Közérdekű
2016. 11. 21. - Kristóf Jacsmenik

Black Friday, avagy aki kapja marja

Sokatok számára talán még ismeretlen lehet ez a kifejezés, pedig Amerikában több évtizedes hagyományra tekint vissza. Magyarországon az első „hivatalos” Black Friday-t tavaly tartották meg, idén azonban (az előző évi siker után) még többen kapcsolódtak ehhez a kezdeményezéshez. De miről is szól valójában ez a nap?

Először nézzük meg, hogyan jött létre ez az “ünnep”. Amerikában a hálaadást követő első pénteki napot nevezik Black Friday-nak. A kifejezés itt azt takarja, hogy elkezdődik a karácsonyra való készülés időszaka. Ezen a napon áruházak tömkelegei óriási leértékeléseket tartanak, sokszor beszerzési áron alul adják el termékeiket. A legkeresettebb cikkek természetesen ilyenkor az elektronikai kütyük. Ez az esemény általában a top 3 legnagyobb árbevételt eredményező nap az amerikaiaknál. Számtalan munkavállaló szabadnapot vesz ki, csak azért, hogy ők is részt tudjanak venni ezen az elvetemült akción és esetleg megkaparintsák a kinézett árut.

Mitől is elvetemült?

A legjobb és legnagyobb mértékben leértékelt termékekből, sajnos sokszor csak pár darab áll rendelkezésre az adott áruházban. Talán a bolt előtti hosszú várakozást senkinek sem kell bemutatni. Itthon is volt már rá precedens, mondjuk amikor 1-1 híresebb divattervező limitált kollekciójú ruhadarabjait mutatták be a Váci utcai üzletekben, de hogy hétköznapibb példát említsek, elég az új iPhone-ok forgalmazásának első napjára gondolni. Amerikában tavaly halálos áldozattal is járt ez a nap, amikor egy üzlet előtt álló tömeg nem bírta megvárni a nyitás pillanatát és beszakították az üvegajtót, a mögötte lévő alkalmazottat pedig szó szerint eltaposták. Ugyanezen a napon történt, hogy a vásárlók két csoportja összeszólalkozott, majd lövöldözésbe torkollott a vásárlás.

Lássuk, hogy áll ez az ünnep Magyarországon:

Meglehet az idei év lesz az első olyan, mikor már készülhetünk a Black Friday-ra, mivel kezd az emberek fejébe bemászni a gondolat, hogy november végén bizony gigantikus leárazásokra lehet számítani. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy azokra az üzletekre kiváltképp ügyeljetek, amelyekben amúgy is vásároltok. Érdemes az akció kezdete előtti napokon elmenni és érdeklődni az üzletben, hogy részt vesznek-e majd a novemberi őrületben, vagy legalább a weboldalukat időnként hasznos lehet lecsekkolni. Az eMAG nevű webáruház idén is nagyszabású árcsökkentésekkel készül, illetve a Magyar Telekomnál is fel lehet iratkozni hírlevélre, hogy milyen kedvezményekre lehet számítani.

Az eMAG idén 450 000 ezer darabos készlettel kedveskedik a vásárolni vágyóknak. Néhány termékre elképesztő 80 százalékos árengedményt biztosítva. A közleményük szerint növelték a logisztikai kapacitásukat, kifejlesztettek a mobil alkalmazásukra a “fizetés egy kattintással” nevezetű új funkciót, amely még gyorsabbá teszi a kiszemelt termék megvásárlását

A Black Friday nevű oldalon remekül össze vannak szedve azok az üzletek, amelyek idén részt vesznek az akcióban. Valószínűleg nem az összes található meg rajta, de kiindulási alapnak tökéletes, a többi már csak az elszántságotokon múlik.

A legfontosabb dolgot a  végére hagytam, hogy mikor is lesz a Black Friday?!

Satírozzátok be a naptáratokban a dátumot, készüljetek, és jó vásárlást mindenkinek!

 

 

 

További cikkek
Top