Gazdaság
2012. 09. 11. - Taylor

Apple vs. Samsung


Az okostelefon-piac monopóliumáért folyt
atott harc egyre kiéleződni látszik, a két fő forgalmazó az amerikai Apple és a dél-koreai Samsung évek óta ölre mennek egymással, különféle szabadalmi lopásokkal vádolva a másikat. A napokban az Apple pert nyert, de mégis mi áll az egész hátterében? Laikusként néztem utána a történteknek.

Az okostelefonok néhány év leforgása alatt beleivódtak mindennapjainkba. A magánéletben ugyanúgy, mint a munkában. A nap bármely percében ott vannak, ha egy e-mailt kell küldeni, képet vagy élményt szeretnénk megosztani, esetleg játszani akarunk a haverokkal. Miniszámítógépként, a világhálóhoz kapcsolva minket teszik magukat nélkülözhetetlenné. Az okostelefon világpiac eladási listájának élén az Apple iPhone-jai és a Samsung Galaxymodelljei állnak. Nagy vonalakban a fogyasztókat is e két márka mentén lehetne elosztani. Van aki szerint az iPhone megbízható és gyors iOs rendszere odaveri a színesebb és bizonyos téren kreatívabb Androidot, más az ellenkezőjét állítja. Pártatlanként engem inkább a szabadalmi perek valóságtartalma érdekel.

Tavaly áprilisban volt az első média által is felkapott szabadalmi per, amikor is az Apple azzal vádolta a Samsungot, hogy több téren is lemásolta táblagépüket az iPadet, és Galaxy telefonjaihoz is az iPhone-ból lopott ötleteket használt fel. A német bíróság az elsőnek helyt adott és megtiltotta a Galaxy Tab 10.1 táblagép forgalmazását az EU-ban, fellebezés miatt azonban az ítélet soha nem lett jogerős. Elindult az adok-kapok, sokáig ment a huzavona az ügyvédek igyekeztek peren kívüli megállapodást szorgalmazni, úgy tűnt végre elássák a harci bárdot ,amikor is a Samsung nyújtott be keresetet. A Samsung az iPhone, iPod, iPad mellett a Mac számítógépekben és a Applte TV eszközökben, az iTunesban és az iCloudban is megtalálható – a megbízhatóságot, teljesítményt, funkcionalitást és hatékonyságot befolyásoló – UMTS és W-CDMA szabadalmak miatt kezdte perelni az Apple-t, ezzel újraindítva a háborút.

Még mielőtt a jelen eseményeire kitérnék, érdekességként megjegyzendő, hogy a két rivális egymásnak komoly üzleti partnere. Az Apple a Samsung legnagyobb vevője, hiszen a Samsung gyártja azokat a chipeket, amiket az Apple az iPhone-ben vagy az iPadben használ, illetve memóriát és folyadékkristályos kijelzőket is ők szállítanak a cégnek. Ez teszi csak igazán érdekessé, ezt a gyakran súlyosan komolytalannak tűnő játszmát. Kakaskodásuk azonban lehetetlenné teszi kisebb gyártók számára a piacra kerülést, ezzel egyeduralkodókká válva.

Idén augusztusban a bíróság igazat adott az almásoknak, miszerint is a Samsung formatervezési ötleteket lopott tőlük telefonjaihoz. Egymillió dolláros bíróságot szabott ki a dél-koreai cégre és ezen felül folyamatban van nyolc Samsung készülék kitiltása az Államokból. Ezt sárga barátaink nem hagyhatták annyiban, már most előterjesztették, amint az Apple piacra dob LTE technológiás telefont súlyos perre számíthatnak, mindenféle megegyezések nélkül. Az LTE egy negyedik generációs mobilos adatátviteli szabvány, ami óriási sávszélességet biztosít, és az elkövetkezendő időkben fog elterjedni. Használatát az Apple sem fogja tudni kikerülni, a probléma azonban az, hogy a Samsung részesedése a technológia szabadalmából hatalmas mértékű. Lehetetlen lesz olyan készüléket piacra dobni, amire ne lehetne ráfogni, hogy az ő technológiájukat másolta, főleg, hogy a hamarosan piacra kerülő iPhone 5 is ezzel fog működni.

Az egymilliárdos bírság után, a Samsung részvényeinek értéke eddig nem tapasztalt mértékben zuhant, ezzel is mutatva, hogy az Apple oda tudott ütni ahol fáj. Amellett, hogy a néhai Steve Jobs cége szinte az összes nagyobb telefongyártóval perben áll hasonló okok miatt, a Samsung átmeneti gyengülését kihasználva a Google is harcba lépett. Miután felvásárolta a Motorola Mobility-t, annak szabadalmait használja fel az Apple ellen. ”A vád hét technológiát sorol fel, amiket az Apple illegálisan használ, ezek között vannak gps-es helymeghatározáson alapuló emlékeztetők, a Siri hangfelismerő rendszer és személyes asszisztens szolgáltatásai, videólejátszás, wifis adatátviteli megoldások.” Ha ez az ügy bíróságra kerül, nagyobb harc lehet, mint a Samsunggal folytatott és magával hozná a többi nagyobb telefongyártó állásfoglalását is. A pereskedések között talán a Microsoft érezheti magát egyedül biztonságban, hiszen se telefonjai formáját se operációs rendszerét nem lehet összehasonlítani a többivel. Lehet, hogy a végén ezzel ő kerül ki győztesként, de ez még a jövő zenéje.

További cikkek
Top