Kultúra
2013. 10. 07. - MGabor

Alternatív forradalom

Cikkem középpontjában a sokak által az utolsó igazi rock sztárnak tartott Kurt Cobain és az ő legendás zenekara, a Nirvana áll. Kurt egy olyan páratlan művész volt, aki ki tudta fejezni egy egész nemzedék életérzését. Ez az életérzés pedig leginkább düh és csalódottság a 80-as évek Amerikájában, amit Ronald Reagan elnök be nem tartott ígéretei váltottak ki.

862775_724144054278755_406940073_n

Kurt szülei teljesen lemondtak neveléséről, így rokonok és családi barátok nevelték fel a törékeny lelkű művészt, sőt olyan is előfordult, hogy hajléktalanként a Wishkah folyó partján lakott. Erről az időszakról írta a Something in the way” c. számot. Az iskolából pénzügyi okokból kimaradó lázadó 16 évesen gondnoki állásba kényszerült, ráadásul éppen abban az iskolában, ahonnan kimaradt. Gondolhatjuk, hogy mennyire szégyellte magát!

A zenekart elsősorban annak a felismerése hozta össze, hogy egyformán látták a mainstream kultúrát és rájöttek, hogy ez nem sokkal kecsegtet számukra, ezért alternatívát kerestek. Némi tanakodás után, 1988-ban a bandát Nirvánának keresztelték, aminek ötletét a buddhizmus tanaiból merítették. Kurt a nirvánát naplójában így jellemezte: “a fájdalomtól várt szabadság”. Ugyanitt megtalálhatóak a zenekar további név ötletei is. Ilyen pl.: Poo Poo Box, Spinal Bifida. Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy egy Poo Poo Box nevű zenekar is világsikert érjen el…

1388104_724144857612008_20713767_n

Zenéjüket tekintve teljesen új hangzást kerestek, szerették volna ötvözni a Black Sabbath agresszív stílusát a Beatles dallamosságával. Ebből született meg a “Smells like teen spirit” című szám, ami az alternatív rock himnuszává vált. Kurt fogalmazta meg az egyetemes alternatív rock dilemmát, miszerint minél népszerűbb egy szám, annál nagyobb a veszély, hogy az a függetlenség és a hitelesség rovására megy. A zenekar mindig attól tartott, hogy elvesztik hitelüket a népszerűség miatt, túl nagy befolyást gyakorolnak rájuk a rajongók és a kiadók. Kurt nem tudta kezelni a hirtelen jött hatalmas sikert így depresszió gyötörte, amit drogokkal próbált orvosolni.

“Pénzért nem lehet boldogságot venni, eleinte persze örültem, hogy van pénzem, de nem voltam boldogabb, mint korábban, mint abban az időszakban, amikor használt boltokba jártam. Ha ott fogtam ki egy kincset, az akkor sokkal többet jelentett, mert jobban megtudtam becsülni…” /Kurt Cobain/

A heroin és szorongásainak hálójában vergődve 1994. március 4-én öngyilkosságot kísérelt meg európai turnéjának római állomásán. 1994. április 5-én pedig holtan találták Kurt-öt seattle-i otthonában. Nehezen elfogadható, de nagy valószínűséggel egy sörétes puskával fejbe lőtte magát. Halála előtt az R.E.M. “Automatic for the people” c. albumát hallgatta.

Írta: Molnár Gábor

További cikkek
Top