Gazdaság
2016. 01. 27. - Béres

Az internetes kereskedelem

Az utóbbi években egyre nagyobb méreteket kezd ölteni az internetes kereskedelem. A vásárolni és eladni kívánók kereskedő oldalak tucatjai közül válogathatnak. Sokan azonban nem tudják, hogy milyen kötelezettségei és veszélyi lehetnek az effajta kereskedésnek. Mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai is.

Ma már a külföldi internetes piacterek mellett a hazai oldalakon is böngészhetnek a vásárlók. Az 1995-ben alapult egyeduralkodónak számító eBay segítségével ma már a világ bármely pontjáról vásárolhatunk, és bárhova eladhatunk ellenőrzött körülmények között. Ha viszont belföldön szeretnénk inkább körbenézni, abban az esetben a Vatera és a Jófogás a legkézenfekvőbb. Ha azt szeretnénk, hogy a lehető a legbiztonságosabban történjen az adás-vétel, – és ezért nem sajnálunk a profitunk egy kis részéről lemondani – akkor célszerű a Vaterát választani. Viszont ha nem akarunk vesződni a bankszámlás utalásokkal, és egyből személyesen szeretnénk kézpénzre váltani az áruinkat, ilyenkor inkább a Jófogás az ajánlottabb. Az utóbbi, nem régiben felvásárolta versenytársainak nagy részét ezzel is próbálva a Vaterát letaszítani a hazai trónról.

Az internetes kereskedelem rengeteg előnnyel jár. Elsősorban ez a legkényelmesebb módja a vásárlásnak, mert igazából ki sem kell mozdulnunk otthonról, főleg ha postai úton rendeljük a  terméket. Emellett gyors, nem kell órákat utaznunk, vagy a dugóban ülnünk, azért hogy megvegyünk valamit. Az interneten keresztül szinte bármit megkaphatunk sokkal kedvezőbb áron, tehát még spórolni is tudunk így. És mint eladó, a már nem használt ruháinktól vagy lecserélt laptopunktól is könnyedén meg tudunk szabadulni úgy, hogy még pénzt is keresünk. Azonban mint mindennek, ennek is meg vannak az árny oldalai. Előfordulhat, hogy nem minden esetben azt kapjuk, amiről a hirdetésben szó volt, de az is megtörténhet, hogy átverés áldozatául esünk és nem kapunk semmit miután fizettünk. Esetleg a megvásárolt termék nagyon hamar elromolhat, vagy nem tudjuk kihasználni, mert például ruha esetében kisebb méretet kaptunk, mint amik mi vagyunk. Ilyenkor sajnos nem tudunk élni az amúgy garancia adta lehetőségekkel. Nem minden esetben tudjuk a terméket előzetesen kipróbálni. De az is megtörténhet, ha személyes átvételt választjuk, hogy az üzlet megkötésekor kirabolnak minket. Ezekre a hátrányokra azonban van megoldás.

Arra hogy biztonságosan vásárolj, és elkerüld az esetleges csalódásokat számos megoldás van:

– Sose fizess előre utalással, mindig csak azután rendezd az anyagiakat, miután megkaptad a terméket és meggyőződtél róla, hogy az, amit megrendeltél. A legcélszerűbb, ha van rá lehetőség, hogy személyesen találkozol az eladóval és veszed át tőle a megrendelt terméket.

– Ha műszaki termékről van szó, kérdezd meg az eladót, hogy megvan e még a számlája vagy esetleg a jótállási jegye.

– Mindig nyilvános helyen találkozz az eladóval, főleg ha nagyobb összeget fizetsz a termékért. De egyes oldalak már saját találkozási pontokat is üzemeltetnek a biztonságos adás-vétel érdekében, célszerű ezeket a helyeket igénybe venni az üzlet megkötésére.

-Ha ismered a terméket, vagy tudod hol tudnád azt előzetesen megvizsgálni, akkor mindenképp győződj meg a termék valódiságáról.

Viszont ezen felül is vannak dolgok, amikre oda kell figyelni. Sokan nem tudják, hogy az internetes kereskedelem is, mint minden más üzleti tevékenység, adózási kötelezettségekkel jár, viszont nem minden esetben. Ha üzletszerűen, bevételszerzés céljából, vagy állandó rendszerességgel folytatunk kereskedelmet ezeken az oldalakon keresztül, akkor azt az adóbevallásba fel kell tüntetnünk, illetőleg, ha egyéni vállakozók vagyunk, akkor az ÁFA törvény alapján el kell számolni. Azonban ha megunt, kinőtt holmijainkat szeretnénk eladni, ebben az esetben nem kell foglalkoznunk az adózás gondjával, ugyanis ezeket nem viszonteladás céljából vásároltuk.  A NAV ellenőrei rendszeresen ellenőrzik ezeket az oldalakat, ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen hirdetéseket adunk fel.

tax

Most hogy már ezekkel a dolgokkal is tisztában vagy, reméljük így könnyebben fogsz boldogulni az online piactereken, és sikerül eladni a karácsonyra nagymamától kapott nem éppen esztétikus zokni és pulcsi szetteket.

Szoktál neten vásárolni?

Havonta többször
Fél évente egyszer
Évente
Nem, a Józsefvárosit sokkal jobban kedvelem

További cikkek
Top