Közérdekű
2015. 10. 07. - kisnemet59

Budapest kincsei – Művész mozik

Ismerős terep sokak számára a mozi világa. Legyen szó randiról, családi kikapcsolódásról, vagy esti lazulásról, melyet baráti körben szeretne tölteni a megfáradt diák, a mozi mindig jó választásnak minősül. Filmek és emberek sokasága. Ez az, ami elsők között eszünkbe jut a mozi szó hallatán. Valós a kép, ám van más opció is a multiplex filmszínház világán kívül. A művész mozik teljesen más hangulatot árasztanak, mint amit megszokhatott a közönség. Mintha egy más korba csöppennénk. A megszokottól eltérő design, a kicsi termek, a családias hangulat mind magukkal varázsoljak a nagyérdeműt.

Magyarországon két mozifajtát különböztetünk meg. A „multiplex” típusú mozik sok teremmel, nagy férőhellyel, hatalmas mozivászonnal, nagy büfékínálattal és ezeknek megfelelően magas jegyárakkal várják vendégeiket. A „hagyományos”, úgynevezett művész mozik csak 1-2 teremmel rendelkeznek, főként európai, gyakran művészfilmeket vetítenek hagyományos módon. Ezek a filmek általában mondanivalójuk miatt kerülnek be a repertoárba, hiszen többségüknek tanító jellege, üzenete van.

Elsősorban a magyar és európai filmek terjesztésének érdekében az 1990-es évek elején létrehozták a budapesti Art-mozi hálózatot, melyhez akkor 11 mozi csatlakozott. Budapesten ma már csak 6 ilyen jellegű mozi üzemel, ám népszerűségük töretlen. Nézzük, hova mehetünk, ha ilyesféle szórakozásra vágyunk:

Művész

Talán a leghíresebb mindközül a Művész Mozi, mely az elsők között nyitotta meg kapuit. Budapest legnagyobb hagyományos jellegű filmszínháza, amely 5 teremmel büszkélkedhet. Az Oktogonnál található mozi falain belül a megszokott óriásplakátok helyett kortárs installációkra bukkanhatunk, melyek az aktuális filmajánlatokat mutatják be nekünk. A hely különlegessége, hogy külön könyv- és lemezbolt is működik. Felettébb érdekes látványvilággal rendelkezik, mely pár óra erejéig kiszakítja a látogatót a jelen világból.

Toldi

2008-ban, felújítás után nyitott ki Budapest jelenlegi legkorszerűbb művész mozija, melyben mindössze 2 terem található. A Toldi rendszeres otthonadója fesztiváloknak, filmes rendezvényeknek, de manapság rendszeresen funkcionál éjszakai klubként is. Hétvégente rendszerint zenekarok adnak koncertet, illetve DJ-k állnak a keverőpult mögé.

Uránia Nemzeti Filmszínház

A Magyar Filmszemle helyszíne nem más, mint az Urániában található díszterem, mely ezen jeles rendezvényen kívül más, filmművészeti rendezvénynek is otthona. Stílszerűen a Filmművészeti Egyetem mellett elhelyezkedő mozi néhány éve már európai művészeti intézmények előadásait is közvetíti (opera, balett). Ilyen például a Giselle – A moszkvai Bolsoj Balett előadása is, amely a klasszikus balett gyöngyszeme, egyike a repertoár kötelező darabjának, így nagyszabású nyitánya lesz a Bolsoj új évadának.

Urania_Nemzeti_Filmszinhaz

Tabán

Akkor még Palota néven, 1990-ben nyitott kaput Buda első mozija, mely mára már Tabán Kinotéka néven ismert. Gyakran tematikus vetítésekkel és két termével várja az odalátogatókat mind a mozi, mind a benne található videotéka. A tavalyi évhez hasonlóan idén is felvételről közvetítik a Shakespeare’s Globe színház legjobb darabjait, illetve a sorozat kiegészül a Royal Shakespeare Company néhány előadásával is. A Tabán mozi Kubrick termében eredeti nyelven, magyar felirattal kiegészítve láthatóak majd olyan klasszikusok, mint a Lóvá tett lovagok vagy a Tévedések vígjátéka. Minden előadás pénteken, 18 órakor kezdődik.

Puskin

Budapest egyik legrégebbi mozija, mely három termével, melyeket az egyetemes filmművészet kiemelkedő alkotásairól neveztek el (Metropolis, Amarcord, Körhinta), gyermekeknek szóló matinékkal és videotékával várja vendégeit a Kossuth Lajos utcában.

Cirko-Gejzír

Az 1994-ben megnyitott mozi különlegessége, hogy főként polgárpukkasztó témával (homoszexualitás, kisebbségek, fogyatékosság) rendelkező filmeket vetít. A célközönség elsősorban a művelt fiatalság, akiket nem rettentenek el ezek a vitatott témák, sőt inkább újraértelmezik azokat. A mozi berendezése sem nevezhető szokványosnak. Alternatív irányzat jellemzi az egész mozit. Kis termei első soraiban kanapék várják a nézőket, gyakran botránykeltő műsorai pedig igencsak megosztják a közönséget.

Amennyiben más színben szeretnénk látni a filmszínház csodás világát, érdemes ellátogatni egy-egy hagyományos moziba, hiszen azon kívül, hogy kis időre kizökkenhetünk megszokott hétköznapjainkból, egy kevésbé ismert világgal találkozhatunk a kis termek falai között.

Művész mozi vagy "bézik" mozi?

Egyértelműen "bézik"
Művész mozi, az a tuti
Mindkettőt szívesen látogatom
Az nCore minek számít?

További cikkek
Top