Buliajánló
2015. 11. 03. - dmate11

Amsterdam Dance Event 2015

 

Mi jut eszünkbe egy zenei fesztiválról? Sokunknak egyből a Tomorrowland, az Ultra Music Festival, a hazaiak közül a Balaton Sound, a Sziget Fesztivál és még sorolhatnánk. Az Amsterdam Dance Event azonban egy teljesen más kategória, itt nem csak az ájulásig bulizásról szól ez az 5 nap, hanem ennél sokkal többről.

ADE-promo-pic-1024x726

Idén ünnepelte 20. évfordulóját az október 14-18. között megrendezett Amsterdam Dance Event. A fesztivál mára már a világ legnagyobb klubeseményévé nőtte ki magát. Ez legjobban a statisztikán látszik, miszerint közel 365.000 látogatót vonzott Amszterdamba az esemény, ahol 5 nap alatt, 2000 fellépő, 80 helyszínen szórakoztatta a nagyérdeműt. A fesztivál nagysága meglátszik a jegyárakon is, hiszen a belépő nem kevesebb, mint 420 ropogós euróba fáj. Viszont nincs kikötés, ezért az összegért a fesztivál összes eseményére el lehet látogatni, annyit bulizhatsz, amennyit csak tudsz. Az öt nap során több, nagyobb horderejű program is lezajlik, többek között az Amsterdam Music Festival, valamint a DJ Mag Top100 DJ díjátadó gála, amely a lemezlovasok legelismertebb nemzetközi szintű díjazása. Ezt a rangos elismerést idén a Dimitri Vegas & Like Mike páros nyerte meg, és mindenképpen említésre méltó, hogy az első öt helyezettből négy holland.

Az ADE-t 3 részre lehet osztani: Playground, Conference és maga a Fesztivál. A fesztivál nagysága nem feltétlen válik előnyévé, mivel lehetetlen minden programon részt venni. Így most én is csak párat sorolnék fel. Kezdjük a Playground kategóriával. A fesztivál meghatározó eseménye a meghívásos „DJ Cooking”, ahol az elektronikus zene nagyjai készítették el kedvenc ételeiket. A versenyzők között olyan nagy nevek voltak, mint Carl Cox, Joseph Capriati és az október 22-én hazánkban is fellépett Kölsch. A zsűri is hasonló zenei szakértelemmel rendelkező tagokból állt, bár gasztronómiai tudásuk megkérdőjelezhető, hiszen Paul Oakenfold, Seth Troxler és Dave Clark inkább a zenék mixelésében jártasak, mintsem a konyhában.

A szokatlan eseményeknek azonban még itt sincs vége, ugyanis Amszterdamban található  Rembrandt háza, ami a hétköznapokban múzeumként működik, de az ADE ideje alatt teljesen más értelmet nyer. Jeff Mills, Rembrandt festőszobájában közölte le a három új trackjét, és bár az ide látogatók nem mehettek be, de egy nagy kivetítőn a ház előtt, és livestreamen otthonról is követhették a zenei világ egyik mérföldkőnek számító történését.

A Conference rész neve magáért beszél. Az Urbanears Hideout szervezésében egy egész napos konferencia került lebonyolításra, ahol a zenei világ apraja-nagyja képviseltette magát. Szó esett a kiadók helyzetéről, divatról, marketingről, az HBO saját gyártású Vynl sorozatának sikerességéről, és még sorolhatnám az interaktív beszélgetések témáit.

10-moments-not-to-miss-during-amsterdam-dance-event-2015-1000x570

Következő esemény a Sono Studios által szervezett konferencia, ahol bemutatták, hogy tudnak a világ nagy márkái és a zenei világ nagyjai együtt dolgozni. Erre nagyon jó példa a Red Bull Music Academy. A fesztivál hivatalos fejhallgató partnere, az Urbanears, a magas betonépületek között felhúzott egy faházat a fesztivál idejére, ahol finom reggeli, forró kávé, valamint reggeli torna várja az ide látogatókat, és ha ez mind nem lenne elég, frissítő masszázsra is van lehetőség. Ez mind elősegíti, hogy egy „heavy night out” után újult erővel vágjunk neki a következő napnak, ne totál másnaposan szenvedjünk az ágyunkban, mint egy átlagos vasárnap.

knife-party

Térjünk át a Fesztivál részre. 5 nap alatt a világ minden zenei stílusa képviselteti magát, a sokak által hallgatott EDM-től kezdve, az egyre népszerűbb technon át, az underground stílusokig, mint a hardstyle, a drum’n’bass vagy a nudisco. A zenei eseményeknek 80 kisebb és nagyobb helyszín adott otthont. Ezek között találhatóak különböző klubok, könyvesboltok, cipőboltok, stúdiók. A legnagyobb helyszín az Amsterdam Arena volt, ahol többek között megrendezésre került az Amsterdam Music Festival, amin olyan nevek pörgették le szettjüket, mint Martin Garrix, Afrojack vagy épp Dimitri Vegas & Like Mike. A klubokban több magyar név is helyet kapott, köztük a Zagar, és a mára már világhírű techno DJ, Jay Lumen.

Utóbbi úriembernek komoly hétvégét kellett lehúznia. Az ADE előtt Párizsban, a Form kiadó estjén, a város legjelentősebb klubjában, a Zig Zagben játszott. Majd Szerbiában tette tiszteletét, ahol kiemelt meghívottként a Green Love Festivalon adta a talpalávalót közel 5000 embernek. Vasárnap pedig Amszterdamban a Q-Factory klubban pörgette lemezeit a Rejected, a 100% Pure és az Intacto közös estjén, ahol olyan nevek mellett állhatott a pultba, mint például Joris Voorn vagy Reset Robot. Jay a következőket nyilatkozta:

Az Amsterdam Dance Event az az esemény, amit az ember – legyen DJ, vagy egyszerűen csak zeneszerető – mindig érdeklődve vár. Ez  ebben az évben sem okozott számomra csalódást és hálás vagyok a sorsnak, hogy ismét játszhattam ott.”

Az ADE-nek van azonban más oldala is. Mind ismerjük Hollandia legalizációs törvényeit. Tavaly a fesztiválon többen életüket vesztették, közülük hárman bizonyítottan a túlzott, és bevizsgálatlan drogok fogyasztása miatt. 2015-ben a szervezők és városvezetés a rendőrséggel karöltve átfogó intézkedéscsomaggal állt elő a fesztivál idejére. A szervezők felelnek a törvény betartásáért, miszerint 5 db tabletta legálisan tartható személyenként. A Keizersgracht 572 alatt a látogatók anonim bevizsgáltathatják a tablettákat, így is csökken a halálos adag bevitele. Nem a használókat, hanem a dealereket akarják büntetni. A bejáratoknál külön tárgyalószobákat hoztak létre, ahol gyorsított eljárásban elítélik a törvényt megszegőket. Ingyenes vizet biztosítanak a fesztiválozóknak, így nem kell üres flakonokkal a WC-ben lévő csapokhoz rohangálni az esetleges kiszáradás ellen. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően az idei fesztivál biztonságosan zajlott le, a résztvevők baleset nélkül bulizták végig az 5 napot.

Az Amsterdam Dance Event tehát mindenképpen egy említésre méltó és egyedülálló esemény a fesztiválok sorában. A felejthetetlen szórakozás és bulizás között a résztvevők találkozhatnak kedvenc előadóikkal, megnézhetik őket főzés közben, vagy részt vehetnek a “szakmázós” konferenciákon is. Ha valaki szereti a Dance műfajt, ennek az öt napnak mindenképpen a bakancslistán a helye.

Jártál már Amszterdamban?

Igen
Nem, és nem is akarok
Nem, de mindenképp el szeretnék jutni
FELICITA
További cikkek
Top