BGE
2020. 03. 25. - Feke Brigitta

Amigos a gyerekekért

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egy hat éve működő jótékonysági szervezet, melynek 170 Amigója négy város tíz kórházában segíti az ott fekvő beteg gyermekeket. A koronavírus megjelenésének következtében azonban munkájukat online módon, home officeban szükséges folytatniuk. A helyzetre való tekintettel az alapítvány önkéntesei egy új kezdeményezés keretein belül az érettségire készülő diákoknak is segítséget nyújtanak idegen nyelvből.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egy egyetemistákból álló szervezet, melynek önkéntesei, egyszerűbben az Amigók, országszerte járnak kórházakban fekvő, súlyosan beteg gyerekekhez. Az alapítvány jelenleg 4 magyarországi városban, melyek Budapest, Debrecen, Szeged és Szombathely, ezen belül 10 kórházban tevékenykedik. A kórházakban az Amigók nyelvtanulással, különféle játékokkal, illetve kézműves feladatokkal motiválják a gyógyulásra, és derítik mosolyra a beteg gyerekeket. A ma már 170 önkéntessel működő szervezetet Fábián Sára, és 10 barátja alapította 2014-ben. Az Amigos alapítványnál nagyon fontos, hogy az önkéntesek is barátok legyenek, ugyanis közösségként tudnak igazán segíteni a gyermekeken, és a kórházban pont a közösség az, ami hiányzik. Minden önkéntesük közvetlen, barátságos, megbízható, rugalmas és lelkes, elősegítve ezzel azt, hogy a gyerekek játszva tudjanak tanulni. Az Amigos a gyerekekért Alapítvány hosszú távú álma, hogy egy napon minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo egész Magyarországon, majd később a világon is.

„Úgy gondoljuk, hogy egyetemistaként példát tudunk mutatni, hiszen mi is tanulunk, diákok vagyunk, ugyanakkor a kis korkülönbség miatt barátként foglalkozunk a gyerekekkel. Fontosnak tartjuk, hogy mindig vidáman és pontosan érkezzünk a kórházba, hiszen tudjuk, pár kedves gesztus is elég lehet ahhoz, hogy feldobjuk a gyerekek napját.”

A koronavírus megjelenésének következtében az Amigos önkénteseinek mindennapjai is megváltoztak, azonban már készültek arra, hogy a kialakult helyzet őket is érinteni fogja, így most nem látogathatják a kórházakat, ahonnan egyébként hazaküldték azokat a gyerekeket, akiknél ez lehetséges volt, a többiek esetében pedig online formában folytatódik a tanulás. Sára, az alapító egyébként azt nyilatkozta, hogy az online színteret ezelőtt is használták, mivel a kapcsolatok alapvetően a kórházakból indulnak ki, azonban ha már közelebb kerül egy gyermek és egy Amigo, gyakran folytatódik az interneten a kommunikáció, mivel a legtöbb gyermeknek van már telefonja, vagy számítógépe. Az Amigos önkéntesei tudják, hogy most sem hagyhatják cserben a gyerekeket, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is segíthessenek. Persze ennek is van hátránya, ugyanis a mostani koncepcióval csak szűkebb korosztályt tudnak elérni, mivel az óvodások és kisiskolások még nem tudják önállóan használni a kütyüket.

Egyébként februárban és márciusban az influenzajárvány miatt csak kevesebbet tudnak bejárni az Amigók a kórházakba. A koronavírus általi leállás épp akkor érte őket, amikor a betegségek miatt egyébként is ritkábban tudták volna látogatni a gyerekeket. Az influenzajárvány időszakában szokták tartani az önkéntesfelvételüket is. A csapat idén szeretne eljutni egy ötödik városba is, a kialakult helyzet pedig megengedi, hogy a háttérben ezen a terven dolgozzanak. Az még nem dőlt el, melyik városba szeretnének terjeszkedni, ugyanis számos tényezőt figyelembe kell venniük, mint például az adott város egyetemi bázisa, a költségek, vagy hogy az ottani kórház tudja-e őket fogadni.

Az Amigos Extra keretein belül, amely egy új kezdeményezés, a végzős diákok érettségire való felkészülését is segítik idegen nyelvből, az erre jelentkezőket pedig folyamatosan fogadják. Ezáltal a jelenlegi helyzet miatt ideiglenesen feladat nélkül maradt Amigók is tudnak segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá.

Mindemellett a tavaszi kampányukat még a vírus megjelenése előtt kidolgozták. Azokat a támogatóikat, akik legalább 4000 forinttal segítik az alapítványt, két pár zoknival lepik meg, mely két külön címre is kérhető. Továbbá március elején bejelentette a lassan két éve működő Poket zsebkönyvek, hogy támogatja az Amigos a gyerekekért Alapítványt egy különleges együttműködés keretein belül. Mostantól gyermekkönyvek is megtalálhatók lesznek a Poket automatáiban, ennek első kiadása pedig Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című meséje lesz, a kiadvány eladásaiból származó bevételek pedig az Amigost illetik majd.

További cikkek
Top