Közérdekű
2020. 02. 09. - Molnár Erik

Billie Eilish és a Grammy-gála

Vitathatatlanul Billie Eilish a 2019-es év legmeghatározóbb előadója és az őt körülvevő figyelem 2020-ban is biztosan tombolni fog. Január 27-én a 62-dik Grammy gála került megrendezésre, ahol az előző év legminőségibb, legsikeresebb, legátütőbb hangfelvételeit, albumjait, illetve produkcióját díjazzák, Billie 6 jelöléssel gazdagodott, ebből 5 díjat megnyert, történelmet írt és letarolta a komplett ceremóniát a 18 éves amerikai énekesnő. Sokak fejében megfogan a kérdés: hogyan lehetséges ez?

Karrier indulása kb. 3-4 évre tehető, bátyjával, aki szintén dal- és zeneszerző az otthoni szobájukban, elkezdtek dallamokat, többek között dalszövegeket írni, a szerzemények elkészülte után pedig feltöltötték SoundCloud-ra, ahol gyakorlatilag felrobbantak az adott művek. Billie első zenéi a mai napig meghallgathatóak a SoundCloud-on, első két száma egyenként 5-5 millió hallgatónál jár csak az említett platformon.

Következő lépésük hozta meg az igazi ismertséget, az Ocean Eyes mára a 200. millió hallgatót vonzotta be, ekkor szerződtették le egy jelentős kiadóhoz is, azonban ezt követően csönd alakult ki körülötte, a csekély közreműködéseket leszámítva. 2019 márciusában azonban minden gyökerestül megváltozott, megjelent az első stúdió albuma, ami a „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” címet viseli, amely szinte azonnal meghódította a zenei lejátszási toplistákat.

A sikert látva rögvest jelentkeztették Grammy díjra is, beválasztották a jelöltek közé és a 6 döntős pozícióból 5-öt hazavihetett: az év daláért, az év felvételéért, az év albumáért, legjobb pop vokál albumért, ráadásul az év legjobb új előadójáért járó elismerést is. Ő a legfiatalabb, akit valaha jelöltek mind a 4 általános kategóriában, ekkor még csak 17 éves volt, de itt nem fejezzük be a felsorolást, ugyanis 40 éve nem nyerte meg előadó a „Big Four” összesített kitüntetés csomagot, holott voltak potenciális trófeások, legyen szó Mariah Carey-ről, vagy Amy Winehouse-ról. Az összes művet, az előzőleg már említett bátyja, Finneas hangszerelte, keverte a mini stúdiójukban, a házukban. Az idei Grammy gálán történt Billie Eilish-sal kapcsolatos eseményekre képlet nincsen, ellenben érdemes kismértékű információt megejteni.

A 21. században nagy pozitívum, ha zeneileg képzettek vagyunk, éneklünk egyénileg, kórusban, illetőleg hangszeren játszunk, vagy, ha egyik családtagunk rendkívül muzikális. Az O’Connell családban nem dilemma, ugyanis mindkettőjükre igazak a fent említettek, noha néhány személyben zavart kelt a kevés dallam, harmónia használat a legutóbbi album megannyi darabjaiban. A megfelelő produktummal rendelkezünk, viszont egy ekkora produkció mögött 30-40, akár 50 fős stáb, menedzsment dolgozik. Menedzserek, ügynökök, marketingesek és még sorolhatnánk, céljuk természetesen az adott zenész, énekes imidzsének kiépítése, fenntartása, tovább fejlesztése.

Billie arculata kívülről egy elvont, soha nem mosolyogó, habár mély gondolatokkal rendelkező tizenéves lányt mutat. Legnagyobb előnye biztosan a Z generációs vér, a roppant közvetlen és hatékony közösségi média kezelés, ahol olyan módon kommunikál a rajongóival, mintha ismerné őket ezer éve. A fiatalok nem csak vele, de a zenéivel is nagyon jól tudnak azonosulni, sötét hangulat, depresszív, őszinte sorok, szakításról, öngyilkosságról. Ezenkívül, ösztönzi a 18 év alatti közönséget, hogy másnak lenni nem negatív jellem. Láthattuk, hogy személyisége közel sem átlagos, ezt a jelzőt máshol is használhatjuk: a zeneipari magatartása sem mindennapi. Felrúgja az összes létező és bevált szabályt, képletet, bőven elegendő, ha ránézünk a stílusára, a ruháira, megfigyelhetjük ezt az egyediséget a félig-suttogós éneklésén és a színpadi jelenlétén egyaránt. A zenelejátszókon a számok elszálltak, azonban ő semmiképpen sem, lojális és földön járóként jellemzik kollégái.

További cikkek
Top