Kultúra
2017. 09. 10. - Krisztina Boda

Budapest Brunch

Az elmúlt 5 évben a random Japán turistacsoportok mellett egyre több külföldi fiatallal találkozhatunk Budapesten. A középkorúak helyett, a körúti kavalkádban jórészt nyugat-európai és tengerentúli fiatalok rohangálnak, turista backpackkel felszerelkezve.

A fiatal turistahullám -sajátos generációs igényeikkel- bizony feladta a leckét a vendéglátó szektornak, akik pozitívan reagáltak. Sorra nyíltak, és nyílnak ma is a különböző street food kajáldák, az egészséges ételeket árusító food bárok, és a reggeliző-kávézó helyek. Ezzel együtt, pedig a külföldi brunch őrület is elérte hazánkat, és valami egészen újat honosított meg a magyar gasztro világban.

A brunch, egy főleg angolszász területeken elterjedt kifejezés, ami az angol breakfast és lunch szó összetalálkozásából jött létre, ami korai ebédet, vagy késői reggelit jelent. Tipikus brunch ételek a különböző tojásos, és baconos fogások, a tartalmas szendvicsek, a muffinok, a gyümölcsök, a gofri, és a palacsinta. Régebben, elsősorban a lustálkodós hétvégéken volt népszerű, különösen egy átmulatott éjszaka után (tehát, ha előző este kiütötted magad egy KLKR bulin, irány bruncholni!).

Órák előtt vagy lyukas órában szuper időtöltés lehet egy brunch time a szaktársakkal, főleg, hogy még kitartóan ragyognak az őszi napsugarak. Na, de hol lehet Budapesten értékesen eltölteni a reggeleket, és egy jót bruncholni?

1.Zoska reggeliző és kávézó

Barátságos hely a belváros szívében, ahol a rohangálós hétköznapokban egy kis nyugalomra lelhetsz. Az atmoszféra egészen biztos, hogy magával ragad, a felújított retro bútoroktól a galéria aljában megbúvó könyvespolcig, ahol a reggelid mellé olvasnivalót is találsz.  A klasszikus brunch menün kívül, itt megtalálhatod a nagyi bundás kenyerét, és a tipikus magyar roppanós virslit mustárral.

2.Á la maison Grand

Merőben más hangulatú hely, mint az előbb említett Zoska. A városi szubkultúra és elegancia ötvöződése az 5. kerületben. A névből adódóan következtethetünk, hogy a francia reggelik a hely specialitásai, de emellett magyar és nemzetközi reggelikből is válogathatunk, legyen szó norvég lazacos szendvicsről, vagy éppen a sós és édes gofrikról.

3.Szimply

Igazi hipster hely a Károly körút egyik bérházának udvarában. A havonta váltakozó menük mindig izgalmas fogásokat tartogatnak. A szeptemberi menün például helyet kapott a rózsa-, és kókuszvíz, valamint az édes, csokis mandulavaj bundában, barackbefőttel tálalt pirítós is. Plusz pont, hogy itt akkor is találsz magadnak harapnivalót, ha ételérzékenységgel küzdesz, vagy éppen vegán vagy.

4.Liberté

Liberté, avagy szabadság. A Szabadság téren lévő, és eredetileg Szabadság Kávéház nevet viselő hely, anno Ady kedvenc helye volt. Belépve, enyhe eklektikus stílus tárul elénk, furcsa módon némi amerikai és magyar beütést ötvözve. A Liberté híres a szuper kiszolgálásról, és az isteni ételeiről, azonban ennek meg is kérik az árát rendesen. Ha nem elégszel meg a waffelek, toastok, és bagelek tömkelegével, a brunch után, akár egy komolyabb étkezésre, vagy egy délutáni sütire is visszatérhetsz.

5.Cafe Flore Matin en Soir

A francia gasztronómiából sosem elég! A Széna tértől egy utcányira elhelyezkedő kávézó annyira parányi, és franciás, hogy rögtön bele lehet szeretni különleges bájába. A tulajdonos maga irányítja, és tartja kézben a csapatot, akikkel jobbnál jobb kreációkkal rukkolnak elő, sőt már borkóstoló estet is szerveztek! Tökéletes késői reggeli lehet egy francia tarte, vagy egy vajas croissant, miközben a ház limonádéját – extrémebb esetben (tehát, ha éled a university life-ot)-, pedig a ház pezsgőjét kortyolgathatod.

6.Oh my Green!

Friss, természetes és változatos ételek a Petőfi Sándor utcából, akár elhozatalra is.  Ez az Oh my Green!, ami nem is olyan régen nyitotta meg a kapuit az étel érzékenyek, és egészségesen étkezők táborának. Itt átélheted az egészséges hedonizmust, hiszen a menün olyan ételek szerepelnek, mint a goji-chia smoothie, a mangós tápióka puding, a currys padlizsán saláta, a nyersvegán energiagolyó, vagy a népszerű vlogger, Hédinke saját smoothie tálja.

 

További cikkek
Top