BGE
2022. 02. 09. - Kata Geszner

Amerikai iskolák

Te tanulnál Amerikában?

Biztos vagyok benne, hogy már Te is rengeteg filmet láttál híres amerikai gimnáziumokról vagy egyetemekről, amelyekben csak úgy pörög az élet. Vajon ezeknek a filmeknek mennyi valóságalapja van? Tényleg mesébe illő az amerikai tinik élete? A cikkemből megtudhatod.

Fájl:Flag of the United States.svg – Wikipédia

Amerikai oktatási rendszer felépítése

Magyar szemmel az amerikai iskolák nagyon sok mindenben eltérnek az itthonitól, de persze a lényeg ugyanaz: felkészíteni a gyerekeket a nagybetűs életre és olyan tudást, képességeket kialakítani, amelyek segítségével sikeresek lehetnek. Az Egyesült Államokban az általános iskola 1. osztálytól 5. osztályig terjed és elementary school-nak hívják, ez tulajdonképpen megfelel a magyarországi iskolarendszer alsó tagozatának. A 6-8. osztály a middle school, ez a felső tagozat. A Magyarországon ismert középiskola, a 9-12. osztály közötti négy év elnevezése high school. Ennek elvégzése után, aki továbbtanul, annak útja a felsőoktatásba vezet, ez körülbelül a diákok egyharmadát érinti. Az itthonihoz képest nagyon sok a magániskola, de a rendszer alapját az állami intézmények adják.

15 gimis film, amit nem lehet megunni - Glamour

Lényeges különbségek

Az egyik legfontosabb különbség az amerikai és magyar oktatásban az osztályozás rendszere. Az Egyesült Államokban ugyanis van 3-4 fajta értékelési szisztéma és az egyes államok vagy iskolai kerületek (school district) eldönthetik, hogy melyiket követik. Létezik az úgynevezett százalékos rendszer, amely viszonylag könnyen befogadható. Ezenkívül pedig van még a „betűs rendszer”, amely bizonyára ismerős lehet azok számára, akik néztek már amerikai sulikban játszódó filmeket, azonban ez sem annyira bonyolult, hiszen az “A” az 5-ös, a “C” a 3-as, és így tovább.

Másik lényeges különbség a tanév beosztásában figyelhető meg, hiszen nem két félévük van, hanem kétszer három harmad és ezeket a periódusokat külön értékelik. Oklevéllel jutalmazzák a jó eredményt és a 100%-os jelenlétért is dicséret jár, de még sokféle módon díjazzák a teljesítményt, legyen az tanulmányi, sport vagy közösségi.

A tantermeinkhez képest sokkal jobban felszereltek az amerikai sulik, minden teremben van projektor, laptop, virtuális tábla, sőt, sokszor a gyerekek is a saját táblagépükről dolgozhatnak. Az óra oldottabb hangulatához hozzájárul a diákok együttműködése is a sokféleség elismerése mellett, ezért a tanárok mindenkit próbálnak bátorítani, hogy mutassa meg magát valamilyen formában. A tanárok nem oszthatnak meg információkat más diákok eredményéről. Az iskolai szünetek nagyon rövidek, az otthoni 15 perc helyett 3 vagy 4 percesek, kivéve az ebédszünet, ami egy órás.

Íme, így osztályoznak a világ különböző országainak iskoláiban

Amerikai diákélet

Az amerikai gimnáziumok és egyetemek rengeteg lehetőséget biztosítanak a diákoknak a szórakozásra, ismerkedésre. Itt nagyon erős az iskolához való kötődés a diákok körében, ezért rengeteg eseményen részt is vesznek. Leghíresebbek a különböző sportesemények, mint például a kosár vagy a baseball meccsek. Ezek elég gyakran megrendezésre kerülnek (majdnem minden hétvégén), és a lelátók mindig tele vannak az iskola tanulóival, szülőkkel és tanárokkal, a közösségi szellem ezáltal nagyon erősen ki tud alakulni. Ezeken kívül pedig gyakoriak a különböző témájú összejövetelek (pl. társasjáték est), illetve a vásárok is.

További cikkek
Top