Közérdekű
2016. 11. 09. - Fruzsina Gonda

Budapest Cake Túra

 

Budapesten számtalan vendéglátó egység, azon belül cukrászda található, amik között akadnak világhírűek és kevésbé ismertek egyaránt. 2016 januárjában összefogott 6 kisebb desszertműhely, és létrehozták az év legédesebb kezdeményezését, a Budapest Cake Túrát. Azoknak, akik részt szeretnének venni a túrában nem kell mást tenniük, mint elmenni a 6 cukrászda egyikébe, és a sütemény(ek) elfogyasztása után kérni egy bérletet, amelyre azonnal kap is egy pecsétet az adott helyen. Ezután egy számára megfelelő időpontban fel kell keresnie a többi cukrászdát is, hogy begyűjtse a hiányzó pecséteket. A túra teljesítői visszamehetnek a számukra legkedvesebb cukrászdába, ahol vendégül látják őket egy újabb finomságra.

A túrában résztvevő cukrászdák a Chez Dodo, Dynamo, Édesem, Édes Sári, Édességlabor, és a Zazzi. A helyek nagy része Budapest zegzugos, eldugott utcáiban található, egymástól távol helyezkednek el, mégis könnyen megközelíthetőek. Ha a cukrászdákat csoportosítani kellene, akkor két részre lehetne őket osztani: vannak az otthonosabb, nagymama féle sütödék, illetve a modern cukrászdák. Az otthonos cukrászdák közé tartoznának a Dynamo, az Édesem és az Édes Sári, a modernek közé pedig a Chez Dodo, az Édességlabor illetve a Zazzi. Az előbbiek a hangsúlyt az édességek ízére fektetik, az utóbbiak pedig inkább a finomságok kinézetére, “dizájnjára” és annak különleges díszítésére, bár ez nem jelenti azt, hogy az itt kapható sütemények nem mennyeiek.

A cukrászdák különleges tulajdonságai közé tartozik, hogy a legtöbbjükben végignézhetjük az alkotás folyamatát, mivel a robotgépek és a sütők szem előtt vannak a vendéglátó térben, vagy egy abból nyíló helyiségben. Mi több, a legtöbb sütizőben még a tulajok is (akik maguk is cukrászok) a pultban állnak mosolyogva, így segítve a vendégeket a választásban. A helyek kis mérete miatt a választék jellemzően kicsi, vagy pedig a cukrászda egyfajta sütemény készítésére specializálódott. A túra tökéletes program édesszájú barátoknak, családoknak, illetve pároknak, viszont semmiképpen se egy napon akarják teljesíteni ezt az édes “kihívást”, mert a tömény ízélmény megterhelő az emberi szervezet számára.

Chez Dodo:

Ha valaki jobban meg szeretné ismerni a francia gasztronómia csodáját, azaz a macaront, akkor mindenféleképpen látogasson el Dodó vintage stílusú manufaktúrájába a Bazilikánál. Az ember már a kirakat látványától beleszeret a helybe, és ez nem változik a falatnyi finomságok és egy cappucino elfogyasztása után sem. Bent végignézhetjük a macaronok készítésének folyamatát, hiszen csak egy üvegfal választ el minket a sütőktől.

Dynamo:

A Kálvin tér közvetlen közelében található sütiző különleges tulajdonsága, hogy biciklit is lehet bérelni az üzlethelyiségben, ami egyeseknek lehet, hogy nem olyan nagy meglepetés a cukrászda nevéből adódóan. A Dynamo Bake tulajdonosának, Borogdai Beának az ötlete volt a Cake Túra, és ő kereste fel a többi résztvevőt egy gasztroblogger (Leopold Erika) segítségével. A sütiző alapvető ötlete igen kreatív, mivel a biciklizni vágyó turisták szívesen fogyasztanak el 1-1 sütit  vagy kekszet biciklizés előtt és után egyaránt.

Édesem:

A Budán található süteményezőnek már az egyik ablakából is láthatjuk a műhelyt, ahol a csodák készülnek. Az ajtón belépve rögtön észrevehetjük, hogy a falakat különböző sütemények receptjei borítják tapétaként. A tányérokon is különleges “Édesem” feliratú díszítést láthatunk a sütemény elfogyasztása után, ami csak fokozza az élményt. Az Édesem kínálata napról napra változik, ezzel igazodva a tulajdonos, Márk Szonja (aki újságíróból lett cukrász) szlogenéhez : “éjjel megálmodja, nappal megsüti”.

Édes Sári:

Az Allee bevásárlóközponttól nem messze, egy eldugott kis helyen található a falatnyi sütiző, amit legkönnyebben az onnan kiáradó kellemes illatnak köszönhetően lehet megtalálni. Itt főleg házias jellegű sütemények közül választhatunk, de vannak igazi különlegességek is, mint például a csoki torta, különböző piték, kekszek, brownie-k, cupcake-ek, sajttorták és croissant-ok. Az árak tekintetében ez a hely van a legkevésbé “elszállva” amit a közösségi oldalakon a vásárlók az otthonias légkör mellett a legnagyobb pozitívumként neveznek meg.

Édességlabor:

A Nyugati Pályaudvar közelében található “labor” viszonylag kis választékkel várja vendégeit. Ennek a látványa azt az érzést keltheti az emberben, hogy minden egyes süti a pultban nagy odafigyeléssel készült, minden apró részletre odafigyelve. A már-már mindennapi édességek között találhatunk olyan különlegességeket is, mint a baconos túrós csusza. A hely berendezése valóban egy laborhoz hasonlítható, kissé rideg és steril érzést kelthet az emberben, ennek ellenére hatalmas szeretettel várják a vendégeket, ami ellensúlyozza a cukrászda hideg külsejét.

Zazzi:

Pár éve még Solymáron kényeztették a vendégek ízlelőbimbóit a francia típusú édességekkel a tulajdonosok, ám jelenleg már Óbudán találhatjuk meg őket. A Cake Túra többi állomásához viszonyítva, maga az üzlet és a választék is nagyobb. Az utóbbi tartalmaz macaronokat, linzer alapú süteményeket, és gyönyörű, könnyed francia desszerteket, amiket már ránézésre mestermunkának hív az ember, és legszívesebben meg se enné, csak gyönyörködne bennük.

A Budapest Cake Túrát érdemes az otthonos sütizőkkel kezdeni, és az extrémebbek felé haladva befejezni. A következő sorrendet ajánlanám: Édesem, Édes Sári, Dynamo, Chez Dodo, Édességlabor, Zazzi. Mivel már kevesebb, mint két hónap van hátra az évből, ideje elkezdeni a túrát, amihez nincs szükség se bakancsra se iránytűre. Elég egy olyan személy, akivel szívesen töltenénk el pár kellemes órát, miközben finomabbnál finomabb édességeket kóstolgathatunk.

További cikkek
Top