Szubjektív
2013. 08. 20. - Fanni

Augusztus 20. – Egy új korszak kezdete

Nagy ünnephez értünk, azonban most valami egészen más ködösíti el gondolataidat. Augusztus 20-a ebben az évben a megszokottnál jóval többet jelenthet számodra, mint az eddig is nagy jelentőséggel bíró ünnep, államunk megalapításának évfordulója. Idén a megfelelő érettségi megírásával a Te jobb kezed veszi át a Szent-jobb szerepét, a tűzijáték a boldogság hevében a gondolataidban robban és a honalapítás életed új alapköveinek lerakása. – Gratulálok! Felvettek a BGF–re!

Pár nap és beszippant a sok teendő. A véget nem érőnek tűnő ügyintézés, a több körös beiratkozás, ahol most már minden adott, csupán “pár fontos irat maradt otthon”. Lassan nyakadba zuhan a Neptun, a Coospace és a Modulo “csodás” világa, továbbá azzal is szembesülnöd kell, hogy egyes-egyedül kell kiválasztanod és összeállítanod tantárgyaidat, amiből ráadásul még egy pofás kis órarendet is ki kell hoznod.

fanni1

Nagy tehernek tűnik, a “Hogy a… csudába kezdjek hozzá?” költői kérdést azonban hagyd meg a költőknek, hiszen egy-két hónap múlva már kacagva gondolsz vissza erre a stresszes pár napra, amit most megélsz.

Veszem a bátorságot és a történelmi múlt helyett inkább az első pár hónapomat eleveníteném fel Neked, hogy sokkal gördülékenyebben vehesd az eléd táruló akadályokat. Íme hát pár szabály, ami másodéves hallgatóként visszagondolva mélyebben bevésődik, mint Hammurapi törvényoszlopa.

1. A Gólyák Tábora
A nyáron sok fesztiválon volt lehetőséged részt venni. Sziget, Volt, Sound – csak egy pár, azon nyári programok közül, ahol többszörösen megfogadhattad, hogy “Soha többé nem iszom!”. Azonban a lényeg még hátra van: BGF Külker Gólyatábor 2013 – a siófoki Tomorrowland.

fanni2

Mivel egy gólyatáborról van szó, elengedhetetlen a magas fokú nedű fogyasztás, egy két pucér… váll, miegymás, azonban ez a 3 nap jóval többet tartogat számodra. Szóval a “Nincs kedvem”, “Tudod ki fog pucéran körbe rohangálni” és a “Bocs, böjtölök” nagyon gyenge kifogás. Ha teheted, mindenképp látogass el erre a 3 napra, hiszen egyetlen egy ilyen lehetőséged van életed során, amit ha elszalasztasz, majd jobban bánsz, mint a pár feles után csináltatott tetoválást.

2. Diákszervek – avagy egy új család
A Külkereskedelmi Karon a diákszervezetek által a tananyag elsajátítása mellett egyéb mélyen dédelgetett álmaidat is valóra válthatod. Különféle szervezetek adnak lehetőséget számodra, hogy megmérettesd magad abban, aminél a közgazdász diploma jobban hangozhat, azonban mégis a zsigereidben van. Hallgasd hát végig, hogy milyen lehetőségek állnak előtted és csatlakozz a számodra legkedveltebbhez – színészettől a fényképészig, cikkírótól a rendezvényszervezőig. Részese lehetsz egy már-már családdá kovácsolódott csapatnak, akik akkor is gondoskodnak a hangulatról, ha épp karóval távoztál egy vizsgádról a minap.

3. Órarend összerakás – avagy három előadás egy időben
A középiskolai rendezett, percre pontos óráid után most kisebb sokként érhet, mikor egy adott helyre kettő tantárgyat kell felvenned. Hiszen hova máshova, ha nincs szabad hely? Nos, ebben az esetben még véletlenül se szervezd be ikertesót, hiszen ez itt már a nagy betűs ÉLET. Okoskodni kell, (be)lógni és a jegyzetekért nagy szemekkel mosolyogni.

fanni3

A tantárgyfelvétel során fontos, hogy a gyakorlati óráid ne kerüljenek közös időpontra, hiszen ezek azok a fontos órák, amik hatalmas segítséget adnak az elkövetkezendő vizsgákhoz. Továbbá a maximum hiányzás is előírt, amit ha túllépsz, akkor maga a tantárgy teljesítése is veszélybe kerül. Ezzel szemben vannak az előadások, amelyek igaz fontosak és hasznodra válnak a későbbiekben, mégsem szól senki érte, ha épp egy másik órán vagy ugyanabban az időpontban, hiszen az ezeken leadott anyagot a tanárod által előírt könyvből is tudod pótolni.

4. Nincs olyan, hogy “Majd ráér”
Az előző évek során sokan bevehették azt a bizonyos tablettát és hátradőlve átbotladozhattak vizsgáikon, mondván lehetőség mint a tenger, hiszen ha nem sikerül a vizsgád, majd jövőre találkozol a haverokkal a VK-n. A hurok azonban évről évre szorul. Már az előző években is luxusnak tekintettük, ha valaki nemet mondott egy pótvizsgára, mert épp úgy volt kedve, azonban ezt a mostani változásokkal tényleg jól gondold meg.

(6)  Kollokviummal záródó tantárgy esetén a 2012. szeptember 1-én, vagy azt követően hallgatói jogviszonyt létesítettek esetén:

–    Az első tantárgyfelvételhez – normál kurzus – összesen három, a második és harmadik tantárgyfelvételhez összesen három vizsgalehetőség biztosított: speciális kurzusban kettő, vizsgakurzusban egy vizsgalehetőség.

Gyakorlati jeggyel záródó tantárgynál:

–    Az első tantárgyfelvételkor a vizsgaidőszakban két lehetőség van az elégtelen javítására.

–    További két tantárgy felvételhez három vizsgalehetőség biztosított: speciális kurzusban kettő (elégtelen gyakorlati jegy és annak egyszeri javítása), vizsgakurzusban egy vizsgalehetőség.

A hallgatói tájékoztató tartalmazza azokat a tantárgyakat, amelyek esetén a gyakorlati jegy pótlása, javítása nem lehetséges kontaktóra nélkül.„

/BGF Tvsz. 2013/

A Tvsz. további módosításait a 2013-as évre itt találod.

5. Vizsgaidőszak – “idő, mint a tenger, még van két napom”
Bizony, két nap bőven elég volt felkészülni egy nehezebb témazáróra is, azonban ha összeveted, hogy itt a vizsga fél év tananyagát tartalmazza, aminek a nehézsége hadakozik egy érettségiével, akkor már bizony nem is tűnik olyan tengernyi időnek. A lehetetlen nem létezik, meg lehet csinálni, de nem ajánlott.

fanni4

A vizsgaidőszak az energiaital, a kávé, a csoki és karikás szemek időszaka, amikor a nagy szabadság véget ér és muszáj magad visszaerőszakolnod a könyveidhez, ha éppen addig azt sem tudtad, hogy milyen színűek. Ez az a pár hét, amikor bele kell adni apait-anyait ahhoz, hogy utána nyugodt szívvel gurítsd le azt a jó pofa sört.

6. Tedd magadévá
A főiskola már más világ, itt nem fognak ellenőrzőbe írni anyunak, ha épp nem voltál jelen egy órán. Senki nem fog a szárnyai alá venni, ha épp rossz jegyet kaptál és nem tudsz év végén könyörögni, hogy felelsz te bármiből, csak meg ne bukjál. Nem fognak várni, ha elfelejtetted befizetni a csekket, sőt azt sem fogják nézni, hogy van benned több is csak most épp nem volt olyan kedved. Amilyen nagy szabadság tárul ki előtted, annál nagyobb felelősség borul a fejedre.

Nehéz megtalálni az arany középutat a szórakozás és tanulás között, hiszen “most vagyok fiatal, a vizsgaidőszak pedig még csak valahol a kanyarban”. Szórakozz, bulizz, élj! Tedd magadévá ezt a pár évet, de ne feledd, hogy ennek az időszaknak mi a fő célja Veled.

Életed most egy új korszakhoz ért, ami rengeteg lehetőséget, új dolgot és kihívást tartogat számodra. Tanít, formál és problémák elé állít, neked pedig fel kell nőnöd a feladathoz, hogy a temérdek akadály ellenére az élet kihozhassa belőled a maximumot.

További cikkek
Top