BGE
2018. 07. 16. - Koleszár Emese

Az életmentő startup

 

Idén is megrendezésre került a uSchool oktatási program keretében a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával partnerségben a középiskolások startup versenye. A uSchool egy modern szemléletű oktatási program, amely a 21. századi munkapiacra és karrierre való sikerességre készíti fel a fiatal generációt. Ezért a céljuk, hogy a diákokat megtanítsák arra, hogy hogyan tartsák fenn magukat abból a tevékenységből, amit szeretnek és hogyan győzzék le a körülmények teremtette korlátokat. Az eddigieknél jóval több volt a résztvevők száma: 96 diák (Budapestről és Debrecenből) alkotta 21 csapat a világ vezető vállalataitól ötletfejlesztési megoldásokat és üzleti ismereteket szerezhettek, gyakorlati képzéseken keresztül tanulhatták meg, hogy hogyan jutnak el az ötlettől a megvalósításig. Belekóstolhattak a projekt- és üzleti tervezésbe, illetve a marketing és sales alapjaiba. Májusban a zsűri kiválasztotta az 5 legígéretesebb ötletet. Ezek között találhatunk okospénztárcát, albérletkereső alkalmazást és ételallergiások számára szánt alkalmazást.

A verseny idei győztese a GrEAT nevű terv volt, ami ételallergiások életét könnyítené meg, mivel az ebben szenvedő emberek száma folyamatosan csak növekszik. Az alkalmazás segítségével a vásárlók beolvashatják a termékek csomagolásán lévő összetevőket, allergéneket és így biztonságosan tudnak vásárolni. A csapat tagjai: Végh Veronika, Szabó Rebeka és Merhala Dorina (17 éves diákok). Az elmúlt hónapokban nagyvállalati és startupper mentorokkal dolgozhattak a csapat tagjai és az ötletkidolgozástól a validáláson keresztül eljuthattak az üzleti modell kidolgozásáig. Megtanulták hogyan kell prezentálni a hónapokig fejlesztett projektjüket. A lányok a BrainBarnak köszönhetően részt vehettek a Blastoff Startup Contest 2018 versenyén, ahol a felnőttekkel versenyezve a Springtab különdíjat kapták meg.  A GrEAT csapata a további 2 magyar nyertes csapattal jutott a következő fordulóba. A szlovéniai nemzetközi döntőben mutathatják be ötletüket. Itt szlovén és amerikai diákokkal kell majd versenyezniük a fődíjért, ami nem mást, mint egy tanulmányi út a Szilícium-völgybe.

A valódi ételallergia, amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti valamilyen anyagra a felnőttek 2-19%-át és a gyerekek 5-8%-át érinti. Az ételallergia nem összekeverendő az étel intoleranciával, mert az allergia veszélyesebb, halált is okozhat. Ez leggyakrabban csecsemőknél fordul elő, de a kor előrehaladtával kinövik az olyanokat, mint tej, tojás, búza allergia. Ha az allergia kis korban is makacs, vagy dióval, mogyoróval, hallal szemben van meg, az valószínű, hogy egy életen át megmarad. De mi vezethet az ételallergiához? Az immunrendszer az adott étel valamely alkotóját tévesen káros anyagnak választja ki és ekkor beindul a szervezet védekezése. Mindez a 21. század elején történő jelentős ipari fejlődésekre vezethető vissza, amely során sok fajta és nagy mennyiségű új szintetikus, kémiailag vagy genetikailag módosított anyagot, terméket hoztak létre és ez az emberi szervezet számára követhetetlenné vált.

Az ételallergia tüneteinek enyhítésének legjobb módja az, ha elkerüljük az azt okozó élelmiszert, bár ez nem minden helyzetben egyszerű. Van, hogy nem tudjuk mit tartalmazhat az adott étel. Ha van rá lehetőség a termék címkéjén való összetevőket olvasd el. Ha volt már súlyos reakciód, akkor használj figyelmeztető karszalagot vagy nyakláncot, amelyből kiderül az allergia fajtája abban az esetben, ha a rosszullét során nem tudnál beszélni. Legyen nálad mindig a kezelésre alkalmas gyógyszer vagy injekció.

További cikkek
Top