Szubjektív
2015. 02. 26. - Norbesz

Az első millióm az iskolapad mögül, avagy az álmok megvalósításának lépcsőfokai

Korábban olvashattátok a 4 részes, 20-ra lapot! cikksorozatunkban, hogyan valósították meg álmaikat, ötleteiket, és váltak sikeressé huszonéves fiatalok. Mostani cikkünk két hasonlóan belevaló srácról szól, akik a suli mellett sem voltak restek belevágni saját vállalkozásukba és megvalósítani elképzeléseiket. A vállalkozásuk, a Smartech megalakulásán keresztül mutatjuk be, mi is kell a sikerhez.

Dombóvári Dávid és Kővári Péter: Álljunk meg a saját lábainkon tutorial

1.) Legyen egy jó elképzelés

Ahhoz, hogy saját vállalkozást alapítsunk, kell egy elképzelés, egy cél, melyet magunk előtt látva haladhatunk a kijelölt úton. Természetesen a kitűzött cél bármi lehet, nem csak saját vállalkozás.

Hogyan jött az elképzelés, hogy saját vállalkozásba kezdjetek és miért pont a számítástechnika terén?

Peti: Mindig is tudtuk, hogy a beosztott szerepet nem ránk szabták. A magunk főnökeink akartunk lenni, így nem volt kérdés, hogy saját vállalkozásba kezdjünk. Dávid a BGF-KVIK-en, kereskedelmi szakmenedzser szakos hallgató, én pedig a Külkeren, nemzetközi tanulmányok szakon vagyok. Gyerekkorom óta imádom a technikát és mindig próbálkoztam vele, mit hogyan lehet, mi hogy működik, mik a legjobb beállítási lehetőségek aztán később az informatikai suli volt az, ahol alaposabban megtanultam mindent.

Dávid: Kézenfekvő volt, hogy ebből a párosításból egy olyan vállalkozást kellene alapítani, amiben hasznosítani tudjuk az ismereteinket. Így alapult meg a Smartech.

Miben különböztök a többi hasonló oldaltól?

Dávid: Elsősorban mi a vevőink teljes körű kiszolgálására koncentrálunk. 24 órás szervizszolgálatunk van, tehát bármikor gond adódik, azonnal tudunk segítséget nyújtani. Ezen felül a legfontosabbnak a bizalmi elvet tartjuk, bármikor hívhatnak, segítünk akár hardveres, akár szoftveres gondja akad a vásárlónak. Ha esetleg nem elégedett a termékkel, pénzvisszafizetési garanciát nyújtunk.

Peti: Továbbá azokat a kombinációkat, amiket kínálunk, csak drágábban lehet megszerezni a konkurenciától és a kiegészítő lehetőségek ellenállhatatlanná teszik az ajánlatot. Nagy piacot látunk az asztali számítógépekben és elkezdtünk specializálódni errefelé. Minden géphez személyesen válaszható gépház, ugyanis szerintünk egy, az irodához vagy szobához passzoló gépház fel tudja dobni a környezetét. Nem kell kényszerűen egy otromba, szürke monstrumnak lennie, így mindenki még jobban sajátjának érezheti a gépét, plusz egy választható ajándékcsomagot is adunk. Ingyenes házhozszállítást kínálunk, valamint minden gépünknél – legyen az asztali vagy “gamer” – kap a vásárló egy leírást, ami nem szaknyelven, hanem hétköznapi szavak segítségével mondja el mit tud a gép, mire érdemes használni, mi várható tőle, konkrét példákkal, ajánlott beállításokkal és javasolt játékokkal, melyek akciósan kapcsolódnak a gépeinkhez. Legújabb garanciánk, ami még sehol senkinek nem volt, a látványgarancia (pl.: egy gépünkön maximum grafikán fognak futni a felsorolt játékok). Ezek a dolgok tesznek minket egyedivé. Emellett persze sok kiegészítő és számítástechnikához kapcsolódó termék is elérhető nálunk.

11004174_953264691403785_385974125_n

2.) Informálódj és tájékozódj a témában!

Nem lehet egyből fejest ugrani a végtelenbe. Első körben körültekintően utána kell járnunk a dolgoknak, és kellő információ után belekezdeni, hiszen a tudás hatalom.

Hogyan fogtatok neki a dolognak?

Peti: Szerencsére a környezetünkben van pár ember, akinek saját cége van, így volt kitől tanácsot kérni az első lépések megtételében. Az így a szerzett információkat már csak a saját elképzeléseinkkel kellett párosítani. Egyéni vállalkozókként kezdtünk neki, de tervben van egy Kft. alapítása is. Ez a felkészülési időszak körülbelül 2-3 hónapot vett igénybe, miután élesben is belevágtunk, természetesen felmerültek járulékos költségek, amiket saját zsebből kellett finanszíroznunk.

Mi az a nyomvonal, amin haladtatok?

Dávid: Versenyképes árak + vevőorientált szolgáltatások + ajándékok és kedvezmények = SIKER.

3.) Használd fel a kapcsolati tőkéd, célozz meg pályázatokat és spórolj

A mai világban elengedhetetlenek a jó kapcsolatok, egy-egy ügyvédi, könyvelői, cégvezetői tanács bizony jól jön ahhoz, hogy költségmentesen lépéseket tehessünk előre.

Említettétek a kapcsolati tőkét. Nektek hogyan sikerült kihasználni az ismerősi kört?

Dávid: Több cég vezetőjét ismerjük, illetve a baráti körben is vannak vállalkozók, akik segítséget nyújtottak, hogy milyen papírokat kell elintézni. Grafikusok segítettek a dizájn és az arculat kialakításában. A családunk egyik barátja, aki könyvelő, tanácsokat adott a cégek adózásával és EU-s pályázatokkal kapcsolatban. Több mint 10 nagykerrel is kapcsolatban állunk, ahonnan az árukat beszerezzük. A webes felületet mi saját magunk kezeljük.

Peti: A cégvezetés “hogyanja” a lényeg. Mire költünk, mennyit költünk, hogy vezetjük a mérleget, mik a prioritások a cégben. Az EU-s pályázatokra most fektetünk majd nagyobb hangsúlyt.

4.) Dobd be magad és szánd rá az időt, energiát és pénzt

Ha belekezdesz, hogy megvalósítsd a céljaid, álmaid, úgy tekintesz majd rá, mint a saját gyerekedre, neki áldozol mindent. Az időd beosztása a legfontosabb szempont, hogy konstans felfelé és előre haladj.

Suli mellett mennyi időtöket köti le a Smartech?

Peti: Egy fontossági sorrendet kellett felállítanunk. Mivel úgy tekintünk a Smartech-re, mint a gyermekünkre, ezért rá szenteljük a legtöbb időt. Mindig naprakész infókkal kell rendelkezzünk, és mivel legfőképp a vevői kiszolgálásra fókuszálunk, azonnal és készséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére, így a Smartech mellett másra nyilván kevesebb idő jut.

Dávid: Lényegében mintha egy rendes 8 órás munkakörben dolgoznánk, legalább. Volt, hogy a marketing terveket hajnali 1-kor beszéltük meg. Így az iskola mellett néha összesűrűsödnek a dolgok.

Mivel még csak nemrégiben alakult a cégetek, alkalmazottaitok sincsenek. Mindent ti intéztek? Milyen feladatok hárulnak így rátok?

Peti: Igen! Minden feladatot ketten végzünk. Beszerzések, rendelések logisztikázása, postára adás, kapcsolattartás a vevőkkel és a nagykerekkel. A webes felületet én készítettem és kezelem.

Dávid: A szerződéseket is magunk kötöttük, például a Pick Pack Pontosokkal. A használt termékek felújítását is magunk végezzük. Próbálunk kialakítani egy teendő rendszert, hogy ki mivel foglalkozzon, és a későbbiekben, mikor eljutunk addig, hogy alkalmazottunk is legyen, egy átlátható, kitapasztalt séma/feladatbeosztás szerint tudjon dolgozni.

Mennyi idő alatt értétek el a bűvös 1 milliót?

Peti: Durván két hónap alatt, január közepére sikerült elérni ezt a számot, de egyelőre csak árbevételben. Szerencsénkre a karácsony fellendítette a boltot. A következő lépcsőfok az 1 milliós profit.

large

5.) Haladj lépésről lépésre: tervezz, valósítsd meg, tűzz ki nagyobb célokat

Ahhoz, hogy kitartsunk elhatározásunk mellett, folyamatosan egy-egy kisebb célt kell kitűznünk, melyeket megvalósítva sikerélménnyel vezérelve haladunk a nagyobb tervek felé.

Mik a rövidtávú, fél éven belüli terveitek?

Peti: Egy helyiség kibérlése mindenképp szükséges, amit berendezünk boltnak, irodának és raktárnak, így a személyes átvételre, illetve bolton belüli azonnali vásárlásra is lehetőség nyílna. A decemberi nyitás után a karácsony megdobta a forgalmunkat, és ezt a szintet megpróbáljuk tartani, időt és energiát nem sajnálva haladni a nagyobb ismeretség felé. Terveink szerint, ha ilyen ütemben haladunk, fél éven belül elérjük az egy milliós összprofitot. Ezen felül a hamarosan kft.-vé átalakulásunknak is van pár keményebb feltétele, amin gőzerővel dolgozunk, hogy gond nélkül tudjuk venni az akadályt és egy szinttel feljebb léphessünk, mind anyagilag, mind szervezetileg.

Dávid: Szeretnénk a marketinggel egyre több embert elérni, kuponos akciókat biztosítani, plakátokon megjelenni. Jelenleg az e-marketinggel igyekszünk népszerűsíteni magunkat. Egyelőre minden pénzt bent hagyunk és forgatunk vissza. Jelenleg különböző nyereményjátékokat írunk ki, kedvezményekkel próbálunk kedveskedni, és az ajándékcsomagokkal felkelteni a figyelmet. Ezeken felül célzott szórólapkampányokat indítunk, PR cikkeket írunk, valamint plakátmegjelenésekről is tárgyalunk már.

6.) Légy türelmes, Róma sem egy nap alatt épült fel

Sose feledkezz meg arról, miért is kezdtél bele, honnan indultál és merre tartasz.

1327436917.1065-soseaddfel-f

Mik a hosszú távú terveitek?

Dávid: Ebben az évben még mindenképp visszaforgatunk minden pénzt a vállalatba, hogy növekedjen, és minél több embert el tudjunk érni. Legfőképp a marketingre fókuszálunk ebben az időszakban. Szóval egyelőre, amíg be nem indul rendesen a szekér, lazítás nélkül haladunk előre.

Hogy látjátok magatok előtt a jövőt?

Peti: Egyik nagykereskedelemmel kapcsolatban állva elképzelhető, hogy egy új telefonmárkát is fogunk forgalmazni az első behozatali hullámban.

Dávid: A SMART-ot, mint alapnevet szeretnénk tovább vinni, és bővíteni a foglalkozáskörünket többek között szépségápolási cikkekkel, a vevőorientált szolgáltatásokat hasonlóan meghagyva. A cél, hogy a cég minél dinamikusabban tudjon növekedni, fejlődni, új alkalmazottakkal, új területekkel, új boltokkal.

7.) Végezetül: Ne add fel és soha ne mondj le az álmaidról!

Ahogy ez a két srác, ugyanúgy TE is képes vagy megvalósítani az álmaidat! Csak tenned kell érte!

dream

Az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok a bevezetőben említett cikksorozat részeit, melyekben olyan fiatalokkal készítettünk interjúkat, akik mertek nagyot álmodni, és sikerült céljaikat megvalósítaniuk:

20-ra lapot! I. – Náray E. Tamás és az Ahoy!

20-ra lapot! II.- Gangel Gergely és az Allround Shapes

20-ra lapot! III. – Lőrinczi Gergely és a Sté

20-ra lapot! IV. – American School Bus

 

Tegyük fel: zsebben a diplomád! Hogyan tovább?

Igyekszem elhelyezkedni egy multinál
Csak is saját vállalkozás
Nem tudom, sodródok
Instant külföld
További cikkek
Top