Gazdaság
2019. 12. 15. - Bonnyai Kitti

Budapest, Te csodás!

 

Kis hazánk szíve, Budapest mindig is nagy turisztikai központnak számított, azonban az elmúlt években a számadatok egyre csak nőttek. Ha végigsétálunk egy belvárosi utcán, szinte lehetetlen elkerülni a kisebb-nagyobb turistacsoportokkal való találkozást. Most, hogy megkezdődött az adventi időszak, és kitárta kapuit Európa egyik legszebb karácsonyi vására is a Vörösmarty téren, egy okot máris tudhatunk miért is jönnek ide a turisták. Ezen kívül azonban számos dolog vonzza az utazás szerelmeseit szeretett fővárosunkba.

Általános turisztikai adatok

Budapest turisztikai adatait tekintve a tavalyi év rekordévnek számított, azonban idén megdőlt minden turizmussal kapcsolatos várakozás. Magyarország 9 éve meglehetősen a szakadék szélén állt gazdaságilag, azonban mára európai szinten is kimagasló eredményeket mutat, amelyben a turizmusnak kiemelt szerepet kell tulajdonítanunk. A jelentős fejlődést mi sem mutatja jobban, mint, hogy 5 év alatt 86-ról 147-re nőtt azoknak a városoknak a száma, amelyek közvetlen légi járatokat indítanak a magyar fővárosba.

Mi Budapest legfőbb vonzereje?

Budapest a világ második legjobb helye ár-érték arányt tekintve, éppen ez az egyik oka amiért valamennyi jelentősebb turisztikai listán évről évre egyre előkelőbb helyezést ér el. Mindez azt jelenti, hogy a termékek és szolgáltatások ára – minőségükhöz és színvonalukhoz képest – alacsony, akár az európai, akár a világ más kiemelt turisztikai célpontjaival összevetve.  Díjakat is említve, elnyerte Európa legjobb úti célja, valamint a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 címet is. Hogy ez mit jelent a városnak? Elsősorban hatalmas reklámot, több online elérést, a turizmus további növekedését.

Ennek következtében a világon egyre több, a városlátogatási programok iránt érdeklődő turista figyelme irányul fővárosunkra. Budapest legfőbb vonzereje, hogy gazdag kulturális-, történelmi – és építészeti örökséggel és az ezekhez kapcsolódó programjaival rendelkezik, azonban természeti adottságait sem kell szégyellenie a Dunával, Margitszigettel, a budai hegyekkel vagy akár termálvizeivel. Mindezek mellett a magyar konyhát sem szabad lehagynunk a listáról, az európai gasztroturisták listáján is elöl szerepel kis hazánk a borozókkal és romkocsmákkal megspékelve.

Kik jönnek Budapestre a legtöbben?

Mivel fővárosunk Európából mindenhonnan jól és könnyen megközelíthető, ezért az európai nagyvárosokból tömegesen vonzza be a turistákat. Emellett csúcson üzemel a buliturizmus, ami nem kis mértékben köszönhető a már fentebb is említett kiváló ár-érték aránynak, amellyel a kiskereskedelmi-, vendéglátó ipari egységek és a bulihelyek is szolgálnak az ide érkezők számára. Európán kívülről is nagy az érdeklődés Budapest iránt, így innen leginkább a kínai nagyvárosok, az Egyesült Államok és a Perzsa-öböl városai emelendők ki.

Turizmus a téli hónapokban

Nézzünk számokat is. A Forwardkeys utazási elemző cég kutatásában, amelyben az EU-n belüli távolsági légijáratok foglaltságát vizsgálták, csak Helsinki tudta megelőzni a magyar fővárost. A felmérésben a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti foglalásokat nézték. A finn főváros 29,6%-os növekedést regisztrált az adott időszakra, amely alig haladja meg Budapest 29,3%-os emelkedését. Természetesen ez önmagában nem feltétlenül állja így meg a helyét magyarázat nélkül. Az EU-s légi úti célok unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait nézve átlagosan 11%-os növekedés figyelhető meg a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Ehhez a számhoz bőven hozzátett az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is kis hazánkban. A Vörösmarty téri Budapest Adventi és Karácsonyi Vásár egy olyan önálló márkává vált attrakció, amely önmagában is hozzájárul Budapest turisztikai sikeréhez, ehhez pedig még hozzáadódnak történelmi és kulturális adottságai. Az esemény egyébként 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel. Idén pedig a budapesti Advent Bazilika elnyerte Európa legszebb karácsonyi vására kitüntetést. Idén a már megkülönböztető védjeggyé vált különleges gasztronómiai kínálat és kiállítók mellett a korábbi években már megszokottnál is több programmal készülnek a látogatók számára, akik január 1-ig látogathatják meg méltán híres karácsonyi vásárunkat.

 

További cikkek
Top