BGE
2020. 01. 05. - Molnár Erik

Az elmúlt év legsikeresebb filmjei

 

2018 novemberében a Bohém Rapszódia szakított nagyot, a Queen brit rockegyüttes munkásságát körülölelő életrajzi dokumentáció, melynek főszereplője az egyiptomi származású Rami Malek. Rami megmutatta színész tehetségét, megtanult műfogakkal beszélni, ezzel elsajátította Freedie Mercury akcentusát, ennek eredményeképpen kijelenthetjük, hogy száz százalékig megérdemelte az Oscart. A film költségvetése 50-55 millió dollár közé tehető, de ez elenyésző a 900 millió dolláros jövedelemhez képest.

Nem tehetjük meg, hogy kihagyjuk a tavalyi favorit listánkból a Csillag Születiket. A dráma és romantika műfajba sorolható musical fikció a zeneipar egy másik arcát mutatja meg. Eredetileg Clint Eastwood rendezésében és Beyoncé amerikai énekesnő főszereplésével ment volna végbe, csakhogy számos színész, úgymint Leonardo DiCaprio, Will Smith és Tom Cruise is visszautasította az ajánlatot. A kiadott forma Bradley Cooper rendezésében, szereplésével, többek között Lady Gaga dalszerző közreműködésével valósult meg. Gaga, továbbá producerei írták meg az összes betétdalt, amit hallhatunk a játékfilmben. Ha újra át akarnánk élni az érzelmeket, amit az a bizonyos 136 perc keltett, a Spotify-on, A Star Is Born címszónál megtehetjük. Az Oscar gálán Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tetszését elnyerték, szintén egy arany szoborral honorálták, Gaga nem mindennapi jellemzőt mondhat magáénak, azon kevesek közé tartozik, akik birtokolnak Grammyt, illetve Oscart is.

2019-ben a legnagyobb port a Joker keverte, ami egy szóló szereplős DC Comics dráma. Joker labilis karakterét mutatja be, Joaquin Phoenix óriási szereplésével. Az ikonikus, lépcsőn táncoló jelenet minden ember agyába beleégett, melyet egy bronxi lakos egy másik szögből is megörökített: https://youtu.be/o1GH9_DmP6M

Joaquin több, mint 20 kilót fogyott a szerep érdekében, a produkció berobbant a legnagyobb filmbázis, az Imdb 10 legjobban értékelt listájára, ennek ellenére sok panasz érkezett a művész nehéz természetére.

A világ egyik, ha nem a legismertebb rendezőjének legújabb maffia krimije aligha másfél hónapja jelent meg és a 20-30 évvel ezelőtti olasz életrajzi sikerek után visszatért a gyökerekhez és a tökéletesen bevált szereposztáshoz Robert De Niro és Joe Pesci újra összeállt a Casino-t és a Nagymenők-et követően.
Az Ír exkluzív Netflix filmként készült el, a vélemények megoszlóak.

Martin Scorsese mellett további film nagyágyú, öreg motoros, veterán Quentin Tarantino is alkotott a 2019-es évben, nem is akármilyet. A Volt egyszer egy Hollywood-ra az A listás neveket fogta be színművészeknek Brad Pitt, Margot Robbie, többek között Leonardo Dicaprio játékát tekinthetjük meg. A képi megvalósítás fenomenális, le sem tagadhatná Tarantino, hogy több mint 30 éve a filmművészet a hivatása, értelemszerűen a vérfürdő sem maradhatott el, Brad betépve oszt ki egy-két fiatal betörőt.

Mi várható 2020-ban?
Nagy érdeklődést vált ki Guy Ritchie rendezése, az Úriemberek. Legalábbis a címe szerint, azonban a gengsztervilágba nyerünk betekintést, bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások és dílerek, lesz itt minden, ami akció és adrenalin. Honnan ismerhetjük Guy Ritchie-t? Jogos a kérdés. A következő alkotások mind a keze által váltak valóra: Blöff, A ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, Spíler, Sherlock Holmes. Több éve nem készített hasonló témájú filmet, viszont január 30-án mi is megtapasztalhatjuk: a mozivásznon Hugh Grant és Matthew McConaughey kerül a szemünk elé.

A világ legprofibb rendezői egytől-egyig motiváltak és ötlettel teltek, aki beáll a sorba az nem más, mint Christopher Nolan. Nem kell bemutatni senkinek az Eredet-et vagy a Csillagok Között-et, 2020-ban a Tenet címet viseli a mű, amit magyarul dogmaként értelmezhetünk.
A Tenet főszereplői Denzel fia, John Davis Washington és a vámpír, az Alkonyatból, vagyis Robert Pattinson.
Készüljünk az IMAX formátumra, a Dunkirk stábjára és a júliusi premierre.

 

További cikkek
Top