music
2021. 12. 08. - Berill Bujtor

Astroworld: a félresikerült koncert

Travis Scott népszerűségét fölösleges vitatni, ahogy az elmúlt években egyre feljebb és feljebb lépdelt a zeneipar lépcsőin, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy maradni is fog a csúcson még egy ideig. Ám a nemrég megtartott houstoni Astroworld koncertje, ahol 10 rajongója vesztette életét és több százan megsérültek, úgy tűnik, ezt porig tiporja – szó szerint.

Travis Scott a 2010-es évek második felére vált olyan világhíressé, hogy a mai fiatalság körében már nehezen találunk olyat, aki, ha nem is hallgatja, de tisztában van a nevével és munkásságával. Ezt a népszerűségét főleg a második stúdióalbumában szereplő „goosebumps” című dallal (amiben egyébként Kendrick Lamar is szerepel), és a 2018-ban debütált „Astroworld” című albumával érte el, amiben többek között Kid Cudi, the Weeknd, Juice Wrld vagy éppen Drake szerepel. Ha nem a zenei téren ismerjük, azt biztos tudjuk, hogy „A Kardashian sztori” című valóságshowból híres, mára már milliárdos Kylie Jenner párja, közös gyermekük apja.

Az Astroworld nevezetű fesztivált 2018-ban indították útjára, abban az évben amikor Travis ugyanilyen nevezetű albuma napvilágot látott. A houstoni származású rapper (aki egyébként a fesztivál egyik alapítója) mély kötődést táplált a fesztivál mögött húzódó ötlettel, miszerint az ugyanazon a helyen létesített, 2005-ben bezárt „Six Flags AstroWorld” nevezetű vidámparknak a hangulatát, emlékét visszahozzák. A pandémia miatt 2020-ban elmaradt fesztivál idén nyitotta meg újra kapuit a fesztiválozni vágyók számára november 5-6 között.

De a fesztivál az elejétől kezdve halálra volt ítélve.

A koncert felépítése biztonsági szempontból sem volt fényes, a tömegben keresztben két sávot alakítottak ki az előadónak, de ezeken kívül a koncert teljes területe körbe volt barikádozva. Az 50 ezer férőhelyes koncert területére már órákkal a műsor megkezdése előtt megvadult fiatalok másztak be, covid-ellenőrzőpontokat döntöttek fel és tettek tönkre, csak hogy jó helyük legyen a koncert alatt.

Travis Scott mindig is híres volt vad koncertjeiről, arról, hogy rajongóit egymás ellen uszítja és őrjöngésre, tombolásra bátorítja őket, arra, hogy törjenek, zúzzanak és pusztítsanak, vagy épp, a biztonságiakat kikerülve rohanjanak fel a színpadra, másszanak át a kerítéseken. Travis gyerekkori álma volt, hogy profi birkózóvá váljon, ezért érződhet úgy a koncertjein, mintha egy WWE mérkőzés zajlana.

A november 5-ei fesztiválon sem volt ez másképp, a megvadult tömeg poharakat, flakonokat, cipőket és egyéb holmikat dobált egymásra, volt, aki a kiérkező mentőautó tetején élvezte tovább a műsort. A „Ragers”, vagyis „dühöngők” elnevezésű rajongói tábor őrjöngése tehát itt is a tetőpontjára hágott.

Pánik a tömegben

Mindeközben a páni félelem futótűzként terjedt a tömegben. A résztvevők szerint a tumultusban egy férfi hirtelen valamilyen droggal teletöltött fecskendővel kezdte el szurkálni a körülötte lévők nyakát, ami kontrollálhatatlan riadalomhoz vezetett. A másik kiváltó ok Drake be nem jelentett feltűnése volt, ami csak még inkább arra ösztönözte a rajongókat, hogy közelebb kerüljenek a színpadhoz, a lehetetlenségig összenyomva ezzel egymást. Mindeközben olyan nagy káosz alakult ki, hogy a kiérkezett mentősök azoknak kezdtek el orvosi ellátást nyújtani, akik a közelükben rosszul lettek, de egy idő után annyian ájultak el, hogy egyszerűen nem volt elég ember az ellátásukra.

Bár úgy tűnt, Travis az elején még kérte a biztonságiakat, hogy segítsenek az egyik fesztiválozónak kijutni a tömegből, de meg sem várta, hogy biztonságba került-e, már folytatta a következő számmal a koncertjét. 21:40 körül értesítették a szervezőket és Travist, hogy állítsák le a koncertet mert nem biztonságos, ennek ellenére még 40 percig ment a műsor. A felvételekből jól visszakövethető, hogy Travis pontosan tisztában volt a történtekkel, de nem szakította meg a koncertet, ellenkezőleg: egy magasított emelvényen, a tömeg közepén robot-táncot lejtett a zenéjére, miközben pár méterre tőle éppen újraélesztettek valakit.

A tragikus koncertet követően néhány teória került napvilágra. Eszerint nem véletlen, hanem előre megtervezett, egyfajta „áldozatbemutatás” volt a koncert. Ennek egyik ékes bizonyítéka lehet a kivetítőn megjelenő „See ya on the other side” felirat. Egyesek hiszik, hogy a zeneipar által elérhető siker és hírnév miatt vannak olyan előadók, akik a lelküket is feláldozzák, csak azért, hogy ezeket megszerezhessék. Travist is közéjük veszik, és vallják, hogy mindez egy előre eltervezett merénylet volt. E feltevést a rapper baljós Instagram posztjai csak igazolni tudják, és mindezt alátámasztja a koncert felépítése, a színpad körkörös kialakítása, ami nem szolgált mást, mint azt, hogy a közönséget manipulálják.

A kérdés már csak az, mennyire voltak tudatában a résztvevők, milyen őrületbe vonják be őket egy koncert keretén belül. És azt is érdemes végig gondolni, mekkora a felelőssége egy sztárnak, és vajon létezik bárki is, aki megállíthatja?

További cikkek
Top