Gazdaság
2018. 09. 04. - Márk Lukács

Az ember, aki megvett egy egész magyar falut

A címet olvasva azt gondolhatod, hogy megint csak valamelyik clickbait hírportál, vagy internetes oldal egyik főcímét olvasod, de most kivételesen ez nem így van. A napokban olvastam én is a holland Elroy Thümmler-ről, akit szinte szó szerint magával ragadott a magyar vidék. A férfi Nógrád megyében, a Hollókőhöz közeli Bedepusztán mára már három ház kivételével az összeset felvásárolta. De lássuk ki is ő valójában, és mik a tervei a ,,saját” falujával a közeljövőben.

Ki is ez az ember?
Nyilván sokatokban felmerül a kérdés, hogy még is ki az, aki venne egy teljes falut Nógrád megyében. Elroy-ról fontos megemlíteni, hogy a rendszerváltás környékén ismerkedett meg és szeretett bele Magyarországba, a Sziget hollandiai promótereként. Évről-évre jobban és alaposabban megismerte országunkat, miközben a munkája révén holland emberek tízezreit ,,hozta” Budapestre fesztiválozni. Manapság is egy turisztikai ügynökséget vezet, aminek keretében főleg fesztiválokra utaztatnak embereket, de már egyre több időt tölt Bedepusztán is, ahol első házát 2005-ben vette. Összességében tehát elmondható, hogy egy sikeres üzletember, aki tudja mit miért tesz.

Miért pont Bedepuszta?
Több Elroy-al készült interjú elemzése után biztosan elmondhatom, a hollandoknak és úgy általában az nyugat-európai embereknek hihetetlenül tetszik maga a nógrádi táj, ami például Elroy-t Toscana-ra emlékezteti, illetve a nyugalom, a természet abszolút közelsége, valamint a nagy, szabad terek. Elmondása szerint Amszterdam és Hollandia szinte egésze pont ezzel ellentétes tulajdonságokkal bír a beépítettsége miatt. Ezeken kívül, ugyebár a magyar vidék folyamatosan elnéptelenedik, így viszonylag olcsón és sok házat meg tudott vásárolni különösebb fennakadás nélkül.

Mik a tervei és a céljai a településsel?
Elroy ma már nagyban gondolkozik, sőt gondolatai lassan valósággá is válnak, ugyanis régebben turisztikai központot álmodott az infrastruktúra nélküli településre, amely – és ez a nagy előnye – mindössze tizenkét kilométerre fekszik az egyébként is felkapott Hollókőtől. Ma már 21 ház az övé a faluban, csak 3 nincs az ő tulajdonában, egy a holland barátjáé, kettő pedig a helyi méhészé és vadászé, akik biztosan maradnak a faluban. Ezek a házak nyilván felújításra szorultak/szorulnak, melyekhez megújuló energiát használnak fel, illetve a jövőben passzív házak és egy víztisztító is szerepel a tervek között. Ha minden ház elkészül, lesz 100 ágy, ami a kempinggel együtt 500 főre bővülhet. Ki lehet majd bérelni az egész falut mindenestül (esküvőre, rendezvényre, csapatépítésre) naponta másfél millió forintért, de először a házak egyenkénti kiadásával kezdenek. Az első, hogy kész legyen minden, ami jövő tavasszal várható, utána indul az értékesítés és a holland sajtókampány. Második lépésként pedig egy fesztivált szeretne elindítani a településen, de mindenképpen kis méretben, hiszen túl sok időt töltenek ott, így nem akarják felborítani a saját életüket sem. A fesztivált is alapvetően a falusi életérzésre épülve, nyugati színvonalon képzeli el.
Fontos még azt megemlíteni, hogy eddig Elroy kb. 1,5 millió eurót fektetett a teljes projektbe a kezdetek óta, mindezt a saját pénzéből, de egyáltalán nem aggódik, hiszen szerinte a siker garantált, és a tényleges nyitástól számítva ötlete óriási siker lesz. Ahogy ő maga fogalmazott: „Úgy érzem, én jobban el tudom adni Magyarországot kívülről, mint a magyarok belülről.”

Véleményem szerint jó dolog, ha ilyen jellegű befektetések, fejlesztések jönnek létre az országunkban, akár kevésbé fejlett régiókban. Viszont a dolognak az a része, hogy egy külföldi embernek kell a magyar vidékben rejlő lehetőségeket észrevennie és megragadnia, az több, mint elgondolkodtató.

 

További cikkek
Top