Kultúra
2020. 05. 27. - Viktor Nagy

Az utolsó tánc

Ha úgy érzed, hogy szükséged van az eredményes vizsgaidőszakhoz egy hatalmas motivációs lökésre, vagy az eddigi rengeteg tanulás után tartanál egy lélegzetvételnyi szünetet, esetleg már ki vagy éhezve a minőségi sportélményre és a magyar foci NB 1-nél valami színvonalasabbat keresel, vagy csak nem szeretnél lemaradni az év egyik legjobb sorozat élményéről akkor itt az ideje Az utolsó táncnak.

Tavaly a HBO a Csernobil című minisorozattal bebizonyította, hogy igény van az olyan alkotásokra is a sorozatok palettáján, amit nem húznak a nagy profit reményében a végtelenségig újabb és újabb fáradt fordulatokkal, képtelen ötletekkel. A sorozat első képkockája előtt lehetett sejteni, hogy mi lesz a vége és nagyjából miről fog szólni. Az 5 epizód annak ellenére lett az év egyik legsikeresebb minisorozata, hogy a témája vagyis a Csernobili Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőműben történt sorozatos emberi mulasztásoknak köszönhető atomkatasztrófa az egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája volt a történelmünknek. Mégis miért nézték akkor az emberek a sokszor nyomasztó, és kellemetlen érzést kiváltó sorozatot? Azért, mert végig remek színészi játékkal, hihetetlen minőségű díszletekkel és érezhető koncepcióval készültek a részek, amik ennek köszönhetően azonnal beszippantották a nézőket. Aki még nem látta volna, érdemes ezt is pótolni viszont ezt elsősorban nem a vizsgaidőszak idejére időzíteném, mert el tudja venni az ember kedvét a tanulástól.

A Netflixnek is voltak már hasonló próbálkozásai és akadtak köztük egész sikeresek ,de a csodafegyverre egészen idén április 20.-ig kellett várni. Ekkor debütált ugyanis az ESPN-nel közösen készített, az itthon Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig címmel futó dokumentumfilm sorozat. A történet elejére először 2016-ig kell visszamennünk, azon belül is nyárra amikor a Cleveland Cavaliers megnyerte a csapat első bajnoki címét, Lebron James pedig a harmadik NBA gyűrűjét. Az utcai parádét nézve Michael Jordan átkapcsolt a sorozat során sokszor látott és hallott „Jordan üzemmódba” és nem fért neki bele, hogy van egy generáció, vagy bárki a világon, akinél ha a valaha volt legjobb sportoló téma szóba kerül nem az ő neve ugrik be első és egyetlen válaszként.

Innen újabb ugrást kell tennünk vissza az időben, ugyanis az, hogy a sorozat elkészülhetett múlott egy másik fontos mozzanaton is mégpedig, hogy Adam Silver az 1997/1998 as szezon előtt érezte, hogy egy soha vissza nem térő lehetőség. Az akkor már ötszörös bajnok Jordan és a Chicago Bulls utolsó próbálkozása, hogy másodjára is triplázzanak egymás után. Felmerülhet a kérdés, hogy szezon előtt honnan lehet tudni, hogy itt a vége , de aki erre a kérdésre kíváncsi nekik a sorozat választ fog adni. A nagy teljesítmény viszont nem ennek a felismerése volt, hanem meggyőzni A levegő urát arra, hogy egész évben követhesse a csapatot egy profi filmes stáb, és filmre vegyék az egész szezont. Ez Jordan médiával ápolt viszonyának a fényében, amit szintén bemutat a sorozat, nem volt kis teljesítmény. Viszont az volt a megegyezés alapja, hogy amíg nem engedélyezi Jordan, addig egy képkockát sem használnak fel belőle, ezért is volt fontos az a bizonyos telefonhívás 2016-ban.

A sorozat tempóját követve ismét ugrunk az időben, mégpedig az idei év elejére amikor bejelentették, hogy az idei NBA döntő mellé lesz szánva kísérőműsorként a Last Dance 10 epizódja. Tehát egészen nyárig nem tehetik rá a kezüket a fanatikus kosárlabda rajongók és senki más sem. Azonban a szezont félbe kellett szakítani, viszont a Netflixnél és ESPN-nél előre hozták a dátumot, ezáltal mind a 10 rész elérhető azok számára, akik kíváncsiak rá. Higgyétek el, hogy kíváncsiak vagytok rá, akkor is ha soha életetekben nem láttatok egy kosárlabda meccset sem.

A Last Dance bemutatja, hogy milyen ára van, ha valamiben a legjobb vagy a világon, de emellett megtanít arra is, hogy még akkor is szükséged van a többiekre ha a csúcson szeretnél maradni. Emellett nem utolsó sorban olyan motivációs bombát ad a 10 óra alatt, hogy nincs az a vizsga amit ne tudnátok utána megcsinálni. Búcsúzóul sikeres vizsgaidőszakot kívánunk mindenkinek!

További cikkek
Top