég alatt ténylegesen egy kerthelyiségben voltak, ám innen is hamar menniük kellett. Harmadik és egyben utolsó körben egy lebontásra váró romházban telepedtek le, ahol egészen a mai napig megtalálható, a Kazinczy utcában. Ők teremtették meg a vendéglátóhelyek eddig még nem ismert új stílusát, amit ma csak romkocsma néven ismerünk. Mondhatni hihetetlen, hogy három átlagos ember ötlete által született meg egy olyan dolog, ami mára mondhatni világhírnévre tett szert. Magyarország bulikultúrájának szerves részét alkotják a romkocsmák, amelyek a külföldiek számára sem ismeretlenek. Akadnak olyan turisták is, akik kifejezetten e helyek iránt való érdeklődésükből látogatnak el hozzánk. A Szimpla Kert által biztosított hangulat és atmoszféra sokakat elvarázsol, hiszen a Trabantokból kialakított asztalok és a méltán híres kertmozi is a hely egyediségét tükrözi. Emellett különféle partysorozatokkal és színes programokkal teszik még különlegesebbé az éjszakákat az ide látogatók számára.

Király utca

Ha Budapestről, és annak bulikultúrájáról beszélünk, mindenképp meg kell említenünk a manapság már csak „a legpestibb utca” néven emlegetett Király utcát és környékét, amely a külföldiek körében is elképesztően népszerű. Többek között az Airbnb és az egyéb szállásmegosztók használói is gyakran keresik fel Budapestnek ezt a negyedét. Sokan nem is hinnék, hogy alig több mint másfél évtizede, az utca még teljesen más képpel szolgált az arra tévedők számára. A kétezres évek elején indult el igazán az utca helyreállítása és sétálóutcává alakítása. Ám ekkor már a bulinegyed második reformkorát élte. Az utca már a századforduló környékén is ott volt az élvonalban, ha szórakoztatásról volt szó. Egykoron a Király utca 27. szám alatt elhelyezkedő Velence kávéházban – egész Magyarország első „ős-mozijaként” – vetítettek mozgóképeket. A hely két tulajdonosa Neumann József és Ungerlaider Mór voltak, akik napról-napra új filmekkel szolgáltak a nézőközönség számára. Az ehhez hasonló kulturális helyek és programok mellett a szórakoztatás egy másik műfajával is találkozhattunk. Szintén az 1800-as évek végén nyitotta meg kapuit az akkoriban talán leghíresebb mulató, a Kék Macska is. Az akkori közönség számára Blaue Katze néven is emlegetett rossz hírű szórakozóhelyet kocsma, kupleráj és zenés szórakozóhely keverékeként definiálták, amelyről a korszak számtalan elismert magyar írója és költője is említést tesz műveiben. Na de térjünk is vissza a környék második reformkorához. Az ezredfordulót követően az utca csöndjét szépen lassan felváltotta az embertömegek zaja. Az évek során társasházak épültek, házakat újítottak fel, és amelyeknél szükségét érezték azokat lebontották. Sorozatban egymás után nyíltak meg a különféle üzletek, étkezdék és kocsmák, aminek végeredményeként láthatjuk a mára már a bulizók központjává vált Király utcát. Az újonnan nyílt romkocsmák és a megannyi változatos bár, mint például a Kuplung, a Rumpus TIKI BAR vagy akár a Patent 46 bár is tárt karokkal várja a szórakozni vágyók tömegeit. Innen nyílik merőlegesen a már szinte külön városrésszé alakult Gozsdu udvar is, ahol többek közt megtalálható a külföldi és helyi bulizni vágyók kedvenceként is elhíresült 4BRO Downtown szórakozóhely is. Úgy gondolom, hogy mára már méltán viselheti a „legpestibb utca” nevet, hiszen Budapest szívévé vált ez a fényes, megannyi programot kínáló utca.

Hogy hogyan alakul Magyarország bulikultúrájának jövője? Biztosat senki nem állíthat ezzel a témával kapcsolatban, de bízunk benne, hogy abba az irányba halad tovább, amerre eddig is tartott. Köszönjük a sok felejthetetlen éjszakát Budapest!

További cikkek
Top