Buliajánló
2016. 09. 21. - dmate11

Berghain – kultúra vagy szórakozás?

A német bulikultúra teljesen eltér a többi nemzetétől. Fiatalon és keményen kezdik a mulatozást, és ez így is folytatódik tovább. Underground kultúrájuk meghatározta, és ma is meghatározza Európa szórakoztatóiparát. Erre a legjobb példa a berlini Berghain nevű szórakozóhely, ami a világ egyik legjobb, egyben legérdekesebb klubja.

A klub Berlin Friedrichshain nevű városrészében található. De honnan jöhetett ez a név? Nem kell semmi bonyolultra gondolni. A két szomszédos kerület nevét összevonták: Kreuzberg és Fridrichshain. Olyan ez mintha nálunk mondjuk a Club Play – ami a Gellérthegy és Kelenföld határán található – a Hegyföld nevet kapná.

berghain-kivulrol

A Berghain elődje az Ostgut volt. Ez a klub egy monumentális csarnokban volt berendezve és a berlini technokultúra egyik legmeghatározóbb színtere volt. De a világ fejlődését ez a klub sem élte túl, ugyanis 2003 januárjában egy könnyed 30 órás búcsúbulival bezárták a helyet. Itt építették fel a ma már Mercedes-Benz Arena névre hallgató sportkomplexumot (régen O2 World Arena). Az Ostgut akkori üzemeltetői nem laca-facáztak, 2004 decemberében meg is nyitották új klubjukat a Berghaint, a korábbi klubnál jóval nagyobb alapterületen.

Berghain 2009-ben a dj mag szerint a földkerekség legjobb klubja. Ezt a szórakozóhelyet egy korábban hőerőműnek otthont adó épületben valósították meg, ami már 1954 óta üresen állt. Sok átalakítást kellett végezni, de nem tántorodtak meg a tulajdonosok, és véghez vitték terveiket. Nézzük csak meg a hely felépítését, még is csak egy gyárépületről beszélünk. De mi van belül? A földszinten, ahogy beérkezünk, találhatjuk a chill zone-t. Itt elfolyhatunk, nagy fotelekben lehet beszélgetni, iszogatni, ha egy kicsit megfáradva éreznénk magunkat két tánc között. Amiért mindenki megy, a dj pult és a dühöngő az első emeleten van. A második emeleten hintaszékek vannak és lehet a bárban FAGYIT kapni. Igen, jól látod, nem olvastad félre. Fagyit, ilyen is van a Berghainban. A következő emeleten, pedig a Panoramabar található. Itt reggelente felhúzzák a rolókat és betűz a nap. Itt tart a legtovább a buli. Na de ennyit a számokról, előtörténetről, felépítésről. Nézzük meg miért is ez a világ egyik legérdekesebb klubja. Miért vonz hétvégente annyi szórakozni vágyót, hisz alig tudunk róla valamit. De mégis érdekel.

Az első érdekesség, amit meg kell említenünk, az a porta. Tudni kell, hogy a világ összes szórakozóhelye közül a Berghainban van a legkeményebb beengedési rendszer. Nem is mondanám rendszernek, hiszen nincs kiírva sehova, és nem is mondja el senki, ki miért mehet be, és ki miért nem. Ez annyira komoly, hogy még egy netes oldalt is csináltak, hogy kipróbálhasd magad, vajon téged beengednének-e: https://berghaintrainer.com/. Kiállod szépen a sorodat, ami fél-1 óra közötti álldogálást jelent, akár esőben, akár hóban, akár komolyabb mínuszokban. Mikor végre sorra kerültél, ott állsz a kétajtós, félelmetes “szekrények” előtt, rád néznek, feltesznek 3 kérdést, és vagy intenek, hogy mehetsz, vagy pedig mutatják a kiutat. Nem magyarázkodnak, Te pedig nem kérdezhetsz vissza, elfogadod a döntést és haladsz tovább, vagy befelé, vagy kifelé. A portások vezetője (aki néhány éve könyvet is írt) Sven Marquardt. Arcán szöges drót tetoválás, ami még félelmetesebbé teszi, az amúgy sem kis darab főportás úriembert. Sven egy régebbi interjújában így jellemezte saját magát és a beengedési rendszert:

sven_021

 „A beengedés olyan, mint egy casting. És hogy melyik szerepre? Nem tudhatjuk. Ez az agressziókontrollról szól, – mondta – csak olyan embereket engedünk be a partyba, akik beleillenek a „szenvedélyes Berghain-partyk“ miliőjébe.”

Jó, ha úgy érkezünk a Berghain és Sven elé, hogy van egy „B” tervünk is az estére, hiszen benne van a pakliban, hogy elküld.

Másik nagy érdekesség a klubbal kapcsolatban az az, hogy bent tilos fényképezni. Az évek során ez a tiltás odáig jutott, hogy a belépéskor LERAGASZTJÁK a telefonok kameráit. Egy vicces Tumblr oldal is készült ennek az intézkedésnek a kifigurázására, ezt pedig itt találod. Az oldalra olyan képek kerülnek fel, amin csak az adott napi matricának a színe látszik, és egy bohókás cím van aláírva. Ez mind azért van, hogy a klub megőrizhesse titokzatosságát és bármit, tényleg bármit megtehessenek a bent szórakozó vendégek. „Ami a Berghainban történik, az ott is marad.”

A következő érdekessége, pedig még nagyon friss. Az elmúlt hetekben történt ugyanis, hogy a berlini Berghain pert indított. Mégis miért?

Németországban a szórakozóhelyeknek 19%-os adókulcsot kell fizetniük. Azonban, a klub tulajai azt mondták, hogy márpedig ők nem fogják ezt a 19%-ot kifizetni. A Berghain nem csak egy szórakozóhely, így hát perre mentek. A német adóhatóság nem akart engedni nekik, hiszen a Berghainban az emberek csak inni, őrülten táncolni, és drogozni mennek. A klub vezetősége tovább ment, nem hagyta magát. Céljukat el is értek, a bíróság kimondta: A Berghain a kultúra része, amit ott csinálnak az túlmutat a szórakoztató iparon. A klub nagyon sokat tett az elektronikus zene fejlődéséért, mind Németországban, de egész Európában is, így a klubnak a klasszikus kultúra részét képező intézményeknek szánt 7%-os adót kell csak fizetnie.

berghain1

Nem tudni mi lesz a Berghain jövője. Egy családi szórakoztatócentrum építését tervezik a klub közelében, ami nem igazán férne össze a vasárnap délután hazaszállingózó zombi sereggel, akik kiesnek a Berghainból egy laza 18-24 órás buli után. Mindenesetre a klub még a helyén üzemel, és reméljük, hogy ez így is marad.

További cikkek
Top