Gazdaság
2013. 06. 18. - Aronka

Amikor a víz az úr

Június első hetében a Duna 1230 centiméteren tetőzött Passaunál. Ezt követően lehetett tudni, hogy a folyó magyarországi áradásánál mire lehet számítani, így megkezdhették a szükséges előkészületeket, az erők és eszközök átcsoportosítását a legkritikusabb pontokra. Azóta levonult az ár, a védekezés véget ért, azonban az árvízi feladatok nem fogytak el. Jelenleg a helyreállításon dolgozik a katasztrófavédelem, a közút, az önkormányzat és a vízügy.

Ausztriában körülbelül 2350 embert telepítettek ki. Leginkább Salzburg, Vorarlberg, Tirol, s Felső- és Alsó-Ausztria tartományait sújtotta az árvíz, aminek egyes részeire vészhelyzetet hirdettek ki. Az Inn, a Salzach, a Traun, az Enns, a Steyr és a Duna folyók menti településekről árvizet és földcsuszamlásokat jelentettek. A jelentések szerint az országban egy ember meghalt, hármat pedig eltűntként tartanak nyilván. Az árvízi helyzet Németország dél-keleti részén is kritikus volt, különösen az Elba folyó vízgyűjtő területén. Az Elba vízszintjének emelkedése miatt katasztrófariasztást adtak ki Magdeburg és Gera városában, valamint a következő megyékben: Altenburger Land, Greiz és Saale-Holzland.

passauarviz2

A Duna több helyen is 890 centiméter körüli rekordmagasságon tetőzött. Jó pár települést, termőföldet és Budapest egyes részeit is elöntötte a víz. A fővárosban, mikor jó idő volt, tömegével vonzotta az árvíz a bámészkodókat és a turistákat a partra, ugyanakkor véget nem érő piknikhangulatnak lehettünk tanúi, tele vidám gyerekekkel, mosolygós szüleikkel, illetve felnőttekkel.

árvíz4

A helyreállítási munkálatokban Győr-Moson-Sopron megye áll az első helyen, hiszen ebben a régióban vonult le a leghamarabb az ár. Ezeken a területeken az utakról és településekről eltávolították a homokzsákokat, négyezer hektáron pedig elvégezték a szúnyogirtást. A gátakon hatalmas mennyiségű homok és egyéb dolog vár eltakarításra. A közúti forgalom helyreállt Komárom-Esztergom, Pest, Fejér valamint Baranya megyében is.

Budapesten a hétvégén megnyitották a budai alsó rakpartot is. Abból a 10 kerületből, amelyben az árvíz károkat okozott, kettőben már teljesen elkészültek a javítási folyamatokkal, a többiben pedig elkezdték a fertőtlenítést. Nagyon fontos feladat a szúnyogok irtása is, hiszen az árvíz okozta megnövekedett vízfelület otthont adott a vérszívóknak. Az irtást több, mint 11 ezer hektáron végezték el vasárnapra, viszont növekedett az olyan települések száma, amelyeken a helyreállítás teljes mértékben befejeződött.

árvíz5

Védekezést már csak tíz településen folytatnak. A Duna mentén egyedül Mohácson nem döntött rekordot az idei áradás, az árhullám tetőzése most Szerbiában jár.

Volt szerencsém egy kedves barátomat – Nothart Pétert  elérni, aki önkéntes tűzoltóként vett részt az árvízi mentésben. A következőkben az Ő beszámolóját és képeit láthatjátok, olvashatjátok:

“Bekövetkezett az, amit nagyon szerettünk volna elkerülni. Az idén elérte hazánkat egy olyan árhullám, ami elöntötte már Ausztria több városát is. Sajnos nálunk is az eddigi legnagyobb árral kellett számolni! Így volt ez a Komárom-Esztergom megyei Süttőn is, ahol hatalmas küzdelmet folytattunk a vízzel! Településünkön nem a Duna jelentette a fő veszélyforrást, hanem a falunkat átívelő patak, amelyet a folyó visszaduzzasztott és több ház, illetve a plébánia és az iskola épülete is veszélybe került. A védekezés vezetői a katasztrófavédelem munkatársai, illetve – a tiszai árvizeknél már tapasztalt – nyíregyházai szakemberek. Az egész falu összefogott és mindenki pakolta a zsákot, jó érzés volt ezt látni. Szerves része volt a védekezésnek a Tűzoltó Egyesület – amelynek én is tagja vagyok–, akik megalkuvás nélkül küzdöttek a vízzel.

IMG_1079

A kritikus pont pénteken és szombaton volt, a gátaknak egyre nagyobb tömeget kellett kibírnia és több helyen szivárogni kezdtek. Éjszaka egy ház került veszélybe, de a gyors munkának hála, nem kellett kiköltöztetni a lakókat. Szombat délutánra megérkezett a katonai segítség, ők nagyon közvetlenek és kedvesek voltak, a hangulat a katasztrófa ellenére is jó volt!

IMG_1085

Vasárnap hajnalban aggasztó hírek jöttek, a szomszéd településen ugyanis egy elhagyatott gyár területén két áteresz nem lett elzárva, és a víz szabadon törhetett át rajta. Éjjel kettőre már a házak udvarán volt a víz, gyorsan kellett cselekedni, a katonákat átcsoportosították és új helyen kezdték a gátak építését. Természetesen ilyenkor Murphy-törvénye is beigazolódik, három szivattyúnk közül mindegyik felmondta a szolgálatot, és hajnalban kellett nekiállni szerelni azokat. Másfél óra múlva üzemképesek voltak, de sajnos a víz mennyisége miatt nem volt túl hatékony ez a munka. Örömmel láttuk, hogy kora délután már nem emelkedik tovább a víz szintje, és a vízügyi emberek is mondták, hogy már tetőzött az áradás, de még mindig nem nyugodhattunk meg, a gátaknak még egy napig bírnia kellett a hatalmas nyomást!  Szerencsére azok bírták, és ellenálltak.

IMG_1106

A hét elején a víz elkezdett apadni és kezdődhetett a takarítás. Nagyon büszke voltam arra, hogy ilyen összefogást láttam a falumban. A védekezésből mindenki kivette a részét, valaki úgy, hogy a zsákokat töltötte és pakolta, valaki pedig úgy, hogy ételt és italt hozott nekünk.”

Süttő-árvíz 1:0!!! MI NYERTÜNK! 😉

 

További cikkek
Top