Élővilág
2020. 01. 12. - Zircher Ági

Ausztrál tűzvész

Ausztráliában hatalmas bozóttüzek pusztítanak 2019 szeptembere óta. Bár az országban az évnek ezen az időszakán igen gyakoriak a bozóttüzek, az idei évben évtizedes rekordokat döntögető tűzről van szó. Új-Dél-Wales és Victoria állam határainál egyesült 3 nagyobb tűz, ezeken a területeken keletkeztek az eddigi legnagyobb károk is.

A tűzben eddig több, mint 50 ezer négyzetkilométernyi terület semmisült meg, a tüzek pedig még akár hónapokig is terjedhetnek.

A tűz hatalmas áldozatokkal járt. Az állatvilágot tekintve a legsúlyosabb a helyzet. A Sydney-i Egyetem becslései szerint 480 millió állat pusztult el a bozóttüzekben. Más cikkek azt írják, már akár egy millió állat is elpusztulhatott. Az emlősök, madarak és hüllők jelentős részével közvetlenül a tűz végez, míg sok állat halálát az éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése okozza. A legnagyobb veszélyben a koalák vannak. Ausztrália egyik emblematikus állatfaja a koala, mostanra veszélyeztetett állatfaj lett. Új-Dél-Walesben a tűz miatt kb. 30 százalékuk pusztulhatott el. A fák sűrűjében élnek és lassú mozgásúak, így önerőből nem igazán jók az esélyeik a túlélésre. Szerencsére akadnak emberek, akik az állatok segítségére sietnek, és erőn felül teljesítve próbálják a katasztrófa védtelen áldozatait megmenteni. Több videót is láthattunk a neten, ahogy civil emberek mentenek meg koalákat. Az egyik népszerű eset, amikor egy nő a felsőjébe bugyolálva mentette ki a koalát a lángok közül. Egy másik videóban azt láthattuk, ahol tinik összegyűjtik útközben a koalákat, akiket találnak, így megmentve azokat a tűztől. Természetesen a tűzoltók is figyelnek az állatokra, és ők is minden lehetséges állatot igyekeznek megmenteni.  Akadt olyan Instagram híresség is, aki önkéntes tűzoltónak állt, és felvételt készített arról, ahogy megment egy bébikengurut.

Az állati áldozatok mellett sajnos emberi áldozatok is akadnak. Eddig 26-an vesztették életüket a bozóttűzben és körülbelül 2000 otthon semmisült meg a katasztrófa következtében. Sűrű füst lepte el a legnagyobb ausztrál nagyvárosokat, Sydneyben például a tizenegyszerese a levegőben lévő por az egészségügyi határértékhez képest. Az ország több államában is vészhelyzetet hirdettek ki. Rengeteg tűzoltó dolgozik a tüzek eloltásán, Új-Dél-Walesben például több, mint 2000 tűzoltó próbál véget vetni a pusztító tűznek. Emellett pedig az Egyesült Államok, Kanada és Új-Zéland is küldött tűzoltókat Ausztráliába. A tűzoltóságon kívül pedig a katonaságot is bevonták a tűzoltásba és komolyabb költségvetési forrásokat fordítottak arra is, hogy önkéntes tűzoltókat is bevonjanak az oltásba.

Ausztráliában egyáltalán nem ritka a bozóttűz. Azt ezt megelőző legnagyobb 2009-ben volt. Ezt nevezték az eddigi legpusztítóbb tűznek. A fekete szombatnak 173 áldozata volt. Az idei bozóttűz azonban több tényező miatt hatalmasodhatott el ennyire. Az ausztrál meteorológiai szolgálat alapján az idei tavasz volt a legszárazabb, mióta vezetnek erről statisztikákat. Ez aszályt eredményezett, amely a valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklettel járt együtt decemberben. Ehhez társultak még a híres ausztrál szelek, ám a szokásosnál erősebb széllökések, amelyek a tűz, illetve a füst terjedését okozták.

Egy képalkotó, Anthony Hearsey készített egy illusztrációt, hogy hogyan is nézhet ki az űrből Ausztrália. A NASA műholdas adataiból alkotta meg a képet, amin minden terület jelölve van, ami 2019. december 5. és 2020. január 5. között van. A képen a már eloltott területek is úgy vannak illusztrálva, mintha égnének, így félre vezethető lehet.

További cikkek
Top