Közérdekű
2014. 11. 28. - Kahy

Állásinterjú – a kulisszák mögött

Sokan jelentkeztünk már állásokra, adtunk le önéletrajzokat, motivációs leveleket. Rengeteg weboldal szól arról, hogyan is kell egy ilyet megírni, hogy vonzó legyen. Közben viszont folyamatosan olvashatunk olyan cikkeket, melyben a pályakezdők nehézségeiről írnak, a multik embertelen állásinterjúiról, a gonosz HR-es módszerekről, és a friss diplomástól elvárt, legalább 2 év munkatapasztalatról. Az alábbiakban kicsit megpróbáljuk az érem másik oldaláról megnézni a dolgot, avagy, mit is keresnek a HR-esek a több száz CV mögött?

A kérdések megválaszolásában segítségünkre voltak vezető pénzintézetek, illetve logisztikai cégek HR-esei és középvezetői.

Általában mi az első szűrő, ami alapján eldől, hogy egy jelentkezőt rögtön törölsz a listáról, vagy érdemes átnézni az anyagát?

„Az első szűrő idén a HR volt, így én már egy rostált listát kaptam, ami nagyban megkönnyítette a kiválasztást.  Ennek köszönhetően csak kb. 160 önéletrajzot kellett átnéznem, de erre mindössze 4-5 órám volt. Két szempont volt, amely alapján szűkítettem a listát. Az első, hogy a területünkön eddig kevésbé feleltek meg a középkorúnál idősebb emberek, így a 38-40 évnél magasabb életkorúak önéletrajzát megnyitás után, átnézés nélkül zártam be. A második, hogy a hirdetés úgy lett feladva, hogy más területre is jelentkezhettek emberek. Ilyen volt például a pénzügy. Ha a tanulmányok alapján úgy láttam, hogy a jelentkezőt az a terület érdekelheti, nem néztem tovább és meghagytam a másik terület vezetőjének.”

„Az első szűrő az e-mailen beérkezett jelentkezések közül az maga a kísérőlevél, amellyel jelentkezik az állásra. Egy jól, udvariasan megfogalmazott levél elegendő ahhoz, hogy megnyissuk a jelentkező csatolt anyagait. Másodlagos szűrő az önéletrajz és a motivációs levél, amelyből látszik, hogy a jelölt tud-e jól fogalmazni, illetve mennyire tudja eladni magát.”

Melyek a leggyakoribb önéletrajzi bakik? Volt olyan, amire különösen emlékszel?

„Nem is feltétlenül bakikat sorolnék fel, inkább a jellegtelen önéletrajzok miatt szoktam fogni a fejem. Nagyon sokan nem fektetnek elég energiát és kreativitást az elkészítésbe, csak felmennek a google-re, beírják, hogy CV, aztán letöltik az első sablont, amit találnak. Azt különösen észre szoktam venni, amikor egy ilyen sablon önéletrajzban feltünteti a jelentkező, hogy haladó számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik. Nálam az igényesség abban is rejlik, hogy valaki időt szán egy jó önéletrajz elkészítésére, így én is szívesebben szánok időt annak átnézésére.”

A leggyakoribb hiba a nem megfelelő kép csatolása, valamint nálam hátrányból indul az is, aki annyira igénytelen, hogy nem frissíti az önéletrajzát az elküldés előtt (megpályázott pozíció, keltezés dátuma például.) A legnagyobb baki nem is a kiválasztásnál, hanem a behívás előtt derült ki, amikor már csak 16 név volt előttem. Két jelentkezőnek – a személyes adatokon kívül – gyakorlatilag szóról-szóra megegyezett az önéletrajza. Mivel egyébként tetszett az önéletrajz és véleményem szerint megfeleltek volna az állásra, behívtam mind a kettőt.”

„Önéletrajzi bakik közül az egyik leggyakoribb, a nem megfelelő fénykép csatolása. A jelentkezők ezzel elérhetik, hogy ne is olvassuk tovább az önéletrajzi anyagukat. Az önéletrajz nem megfelelő tagolása, túlzsúfoltsága, a motivációs levél összecsapása és túl részletes megírása is bakinak számít.”

Crumpled paper on floor

A legtöbb cégnél előnyt jelent a szakmai tapasztalat. Hogyan lehet esélye egy pályakezdőnek bekerülni egy ilyen pozícióba? Le lehet küzdeni ezt a hátrányt?

„Elismerem, hogy nem egyszerű a helyzetük. Egy-egy pozícióra nagyon sok a jelentkező, és ezért előnyt élveznek a tapasztaltabbak. Pedig sokszor egy újoncnak frissebb, jobb meglátásai lennének, pont a rutintalansága miatt, mert nincsenek még rossz értelemben vett megszokásai. Amivel szerintem lehet ellensúlyozni, hogy a hallgatói évek alatt is vállal szakmailag releváns munkát.

„Sajnos valóban nehéz ilyen elvárások mellett a pályakezdők elhelyezkedése. Amennyiben a jelöltnek a végzettsége alkalmassá teheti a pozíció betöltésére, úgy egy személyes elbeszélgetés után eldől, hogy valójában alkalmas-e tapasztalat nélkül is adott munkakör betöltésére. Nem minden pozíció esetében engedhetjük meg pályakezdők betanítását, de mi a cégnél minden évben foglalkoztatunk gyakornokokat, akiket a gyakornoki idő letelte után állományba is veszünk, elégedettség esetén.”

Mit vársz el egy interjún? A sablonkérdésekből el lehet dönteni, hogy ki alkalmas egy-egy állásra, vagy mindig olyan nyer, aki tud valami extrát is nyújtani?

Magán az interjún nem várok el mást azon kívül, hogy a jelentkező tudjon kommunikálni és ne nekünk kelljen kihúzni belőle minden egyes szót. Néhány esetben sajnos volt ezzel probléma. Egy beszélgetés és a sablon kérdések véleményem szerint nem alkalmasak arra, hogy egy jelentkezőről eldöntsem, alkalmas, vagy sem az adott pozícióra. A kiválasztásnál segítségemre van a HR – és egy általunk készített teszt, de még ezek eredményének tudatában sem lehetek biztos abban, hogy jól választok.”

A sablon kérdésekre adott válaszokból is kiderülhet, hogy alkalmas-e valaki az adott pozíció betöltésére, avagy sem. A kisugárzás és a munkához való hozzáállása az elsődleges, amely szimpla válaszokból is kiszűrhető.”

Mivel lehet a te szimpátiádat elnyerni? Mi az a plusz, amit nyújtani kell egy interjún, hogy esélyes legyen valaki az állásra?

„Kitűnni nehéz. Tisztában vagyok azzal, hogy egy interjún mindenki a legjobb énjét próbálja megmutatni, még ha az nem is feltétlenül valós. Nekem szimpatikus az, ha valaki nem csak dicséri magát és nem csupa jó dolgot mond magáról. Volt olyan, aki a „Mik a gyengeségei?” kérdésre azt a választ adta, hogy nincs, nem tudna egyet sem mondani.”

„Nálam ez sokszor a telefonos beszélgetésen múlik. Itt kell ugyanis az első benyomást leszűrnöm a jelentkezőről. Sokan félnek ettől, nem merik például azt sem megmondani, ha épp nem alkalmas. Pedig nagyon fontos az asszertív kommunikáció. Ha épp fontos dolga van, vagy olyan helyen tartózkodik a pályázó, hogy nem tud kényelmesen rászánni 5 percet egy beszélgetésre, akkor nyugodtan mondja meg, hogy neki mikor alkalmas. Ezt sokan nem merik megtenni, pedig sokkal szimpatikusabb megoldás, mintha összeszedetlenül és kapkodva válaszol a kérdéseimre. A kiegyensúlyozott, magabiztos kommunikáció magán az állásinterjún is sokat nyom a latba.”

„Az én szimpátiámat el lehet nyerni a pozitív kisugárzással, amelyet azon jelentkezők tudnak nyújtani, akik tényleg szeretnék elnyerni az adott pozíciót, és nem csak azért vannak ott, hogy valamilyen állásuk legyen. Egy személyes interjú közben lehetőség van kicsit közelebbről megismerni a pályázókat. Az ideális jelöltnek céljai vannak, és azt gondolom, hogy mindenki olyan emberekkel szimpatizál elsősorban, akinek csak egy kicsit is hasonló a felfogása vagy érdeklődési köre. A személyes képességeken, készségeken kívül az adott állástól függően legyen meg a szakmai tudása, amivel bebizonyítja, hogy Ő a legmegfelelőbb a pozíció betöltésére.”

Mekkora jelentősége van a megjelenésnek egy interjún? Jelent-e hátrányt egy tetoválás, piercing, extrémebb frizura, stb.?

A megjelenés fontos, természetesen van jelentősége, de nálam ez kimerül abban, hogy például ne jöjjön be rövidnadrágban és szakadtan. A kérdésben felsoroltak nálam nem jelentenek hátrányt a kiválasztás során. Egy embert zártam ki külső jegy alapján: A jelentkezőnek kb. 2-3 centis műkörme volt, nálunk azokkal munkára alkalmatlan lett volna.”

„Az első benyomás mindig fontos, ezért jelentősége van annak, hogy egy jelölt milyen öltözékben, frizurával megy el egy állásinterjúra. Vannak cégek, ahol kifejezetten megtiltják, hogy a dolgozóknak legyen tetoválása, piercingje, stb., de vannak olyan munkahelyek, ahol nem származik hátrány belőle.  Egy ízléses kis tetoválás vagy piercing nem feltétlenül jelent hátrányt – főleg, ha nincs túl feltűnő helyen – de egy extrém kinézetű jelölt esetében már alapból bizonytalanabbul indulnak neki a munkáltatók is.”

Milyen tapasztalatod van a Külkeren végzett pályázókkal?

„Nyáron érkezett hozzánk egy gyakornok a Külkerről, aki itt töltötte a kötelezően előírt szakmai gyakorlatát. A szervezeti egység vezetője rendkívül meg volt elégedve a munkájával, ezért a gyakornoki idő letelte után átvettük, így most már a saját munkavállalónkról beszélhetünk. Ennek következtében pozitív tapasztalatról számolhatok be.”

A válaszokat köszönjük, reméljük találtatok benne hasznos információkat a pályázatokra nézve. Sikeres álláskeresést kívánunk!

Dolgozol jelenleg?

Igen
Nem
Nem, de szeretnék
Nem szorulok rá

További cikkek
Top