Közérdekű
2015. 12. 11. - H.Tina

Albérletkeresés mesterfokon

Nyár végén újdonsült egyetemisták ezrei kezdik el böngészni a különböző albérletkereső oldalakat és kapkodják el egymás elől a legjobb helyeket. De mit tehet az, aki ebbe a folyamatba csak pár hónapos késéssel vág bele? Mik azok a paraméterek, amikre mindenképp figyelnie kell? Akár most, akár az év bármelyik másik időszakában keresnél új albérletet, ez a részletes útmutató garantáltan a segítségedre lesz!

Az ár az úr

Mielőtt bármilyen szűrőt is beállítanánk érdemes azt az összeget meghatározni, amiből gazdálkodhatunk. Aki most keresi következő éveinek otthonát, a viszonyításnál nem árt tisztában lennie azzal a ténnyel, hogy elképesztő áremelkedés tapasztalható a lakáspiacon, mi több, az országos ingatlanárak a válság előtti szint közelébe emelkedtek.

Hol nézelődj?

Az ár után jöhet a hely meghatározása. Sajnos hiába bukkanunk rá egy jól irányzott kattintással a tökéletes árú és állapotú albérletre, vagy kiadó szobára, ha az elhelyezkedése miatt szinte lehetetlen lenne rendszeresen beérni az óráinkra és/vagy a munkahelyünkre. Ezért érdemesebb legalább a közlekedési csomópontok körül nézelődni, persze ez az előny általában a bérleti díjon is meglátszik. Valamit valamiért…

Emellett nem árt utánanézni, hogy a kiszemelt környéken található-e például éjjel-nappali bolt, vagy egy kellemes kávézó, cukrászda, pub, attól függően, hogy mit látogatnánk szívesen.

Ami még otthonról fontos

Ugyan a végső, mindent eldöntő próba a személyes látogatás, előtte is leszűkíthetjük a szóba jöhető lehetőségek körét a legalapvetőbb kérdésekkel.

Bútorozott, vagy bútorozatlan-e az adott hely? Nagy könnyebbség, – főleg a szállítási költségeket nézve – hogy már egy kész szobát vagy albérletet kapunk, vagy nekünk kell lehetőség szerint még a beköltözés előtt gondoskodnunk arról, hogy legyen min aludnunk, vagy legyen hol tárolni a ruháinkat…


Továbbá ha esetleg van egy kis házi kedvenced, meglehet, hogy a költözéssel érzékeny búcsút kell vennetek egymástól, hiszen a legtöbb tulajdonos nem látja szívesen a különböző háziállatokat. Amennyiben az elválás számodra nem megoldható, mindenképp járj utána, hogy hozhatod-e magaddal, ám készülj fel a legrosszabbra, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sokan még azt sem engedik meg, hogy a bérlő halakat tartson.

Végül, az utolsó nagy szempont a személyes vizit előtt, hogy a dohányzás mennyire megtűrt szokás a tulaj, vagy a már ott lakók szemében. Sajnos kár szépíteni, hátránnyal indul az, aki a nemzeti dohányboltokat sem veti meg, viszont esetleg egy erkély enyhítő körülmény lehet még számára is. Hazudni viszont semmiképp sem érdemes erről a szokásról, hiszen itt is fokozottan igaz, hogy egyszer minden kiderül.

Ami már élőben fontos

Az albérletválasztás legfontosabb pontja kétség kívül a személyes szemrevétel. Itt már a csalóka képek is lelepleződnek, a szépséghibák – nagy részére – pedig fény derülhet, ha elég körültekintőek vagyunk. Mindenképp érdemes ellenőrizni a különböző bútorok és berendezések állapotát és minőségét. Példának okáért a tűzhelyét, ugyanis ha az régi, és látszik is rajta, hogy nincs karbantartva, akkor bizony az elkövetkezendő időben csak úgy eszi majd az áramot, vagy a gázt, de bőven akadhatnak még ilyen és ehhez hasonló pénznyelők a lakásban.


Ha másokhoz költözünk be, ez az a pont, ahol a reménybeli lakótársainkat is megismerhetjük kicsit közelebbről. Fontos, hogy találkozásnál legyünk érdeklődőek és nyitottak, merjünk kérdezni. Egyrészről így mi is több információt gyűjthetünk be, másrészről pedig sokkal szívesebben is választanak ki minket ezáltal, mint valaki mást, aki csak belépett, körbenézett, majd hazament. Arra azért figyelj, hogy a stílusod ne legyen tolakodó, de túlzottan személyeskedő sem.

Az előbbi két pont mellett eltörpül, ám mégis érdemes rákérdezni a szomszédok habitusára, korára is. Hiszen egy nem túl jóindulatú Magdi anyus hamar véget tud vetni minden esetleges házibuli-kezdeményezésnek, de van akinél már ennél hamarabb is betelhet a pohár, vagy más módon árnyékolhatja be mindennapjainkat.


Mindezeken túl fontos, hogy sem élőben, sem utána ne hagyjuk magunkat befolyásolni. Ha a kiadó például már az első találkozásnál azzal próbálna minket sürgetni, hogy sokan érdeklődnek a szoba, vagy a lakás iránt, semmiképp se hozzunk elhamarkodott döntést, csak azért, mert ő ezt mondta, hiszen ez sokszor csak puszta manipuláció. Mi több, ha az albérlethirdetés böngészésével eltöltött napok, hetek, hónapok után arra jutottunk, hogy ez az ár az adott paraméterekkel kicsit több is, mint az átlagos, nyugodtan elővehetjük a már az iskolában is megedzett tárgyalókészségünket és megjegyezhetjük, hogy a tapasztalataink alapján más ár lenne a reális. Persze ehhez egy nagy adag diplomatikusság is szükséges és emellett a földön maradni is erősen ajánlott.


Ami mindig nagyon fontos

Végül (nem lehet eleget hangsúlyozni, úgyhogy ebből a cikkből sem maradhat ki): Mindig írj szerződést! Nincs kibúvó. Ez a papír garantálja számodra, hogy nem leszel egyik napról a másikra kidobva az utcára. Lehet, hogy felesleges procedúrának tartod, hiszen miért is történne ilyen pont veled, de hidd el, jobb mindenre felkészülni, mint utána bambán nézni.

Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, még ebben a pangó időszakban is gyorsan megtalálhatod az igazit, már ami az albérletet illeti. Jó keresgélést és sikeres vizsgákat kívánunk!

További cikkek
Top