Szubjektív
2018. 05. 30. - Pogácsás Péter

Balta dobálás powered by PánIQ-Szoba

 

Szeretnél kipróbálni egy különleges sportot, ami megmozgat és összeméri az erődet a haverokkal, vagy csak levezetni a hétközben összegyűlt feszültséget?  Menj el baltát dobálni! Igen, jól olvastad. A baltadobálás több kultúrában és harcművészetben megjelenik már évszázadok óta, de különálló sportággá csak nemrég nőtte ki magát. Miután eme sport elkezdett egyre népszerűbbé, ismertebbé válni, egyre több egymástól független baltadobáló hely nyílt, elsődlegesen Kanadában. Mivel körülbelül ugyanazon szabályok és felépítés szerint űzték a sportot, ezért megalapította Mario Zelaya a WATL (World Axe Throwing League) nevű szerveztet, melynek célja nem egy saját cég, vagy baltadobálással kapcsolatos márka kialakítása volt, hanem, hogy nemzetközileg összefogja a sport szerelmeseit, és közösen lefektessék a játékszabályokat.

 

Ezzel az összefogással sokkal gyorsabban vált ismertté a sport, illetve a baltadobálásra alkalmas helyek egymással kommunikálva tudnak működni. A sport űzőinek célja, hogy megmutassák a világnak, a baltadobálás nemcsak egy különleges élmény, de egy komoly versenysport is lehet. Június 13-án, a Baltadobálás világnapján sportolók ezrei mérik össze az erejüket. Lehet egyéni, és csapatos meccseket is játszani, egy főnek 10 dobása van. Az 5. dobás után a játékosok térfelet vagy fatáblát cserélnek. Körülbelül 4 méter távolságból dobják a különböző súlyú és méretű baltákat. A találati pontosságot a fatáblán feltüntetett körök és pontok alapján mérik. Az kerül ki győztesként, aki 10 dobásból a legtöbb pontot gyűjti össze. A világbajnok baltadobáló Chris Morning a saját kategóriájában 277 pontot dobott. A baltadobálás szerelmesei között több híresség is akad, például a Trónok harca sztárja Jason Momoa, aki Khal Drogo-t alakította. Pár hónapja futott végig az interneten egy nagy nézettségnek örvendő videó róla, amiben azt nyilatkozta, hogy a két kedvenc tevékenysége a sörözés és a baltadobálás.

Ma már világszerte rengeteg helyen lehet űzni ezt a sportot, és 2017. december 6. óta Budapesten is várja a Balta dobálás a kíváncsi látogatókat a Dürer kert pincéjében, ahol 1-től akár 60 főig lehet élvezni a baltadobálást, keddtől vasárnapig. Mi is elmentünk megnézni a napokban ezt a helyet, és rendkívül jól éreztük magunkat, az egész stáb kipróbálhatta magát ebben a szituációban is, ami sok rejtett képességet elővarázsolt, sokunk meglepetésére. A hely dekorációja és hangulata csak fokozza az élményt, a sikátorhoz hasonló graffitis téglafolyosó, amely bevezet a baltadobálás helyszínére, ahol mindenhol balták díszítik a falat, és még a Vastrónba is beleülhetünk, ami ezúttal nem kardokból, hanem baltákból áll.

Mivel ez Magyarországon még nem túl ismert sport, a személyzet segítségével tanulhatja meg mindenki a baltadobálás fortélyait és próbálhatja ki magát, sőt hamarosan versenyeket is fognak szervezni a kihívásra vágyóknak. A budapesti hely már tárgyalásban áll a WATL-lal, és hamarosan része lesz a nemzetközi baltadobáló szervezetnek. Ha érdekel több részlet a sportról és a hozzá tartozó összes szabály, akkor mindenképp nézz fel a WATL hivatalos oldalára is.

Reméljük megmozgattuk a fantáziád és felvésted a bakancslistádra. Ha szívesen kipróbálnád magad, akkor gondolkodás nélkül látogasd meg a pesti Balta Dobálás honlapját ezen a linken és ragadjatok az alkalmon, foglaljatok  időpontot barátaiddal!

Ha úgy gondolod, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor nagyon tévedsz! A balta dobálás világnapját minden év június 13-án tartják, így e nap alkalmából meglepnek titeket a szervezők, ami annyit jelent, hogy kedvezményesen tudsz aznap játszani, a részletekért látogass el a facebook eseményükre.

Ne habozz, irány és mutasd meg milyen fából faragtak!

Kipróbálnád a Balta dobálást?

Igen, mindenképpen
Nem az én műfajom
Van rá esély, hogy elmegyek
További cikkek
Top