Gazdaság
2019. 09. 22. - Bonnyai Kitti

Bankok világa – mi várható a közeljövőben

 

Hogy mi folyik a bankok világában az minket tekintve is nagyon nem mindegy! Mindig jönnek újítások, különböző új megoldások és kötelezettségek, amelyekkel együtt mindig találgathatunk, vajon ez minket “hétköznapi” embereket hogyan fog érinteni? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány, a közel jövőben életbe lépő, pénzügyi életünket befolyásoló újítást, változtatást, hogy így könnyítsük meg nektek ebben a témában történő tájékozást.

Azonnali fizetés

Átütő hírként jelentek meg cikkek arról, hogy a hazai bankok is képesek lesznek a hét minden napján 0-24 órában az átutalások azonnali teljesítésére. Ezt 2019. július 1-jétől ígérték nekünk, azonban a folyamat során ráébredtek arra, hogy a magyar bankok egy része nem készült még fel ennek a bevezetésére, így sajnos 2020. március 2-ára halasztották el ennek az indulását.

Mindenki számára ismerős lehet, hogyha az úgy nevezett benyújtási határidő után indítunk átutalást, ami hétköznap jellemzően 17 órát jelent, akkor azt csak a következő munkanapon kell megfelelően teljesíteni, nem beszélve a hétvégékről, amikor is az indított utalások csak hétfőn, banknyitás után fognak megérkezni a kezdeményezettünkhöz. Ez még belföldön történő utaláskor is kellemetlen, nem beszélve a külföldre történő utalásokról.

A változtatás célja, hogy a magyar bankok az év minden napján 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt képesek legyenek az átutalásokat teljesíteni. Mindezt úgy érhetjük el, hogy a hosszú számlaszámok megadása helyett lehetőség lesz másmilyen azonosítót is megadni, például telefonszámot vagy akár email címet is.

Új fizetési rendszer

Idén szeptember 14-én indult útjára az új PSD2 fizetési, ügyfél-azonosítási rendszer. A netes vásárlásoknál egyelőre nem vezetik be a kétfaktoros azonosítást, de így is fontos változásokat fogunk érzékelni. Míg az internetes fizetések nem változnak, a bank-ügyfél kapcsolatban például az internet bankos utalásoknál már életbe lépnek az újítások. A kétfaktoros azonosítás sms-el történik, vagyis mikor belépünk az internet banking rendszerünkbe, és ott tranzakciót kívánunk végrehajtani, akkor sms-ben kapott kódot kell majd bepötyögnünk. Ez azonban az sms küldözgetés miatt igencsak költséges lesz a bankok számára, úgyhogy hosszabb távon nem feltétlenül kifizetődő ez a módszer számukra.

Azonban van mit várni az e-kereskedelemben, illetve az online fizetési tranzakciók változásaival is, ugyanis az egy éves csúszás után bevezetik ezek reformjait is. A dupla azonosításos rendszerben a következő három típusú azonosítóból legalább kettőt kell majd megadunk a tranzakciók során:

– valamilyen belépési jelszó, vagy PIN-kód

– egy eszköz, amelyet az ügyfél birtokol, leginkább okostelefon, tablet vagy csipkártya

– ujjlenyomat, hangminta, írisz, retina.

Nyílt bankolás – open banking

Szintén szeptember 14-én bocsátják útra a nyílt bankolást (open banking) Magyarországon. Elsőre azonban bizonytalanul fordulhatunk ehhez az újításhoz, ugyanis bárki csak úgy betekinthet a költségeinkbe, a bankkártyánk és bankszámlánk forgalmába, egyenlegébe. Itt arról van szó, hogy a bankok kötelesek megnyitni interfészeiket, és, hogyha az ügyfelek engedélyüket adják, akkor a bank különböző szolgáltatóknak adja át a számlatulajdonosok nevét, az elmúlt időszak (90 vagy 180nap) tranzakcióinak adatait, valamint a banki egyenleget.

De mire jó ez az egész? Több előnnyel is járhat ez a nem kis kockázat bevállalása az ügyfelek számára. Többek között azzal, hogyha a külső szolgáltatók ismerik az ügyfelek banki költségeit, kedvezőbb és még költséghatékonyabb számlacsomagokat tudnak ajánlani számukra. Testreszabott személyi kölcsönöket vagy éppen hitelkártyákat ajánlhatnak, mindezt az ügyfelek személyes vársárlási szokásaira alapozva. Ezen kívül ajánlhatnak személyes pénzügyi tervező applikációkat, valamint okos számlarendező programokat is, ezzel megkönnyítve a partnerek életét. Ezek a szolgáltatók lehetnek majd bankok, pénzügyi integrátorok vagy fintech-cégek is, amelyeknek az engedélyeket a Magyar Nemzeti Bank kell hogy kiadja.

A számos előnyök mellet ez a funkció a bankváltás lehetőségét is jobban kinyitja a magánszemélyek számára. Magyarországon jellemző, hogy az emberek akár évtizedekig ott maradnak egy-egy banknál, de amint kinyílik a bankpiac, valószínűleg már nem régi, úgymond “bevált” bankok fognak dominálni az embereknél, hanem az, hogy melyik bank ajánlata a legkedvezőbb számára.

Tehát mint látható, egyre kedvezőbb változások lépnek majd életbe a banki tranzakciókat tekintve, ami szükségszerű is volt, hiszen az érintéses fizetések, mint például az apple pay mellett az elavult banki rendszerek fejlődése már nagyon váratott magára.

További cikkek
Top