Szubjektív
2012. 12. 16. - Taylor

Az internet örök, avagy a háló fogságában

Egy átlagos hétfői nap… számítógépemet beizzítva rohanok fel a web magával ragadó világába. Ellenőrzöm e-maileimet, már-már az elvonási tüneteket észlelve török át a Facebook bejelentkezési oldalán. Legörgetem a híreket, “lájkolom” az ismerősöket, visszaigazolok, YouTube-ról közben zenét hallgatok. Nekikezdek a Coospace-es beadandónak, átküldöm társamnak a jegyzeteket, letöltök, felrakok, “posztolok”. Belegabalyodom egy ártalmatlan beszélgetésbe, egy ártalmatlan illetővel, egy ártalmatlannak aligha mondható szöveggel. Hogy ki ő? Nem tudom, de minek is a sok információ, mikor “egy kalap alatt” az interneten mind megtudom. Információk, kapcsolatok, dokumentumok, képek, emlékek. Mi lenne, ha egy másodperc töredéke alatt ezek mind megsemmisülnének?

El kell fogadnunk a tényt, hogy a XXI. századot elérve, Földünkön a hatalmas léptekkel haladó fejlődés, olyan “életet megkönnyítő” eszközökhöz juttatta az embereket, melyek nélkül nehéz lenne elképzelni mindennapjainkat. Ilyen “luxusnak” mondható a ma már teljesen természetesnek vett internet is. A legenda szerint az internetet arra tervezték, hogy az USA rakétavédelmi számítógépeit összekötő hálózat, akkor se váljon működőképtelenné, ha atomtámadást intéznek az ország ellen. Nos, ezek után ma már viccesnek tűnik, mindazon apró dolog és alkalmazás, amire mi, átlagemberek használjuk a találmányt. Mindezek ellenére a G-mail, Freemail, Citromail, a Facebook, Twitter, Myspace, Msn, a különféle letöltő oldalak, valamit tanulmányaink elvégzéséhez szükséges Neptun, Coospace, Sharepoint, Modulo (és még sorolhatnám napkeltéig…) oldalak kiegészítik és segítik napjainkat.

A fejlődéssel párhuzamosan elkerülhetetlen volt az elgépiesedés, valamint az emberi kapcsolatok tárgyilagossá, felszínessé válása. Nincs erre jobb példa, mint a közösségi oldalak. Több száz ismerős, képek a legelőnyösebb profilból, “lájkok” és “bökések” hada, fényképek sokasága. Mai legnépszerűbb közösségi oldalunk a Facebook, amely még csak pár éve látott napvilágot, mégis elsöprő gyorsasággal terjedt el a világon. Ahogy nevében is hangzik, létrejött egy “arckönyv”, ahol szinte majdnem minden ismerősöd megtalálható. A Facebook világa magával ragadta az emberek többségét lehetőségeivel. Itt akár több ezer barátod lehet, képeiden te lehetsz a környék “bombája”, kialakíthatod nem létező imidzsed, egy bökés után felveheted a kapcsolatot a rég kiszemelt illetővel, felszólalhatsz a téged legkevésbé érintő témákban, és megosztásaiddal akár az egész nap folyamán elnyerheted a figyelmet. Kis iróniával fűszerezve tényleg minden lehetséges, csupán azt felejtjük el, hogy ez idő alatt legtöbbször egy szobában gubbasztva a számítógép előtt csücsülünk, ahelyett, hogy összehoznánk egy találkozót szeretteinkkel vagy rég nem látott barátainkkal.

Apáink, nagyapáink “postagalambbal” küldték szívhez szóló leveleiket, és nagy becsben őrizték a fiók alján az utókor számára a történeteket. Több tucat megsárgult levél szerelemről, megbánásról, boldogságról és szomorúságról. Nem érkezett meg egy pillanat alatt, a helyesírási hibákat nem ellenőrizte a gép, azt sem látták, hogy a másik félhez eljutott-e a gondolat, azonban ezek most egytől egyig emlékek, amiket újraolvasva felelevenítik az “aranyéveket”.

A különféle e-mail programok megjelenésével, mindez sokkal egyszerűbb lett. Aligha van ember, kinek be kellene mutatni a G-mailt és egyéb oldalakat, hiszen mindez most már életünk részévé vált. Önéletrajz elküldése, tanárainkkal való kapcsolattartás, levélváltás egy baráttal a világ másik feléről, csak pár azon lehetőségek közül, amit nyújt nekünk. De kérdem én, hova lesznek ezek az évek során? Mi történne, ha egyik napról a másikra ezek az oldalak megszűnnének? Ha mindezen információk egy pillanat alatt a semmibe vesznének?

Úgy gondolom, nagy bajban lennénk, hisz vegyük elsőként közösségi oldalunkat. Gondolj csak bele, hányan elérhetőek a chat ablakban és ezzel szemben hány ember érhető el számodra, ha nem vagy netközelben. Vedd számításba, hogy mennyi emlék került fel mások által a “faladra” akár link, akár kép formájában. Lemented mindezt? Nem hiszem, hiszen minek is foglalja géped memóriáját, ha már úgy is egy helyen megtalálható. Hasonlóképpen működik ez levelező oldalainkkal, ahol ugyancsak kevés ember szánja rá magát arra, hogy lementse az adott információt.

Korábban a Sandy hurrikán ideje alatt, megtapasztalhatták az emberek, milyen “elzárva” lenni a külvilágtól. Milliós olvasótáborral bíró oldalak és alkalmazások váltak elérhetetlenné, ami igencsak kellemetlen napokat okozott azoknak, akik folytonos internet-felhasználók. Te mit tennél?
Nos, szerencsére megérkezett a segítség. A nagyobb közösségi oldalakra “backup programok” nyújtanak lehetőséget az információ archiválására. Így lehetséges, hogy ma már másolatot készíthetünk G-mail fiókunkon tárolt dokumentumainkról a Gmail Backup program segítségével. A Facebook adatok archiválására jött létre az Archive Facebook, mely kiegészítő segítségével, minden adatot úgy menthetünk a gépünkre, ahogy az oldalon megtalálható.

A mentett adatok közé tartoznak a(z):
– üzenetek
– fényképek
– üzenőfal
– ismerősök
– jegyzetek
– események
– csoportok
– infók

Egy szóval minden, ami az oldalon megtalálható.

Végezetül az internet igaz örök, azonban korántsem biztos, hogy a rajta lévő oldalak és programok azok. Légy felkészült, archiváld dokumentumaidat, majd szakadj el pár órára az internet mesés világáról, hiszen nem kell megosztanod a pillanatot ahhoz, hogy megéld.

További cikkek
Top