Kultúra
2019. 01. 08. - Mohácsi Anita

Bohém rapszódia, ami nem is annyira bohém

 

Ha van film, ami nagyot szólt idén, az egyértelműen a legendás Queen zenekart bemutató Bohém Rapszódia. Ha a számokat nézzük, a film Amerikában 127 millió dolláros bevételnél tart, mellyel jelenleg minden idők második legsikeresebb zenés életrajzi filmje. Csak a Straight Outta Compton utasítja maga mögé, mely 161 milliót kaszált 2015-ben. Arról nem is beszélve, hogy Amerika határain kívül kétszer annyit hozott eddig három hét alatt, pontosan 256 millió dollárt.

A film végig vezet minket a Queen történetének főbb mérföldkövein, jókora reflektorfényt irányítva arra, hogy lesz a zanzibári bevándorló Farokh Bulsara-ból, a földkerekség legnagyobb rockistene, Freddie Mercury. Itt el is érkeztünk a film egyik  erősségéhez, magához a főszereplőhöz, hiszen ez a film félig azon állt vagy bukott, hogy a Freddie-t alakító színész, hogy fog „muzsikálni”. A választás sok huzavona után Rami Malek-re esett, aki gyakorlatilag végig a tökéletes és a hibátlan között lavírozik. Ha van igazság a Földön, Rami-nak minimum egy jelölés alanyi jogon kijár az év végi Oscar-on.

A film másik erőssége pedig mi más lenne, mint a zene. A muzsika elementáris, sodró lendületű, magával ragadó, így tulajdonképpen a moziteremből kilépve a néző egy koncertélménnyel a lelkében távozhat.

Hogy a film gyengeségeiről is ejtsünk pár szót, nos, az a történetben leledzik. A sztori maga itt-ott lyukas, néhol sántít. Ettől persze még nem lesz rossz a film, de a tények makacs dolgok, és A Bohém Rapszódiában épp ezek nem smakkolnak teljesen. Persze, ha mindent tű pontosan meg akartak volna jeleníteni a vásznon, akkor ez a film embertelen hosszú lett volna…

Freddie és a Smile zenekar

A filmben Freddie, miután jó ideje részt vett a fellépéseiken, egy parkolóban találkozik a Smile zenekarral, rögtön azután, hogy a szólóénekesük, Tim Staffel kilépett. A valóságban azonban Freddie-t maga Tim Staffel mutatta be a zenekar tagjainak, hiszen a két énekes jó barát és iskolatársak is voltak. Mikor Staffel úgy döntött kilép a zenekarból, egyből Freddie-t látta a frontember szerepében, így beajánlotta őt, és milyen jól tette!

Freddie és Mary Austin

Freddie Mercury életében egy nőnek mindenképp kiemelt szerepe volt, Mary Austinnak, így természetesen a filmben ő is megjelenik. A Bohém Rapszódiában ők ketten a backstage-ben találkoznak, és gyakorlatilag első látásra egymásba szeretnek. A valóságban azonban Mary Austinnal először Brian May randizgatott. Freddie egy butikban pillantotta meg először a lányt és úriember lévén megkérdezte May-t, hogy mennyire komoly a dolog kettejük között, amikor a gitáros elmondta, hogy nem igazán az, Freddie randira hívta Mary-t.

Freddie és Paul Prenter

Paul Prenter, Freddie managere volt, valamint érzelmi szálak is fűzték hozzá. A filmben Paul gyakorlatilag kisajátítja magának az énekest. Elszigeteli őt a többiektől, nem ad át üzeneteket, sőt még azt is eltitkolja, hogy a zenekart meghívták a Live Aid-re, s mikor ezt Freddie megtudja, elhagyja a férfit. Az igazság az, hogy Paul Prenter és Freddie útjai azt követően váltak el, hogy Paul szétverte Freddie házát egy buli után. Ezt követően az ex-manager és ex-barát fogta magát, és jó pénzért képeket és információkat szivárogtatott ki a sajtónak Freddie magánéletéről.

Freddie kilépése

A film egyik legszívszaggatóbb momentuma, amikor Freddie Mercury otthagyja a Queen-t. A valóságban a Queen sosem oszlott fel. Egy időre felfüggesztették a turnézást, de a közös munka folytatódott. Emellett pedig a tagok is szólóban tevékenykedni kezdtek, nem csak Mercury. Mire Freddie 1985-ben kiadta első szólólemezét, a Mr. Bad Guy-t, Brian May már túl volt egy, Roger Taylor pedig kettő saját albumon.

A diagnózis

A Bohém Rapszódiában Freddie három héttel az 1985-ös Live Aid előtt tudja meg a tragikus hírt, miszerint HIV pozitív. A filmben ez konkrétan az első zenekari próbán történik.

Pár érdekesség

Tudtad, hogy Freddie Mercury 1979-80 körül a Queen koncertjein előszeretettel énekelt Darth Vadernek vagy Supermannek öltözött ember nyakában ülve? És azt, hogy az énekes egyik buliján meztelen felszolgálók dolgoztak, és törpék hordták körbe tálcán a kokaint? Hát azt, hogy Mercury és David Bowie között veszekedésig fajuló viták zajlottak az Under Pressure felvétele közben? Esetleg az megvan, amikor Freddie és barátai álruhában öltöztetve csempészték be Diana hercegnőt egy hírhedt melegbárba? Na ezeket a dolgokat túl durvának gondolták a producerek és a rendező is egy családbarát filmhez.

Összességében a film nagyon sok rossz kritikát kapott, mert nem az igazságot mutatta, hanem csak annak egy töredékét, azt is picit kiszínezve. Másrészről Freddie volt beállítva a rossz karakternek, pedig a banda többi tagja is ugyanúgy kivették a bulizásból a részüket. Mégis én nagyon jó érzésekkel távoztam a moziteremből, mert ez a film lehet, hogy nem a valóságot tükrözi, de nem is ez volt a célja. Ez csak egy film, tele érzelemmel, zenével és egy csipetnyi drámával, ami Freddie emlékét tiszteli, a valóságot meg úgy is mindenki tudja.

További cikkek
Top