Szubjektív
2018. 04. 30. - Zircher Ági

Állatkísérletek – Hol tartunk most?

Bizonyára te is hallottál már arról, hogy régen milyen brutális módon tesztelték le gyógyszereinket és kozmetikumainkat, hogy azok mellékhatásait felfedezzék. Nem mondok újat, ha azt mondom, ezek a kísérletek brutális kínzásokkal jártak és számtalan állat életébe kerültek. Napjainkra ez a bánásmód már törvényszerűen enyhült, de még mindig vannak olyan cégek, amelyek végeznek állatkísérleteket.

A régi állapotokról

Körülbelül az 1920-as évektől kezdve végeznek kísérleteket az állatokon, hogy egyes termékek összetevőit megvizsgálják. Számos módja volt ezeknek a brutális bánásmódoknak, köztük például az akut mérgezésre vonatkozó kísérletek, melyek alatt azt mérték, rövidtávon egy adott szer mennyire mérgező. Ilyenkor a szer halálos adagját adták be az állatnak, és sajnos az állatok 50%-a elképzelhetetlen szenvedések után életét is veszítette. Gyakran alkalmaztak állatokon továbbá szem és bőr irritáció kiderítése érdekében úgynevezett Draize-teszteket. Ez a fajta tesztelés leginkább nyulakkal volt elterjedt, és úgy nézett ki, hogy a szert a szemébe vagy a leborotvált bőrére fecskendezték. Ezeken kívül persze még számos további kísérlet volt gyakori.

Nyilvánvaló, hogy nagyon sok ember akad, aki támogatja is ezeket a módszereket, és vallják, hogy ezek nélkül a módszerek nélkül ma nem tartanánk ott, ahol. Gondolnak ezalatt betegségek gyógyítására, megannyi számos gyógymódra, mely ma emberek életén segíthet, köztük például az antibiotikumok, a kemoterápiás kezelések és a bypass műtétek is jelen vannak. Természetesen az állatok életéért is végeznek kísérleteket, melyek között szerepel például az is, hogy a macskaleukémiát és a veszettséget is gyógyítani tudják. A kísérletek a haszonállatok és a házikedvencek életét is meghosszabíthatja. Ennek ellenére Európában évente körülbelül 10-12 millió volt az áldozatok száma.

Enyhítések

2013. március 11. óta az Európai Unió szigorításokat vezetett be, így attól a naptól kezdve tilos olyan kozmetikumokat forgalmazni, amelyeket teszteltek állatokon. Ez mind jól hangzik, gondolhatnánk nem kell többet akkor olyan terméket vennünk, ami kisállatokat veszélyeztet. Sajnos azonban ez nem így van. A szigorítás főképp a kozmetikai késztermékek tesztelését tiltja, mivel az Európai Unió szükségtelennek tartja azt, így ebből következtetve azonban észrevehetjük, hogy részkísérleteket végeznek, hozzávalókat továbbra is tesztelnek. Az állatvédők így az 5 éve elért sikerek óta még mindig nem elégedettek, és továbbra is tesznek azért, hogy a jövőben világszintű tiltást tudjanak elérni az ENSZ-nél, azaz, hogy a kozmetikai célú állatkísérleteket véglegesen megszüntethessék. Ezzel a döntéssel pedig nem csak az Unióban értek el sikereket, ugyanis ez a döntés inspirálta Indiát és Dél-Koreát is. És hogyan állnak ehhez a cégek? Náluk tulajdonképpen nem történt érdembeli változás, ugyanis ugyanakkora arányban tudták megújítani termékkínálatukat, mint a módosítások előtt.

Alternatív kísérleti formák

A világ országainak 80%-ában továbbra sincsenek betiltva a kísérletek, pedig már számos alternatív formája is létezik annak, hogy ellenőrizzék a termékek hatásait. Ezek közé a módok közé tartoznak például a mesterséges szövetek, amelyeken sikeresen lehet kísérleteket végezni, a számítógépes modellezés stb. Ezeket használhatják például bőrtünetek szimulálására, így kiválthatják az esetleges reakciót élőlény beavatása nélkül. Ezeket hatékonyabbnak is vélik tartani, ugyanis a hasonlóság sokkal nagyobb, sokkal közelebb áll egymáshoz sejtszinten, mint az állatokéval, bár ott is akad azonosság, maximálisan mégsem összeegyeztethető.

Ha olyan terméket keresel, amelyet nem teszteltek állatokon, több lehetőséged is akad leellenőrizni. Elsősorban a termékeken fel lehet tüntetve, hogy végeztek-e kísérleteket a készítés közben vagy nem. Milyen címkéket kereshetsz?

Not tested on animals” (Állatokon nem tesztelt) – Késztermékekre vonatkozik, azonban előfordul, hogy követi a „kivéve, ha arra törvény kötelez” kitétel.

Cruelty-free” (Kegyetlenség mentes) – A terméket semmilyen módon nem tesztelték állatokon, tehát sem a készterméket sem annak alapanyagait.

Vegan” – Semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, szintetikus anyagot viszont tartalmazhat!

A világ legnagyobb állatvédő szövetsége a PETA (Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért), kiknek célja, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik meg szeretnék változtatni a jelenlegi bánásmódot az állatokkal szemben, és megmutatják, hogy „kegyetlenség mentesen” is lehet vásárolni.

Ha szeretnél te is tudatosan vásárolni, és a cégek hozzáállásáról kicsit többet megtudni, ezen az oldalon leellenőrizheted a márkákat és azok állatkísérletekhez viszonyulását.

További cikkek
Top