BGE
2017. 01. 31. - dmate11

Amerikai tőzsdecápa harapott a Sziget tortából

Az európai fesztivál díjak közül már mindet bezsebelte, de most újabb sikersztori elé néz a Sziget Fesztivál, pontosabban a Sziget Kft., így ezzel együtt a Volt, a Balaton Sound, és a Gyerek Sziget is. Pár hete ugyanis Gerendai Károly és tulajdonostársai eladták a Sziget Kft. tulajdonának 70%-át.

Eladó volt a Sziget?

A Sziget Kft.-t nem árulta senki, de mivel az elmúlt években óriási fejlődést ért el a csoport, több megkeresést is kaptak nagyobb befektetőktől, akik megvásárolták volna egyben, vagy valahányad részét. Azonban egyik céggel sem kezdődtek komolyabb tárgyalások, hiszen a Sziget egyre inkább tört felfelé, minden évben egyre jobban és magasabbra. Ennek okán érthető, hogy Gerendaiék nem akarták eladni. Egészen tavaly őszig így is volt, amikor elkezdték előkészíteni a tranzakciót egy luxemburgi befektetőalappal, a LuxCo Ltd.-vel, és a Providence Equity Partners nevű céggel, ami a brit Edition Capital-on keresztül van benne a befektetésben. Óriási pénzeket kezelnek ezek a vállalatok, és most a Sziget Kft. ebből elég szép összeget zsebelhetett be. A hazai fesztivál értéke becslések szerint kb. 12 milliárd forint, így annak 70%-a nem kevesebb, mint 8,5 milliárd forint. Egy-két gombóc fagyi azért kijön belőle. Emellett a szép összeg mellett az is mérvadó volt az üzlet megkötésekor, hogy Gerendaiék megtarthassák a menedzsment csapatukat, és továbbra is ők szervezzék a fesztiválokat. Jól látszik, hogy a külföldi vállalatok mennyire akarták ezt az üzletet, mivel ebbe is belementek. A megmaradó menedzsment csapatba újonnan  csatlakozik be James Barton, aki elmondta:  “Örülünk, hogy minket választottak segíteni a Sziget hazai és nemzetközi növekedési terveit”. James Barton nem kisebb ember, mint a Creamfields fesztivál alapítója, ami a világ egyik legváltozatosabb, legnagyobb fesztiválja, mint hazánkban a Sziget. Ezentúl még érkezik Paul Bedford, a Cream Group korábbi pénzügyi igazgatója.

Mit jelent ez a Sziget Kft.-nek?

Elsősorban rengeteg pénzt. Gerendai Károly és tulajdonostársai, Takács Gábor, aki a nemzetközi projekteket vezeti, míg Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert a Telekom Volt Fesztivál és a Balaton Sound igazgatói, valamint a Szigethez kötődő fesztiválok zenei programjainak irányítói. Ugye megtartják a menedzsmentjogokat, és így a már régóta tervben lévő lépéseiket meg tudják valósítani, hisz van hozzá tőkealapjuk. Kapcsolatba léphetnek olyan fellépőkkel és támogatókkal, akikkel eddig nem, elvégre a nemzetközi piacon már sokkal nagyobb lett a cég. Lehetőségük lesz a külföldi terjeszkedésre is, merthogy az eddigi próbálkozások vagy a polgárháború, vagy a bénázás miatt nem jöttek össze. Ezek a változások még az idei nyáron nem lesznek észrevehetőek, de a 2018-as szezonra már mindenképpen láthatóvá válnak.

Mindent összegezve, a brit Edition Capital nem felvásárlást hajt végre szeretett fesztiváljainkon, hanem befektet, nem is kis összeggel. A befektetésen kívül a partnerek, kapcsolatok is tovább bővítik majd a már megszokott színes, neves fellépők listáját a legnagyobb magyar fesztiválokon. Előre köszönet nekik, hogy még jobb és nagyobb bulikat hoznak kis hazánkba!

A végén pedig lássuk, hogy mi is volt tavaly. Jövőre ugyanitt találkozunk!

További cikkek
Top