Suli
2011. 08. 31. - Taylor

Aláírás-Zsibongó, avagy Ablak-Zsiráf Külker módra

 

Bevallom férfiasan, sohasem szerettem az Ablak-Zsiráfot. Már kisiskolásként is értelmetlennek tartottam, hogy olyan alapkifejezések magyarázatát olvasgassuk magyar órán, mint az ablak vagy éppen a zsiráf. Ennek szellemében próbáltam olyan kis mozaikot összeállítani Nektek, aminek olvasása közben nem fog elfogni a már fent említett érzés. Okosodjatok tehát és nem utolsósorban: boldog orientációs hetet!

 

Aláírás

Az aláírás fontos intézmény a Külkeren. Ezzel jelzik tanáraink, hogy érdemesnek találnak minket arra, hogy vizsgázzunk az adott tantárgyból. Aláírás feltétel lehet az órák látogatása, egy zárt helyi dolgozat megírása vagy akár egy beadandó elkészítése is.

Államilag támogatott

Minden főiskolás álma, hogy államilag támogatott képzésen vegyen részt. Sajnos azoknak, akiknek ez nem adatik meg súlyos pénzeket kell minden szemeszter elején az iskola bankszámlájára utalniuk. Szerencsére ez az állapot nem végleges, hiszen lehetőségünk van elhagyni a fizetősök táborát és csatlakozni az “ingyenélők” csoportjához. A TVSZ-ben részletesen is áttanulmányozhatjátok a folyamatot.

Beadandó

A beadandók kapcsán vegyes érzelmek kavarognak a külkeres szívekben. Van, aki szereti, mert az érte kapott megajálnott jeggyel kiválthat egy vizsgát. Ám vannak olyanok is, akik inkább a vizsgaidőszakra tartogatják a tanulást, és nem szeretnek év közben plusz munkát vállalni. Egy dolog viszont biztos: egy éjszaka sokszor nem elég egy házi dolgozat megírásához!

CooSpace

A Neptun-CooSpace-Modulo szentháromság oszlopos tagja. Ügyes kis rendszer, habár legtöbbször tanulni valót fogtok letölteni róla. Sajnos azonban legtöbb tanárunk még mindig a kihalófélben lévő Sharepoint elkötelezett híve, így érdemes őt is csekkolni, nehogy lemaradjatok valamiről.

Csoporttársak

Ha első félévben még nem is, de később van, hogy nem oktató vagy időpont szerint választunk ki egy adott kurzust, hanem az arra feljelentkezett hallgatók miatt. Jó csoporttársakkal hamar elrepülnek az amúgy komótosan ballagó másodpercek; akár egy tanteremben, akár másutt.

Diákszerv

Külkeres léted sava-borsa. Egy diákszerves más szemmel látja a világot, a nem túl érdekfeszítő órákat vagy az iskola utáni chill-t. A külker diákszervei a teljesség igénye nélkül:
AIESEC , KOB , Kanyar , Xchange , Színlelde, KSF , HÖK , MKT ,Mentorközpont és persze nem utolsó sorban Külker Online

eDz

Gyermeki csínnyel kellett átformálni ezt a betűt és edzzé alakítani. Főiskolánk edzőterme mindig szeretettel fogadja a mozogni vágyókat. Két teremben megannyi tornagép (futópad, szobabicikli, lépcsőzőgép, fekvenyomópad, ésatöbbi) áll díjtalanul a rendelkezésünkre. Bolondok lennénk kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget, főleg annak tudatában, hogy minden alkalommal 10 tesipont üti a markunkat!

Dzsembori

Bizony, dínom-dánom mulatozás is lesz a Külkeren! Félévek elején a szokásos félévnyitó bulikkal kezdjük a sort, amiből legalább hármon tombolhatunk kifulladásig, ha aRendezvényszervező Bizottság követi a tavaly elkezdett sorozatát. Novemberben szépruhában mulatozunk majd aGólyabálon, hogy aztán félév végén együtt zárjuk a szemesztert. Tavasszal pedig vár minket a Mákony (Mátyásföldi Kollégiumi Napok Yeah!) és a Főiskolai Napok (FIN) amit aztán zárás gyanánt egy K-bulival öntünk nyakon.

Na és persze ott vannak nekünk azok a bizonyos hétfő esték, amikor is ingyenesen sétálhatunk be a Morrison’s 2 bejáratán BGF-es diákunkat felmutatva és még 3 morisör kuponnal is gazdagabbak lehetünk. Ott találkozunk!

E. II. 6

E épület, második emelet, hatos terem. Főépületen be, felsétálni a lépcsőn, balra fordulni, elszaladni a folyosó végére, jobbra át, lépcsőn fel, ismét egy jobbos és elballagni a folyosó végéig. Az előadó, ahol valószínűleg a legtöbb órádat fogod hallgatni külkeres éveid alatt. A több mint 300 férőhelyes teremmel vizsgaidőszakban is meglehetősen sokszor fogsz találkozni.

Épületek

A Külker három (négy) fő épületből áll. Ezek az E, vagyis északi épület, a K, vagyis a központi épület és a D, avagy déli épület. Kis jóindulattal sorolhatjuk ide a kollégium épületét, ami az iskolától erős két és fél perc sétára található. Jellemzően az E-be előadásra és menzára, a D-be nyelvórákra, a géptermekhez és a könyvtárba, míg a K-ba ügyintézni fogtok járni.

Fné

Mindenki Fné-je, vagyis Filipszkiné Mázi Dorottya a külker mindentudó TO-s nénije. Korábbi infopultos karrierje után a TO erődítményébe vonult tavaly, de ha kérdésetek lenne hozzá, azt feltehetitek az Fné válaszol topikban is.

Gólyabál

A tél közeledtével a Gólyabára is egyre kevesebbet kell várni. Ilyenkor az igazi külkeres gólya öltönyt illetve kisestélyit húz, elballag a Budai Várba ahol megnézi a gólyatáboráról készített videót, részt vesz a bálkirály és bálkirálynő választáson és az átmulatott éjszaka folyamán megszűnik gólyának lenni. A hazautat mindenesetre érdemes előre megtervezni, különben úgy jártok, mint eme írás szerzője és egészen az Astoriáig gyalogoltok az éjszakai busz után.

Gyakorlat

Az első pár félévben jellemzően a gyakorlati órák vannak túlsúlyban. Szép magyar szóval szemináriumnak is szoktuk hívni őket és bizony legtöbb esetben kötelező bejárnunk a jelenléti ívek miatt. Sajnos ezt van, hogy pont drága főiskolánk teszi lehetetlenné a nem kívánatos óraütközések miatt.

Hév

Többféleképpen lehet szeretett főiskolánkat megközelíteni. Az egyik megoldás, ha a gödöllői-csömöri hév Mátyásföld-Imre utca megállójában pattanunk le a zöld járgányról. Ha inkább buszozni szeretnénk, akkor a 45-ös busz Diósy Lajos utca vagy a 276e-s busz Hunyadvár utca megállóját kell észben tartanunk. Persze vannak olyanok is, akik autókázni vagy éppen sétálni szeretnek. Ízlések és pofonok.

Infopult és TO

A K-épület központi helyén elhelyezkedő infopult a hallgatók ügyes-bajos problémáinak megoldásával foglalkozik. A Tanulmányi és Oktatásszervezési Hivatallal (TOH) kiegészülve nincs olyan probléma, amit ezek a kedves és aranyos hölgyek ne tudnának orvosolni.

Ínyenc

Az ínyenc falatok kedvelőinek nem kell ízlelőbimbóikat asulimenzára hangolniuk. A főiskola közelében jó néhány olyan “ételbár” található, ami legvadabb kulináris vágyainkat is könnyűszerrel kielégíti. Rögtön ott van a Mátyásföldi Hot-Dogos, ahol potom pénzért lakhatunk jól az amcsi népeledelből, amit aztán a Szamóca Cukrászdában fejelhetünk meg egy túróslepénnyel. Ha a keleti kultúra ízvilága hoz minket lázba, az Aranyfolyó Kínai Büfé legrosszabb esetben is 20 perc alatt szállítja házhoz a szezámmagos csirkét tojásos rizzsel. A csapatban evőknek pedig sajnos Sashalomig kell sétálniuk illetve tömegközlekedniük, hogy megkóstolják a gyros-büfében kapható négyszemélyes hamburgert.

Jegyzet

Hamar rá fogtok döbbenni, hogy nem is olyan könnyű mesterség a jegyzetírás művészete, így a legtöbb zh előtti pár napot jegyzetvadászattal fogjátok tölteni. Felkeresitek majd a könyvtárat, a K-épület első emeletén található jegyzet- és könyvesboltot és persze a külker.hu Jegyzetek menüpontját. Egy-egy jól kidolgozott jegyzetnek sokszor vizsgánk sikerességét köszönhetjük!

Kredit

Minden tantárgyunknak megvan a maga kredit-értéke, ami legtöbb esetben (de nem feltétlenül) a tantárgy nehézségét is tükrözi. Főiskolás pályafutásotok alatt állandó harcban lesztek a kreditekért és itt is igaz a régi mondás, miszerint a jóból is megárt a sok. A legfontosabb mérföldkövek : 30 kredit / két félév, NG-n és KM-en 100 kredit a negyedik félév végére, kommédián 78 kredit a harmadik félév végére és 180 kredit a 6. félév végére.

Leckekönyv

Miután idén nyáron az index eltávozott köreinkből, ezután csakis az elektronikus leckekönyvre számíthatunk. A Neptun rendszerben vezetett könyvecskében tudjuk ellenőrizni egy-egy tantárgyból aláírásunk meglétét illetve vizsgáink eredményét. Mindazonáltal jó pár változtatást eszközölt az iskola vezetése az eddig sem zökkenőmentes bürokrácia életében, mindenkinek érdemes áttanulmányoznia az e-index bevezetését ecsetelő dokumentumot!

Lyukasóra

A cikk szerzőjének körülbelül 3 hónapra volt szüksége mire megszokta, hogy a főiskolán másfél órákban mérjük a tanórákat, nem pedig negyvenöt percben. Éppen ezért lehet életmentő egy-egy jó érzékkel az órarendbe iktatott lyukasóra. Ilyenkor az ember menzára jár, elszív egy cigit, beugrik a könyvtárba, egy diákszervi irodába és sitty-sutty máris elkésett a következő órájáról.

Módszertani tanszék

A Módszertani tanszék tantárgyaival papíron 4 félév alatt lehet végezni, ám ez a legtöbb külkeres számára nehéz, sőt szinte lehetetlen feladat. A tanszék tantárgyai közé tartozik a Gazdasági matematika 1-2, a Statisztika 1-2, az Operációkutatás, a Számítástechnika 1-2, az Alkalmazott számítástechnika és a Gazdasági informatika, melyek szorosan egymásra épülnek

Neptun

Minden bizonnyal mostanára szakavatott Neptun -betyárokká léptetek elő, hátatok mögött egy Gólyatábor-jelentkezéssel és egy tárgyfelvétellel. Azoknak pedig akik elmulasztották ezt a két meglehetősen fontos eseményt:

A Neptun a főiskola tanulmányi rendszere. Ennek segítségével jelentkezünk a tantárgyainkra, vizsgáinkra, kollégiumra, nyomon követhetitek az ösztöndíjatok kifizetését. illetve a leckekönyvetek is teljesen elektronikusan működik ettől a szemesztertől. Valószínűleg sokat fogunk morgolódni még miatta és ne feledjétek: Vizsga/tantárgyfelvétel előtt fél órával kezdődik az F5-party!

Nyelvtanulás

Külkeres diplomádhoz KM-en 1, míg NG-n 2 darab szakmai középfokú (mely közül az egyik kiváltható általános felsőfokúval) nyelvvizsgára van szükséged. Ennek megfelelően biztosít a főiskola nyelvtanulási lehetőséget. NG-s hallgatók 6 féléven keresztül tanulhatnak 1 vagy 3-3 féléven keresztül 2 nyelvet. KM-es barátaink pedig a második félévtől kezdve tanulnak 1 darab idegen nyelvet.

Akinek még ez is kevés lenne, az Önálló Tantárgyi Blokk (ÖTB) keretein belül képezheti tovább magát, ám ezért kemény pénzeket kell az iskola számlájára utalnia.

Orientációs hét

Első külkeren töltött pár napotokat orientációs hétnek csúfolja az iskola vezetősége. Kiváló lehetőség, hogy megismerjétek a sulit, csoporttársaitokat, tanáraitokat, a diákszerveket. A programok között szereplő tájékoztatókon a megjelenés nem kötelező, de erősen ajánlott, különösen igaz ez a nyelvi és a hallgatói szervezetek tájékoztatójára.

Órarend

Órarendet összeállítani ördöngős feladat. Szerencsére tervezési időben nem szükölködünk, hiszen egészen szeptember 3-áig módosíthatunk órarendünkön.

Pár dolgot azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartani:

– pénteken nem szeretünk iskolába járni
– ha elméleti óra ütközik egy másik óránkkal, az még nem a világ vége
– a 14:50-kor kezdődő órán már meglehetősen nehéz 100%-os teljesítményt nyújtani
– kedd reggel nyolcra emberfeletti teljesítmény beérni

Ösztöndíj

Legtöbbször cifra szitkozódások közepette konstatáljuk, hogy egy éjjeli sms vert fel minket legédesebb álmunkból. Teljesen más a helyzet viszont akkor, ha az oly régóta várt ösztöndíj-átutalásról kapunk üzenetet. Kicsiny karunkon megannyi ösztöndíjra lehet pályázni, melyeket nem is olyanrég csokorba szedve bocsájtottunk a rendelkezésetekre. Az pedig megint más kérdés, hogy mikor és hogyan érkeznek megbankszámlánkra a hőn áhított elektronikus magyar forintok.

Őszi félév – tavaszi félév

Idegen szóval szemeszternek hívjuk azt az időszakot, amikor az iskolapadban görnyedve kell kapálóznunk az olykor nehezen megszerezhető kreditekért. Egy félévet is két részre oszthatunk; a szorgalmi időszakban órákra illik járni és a zh-heteken tisztességesen helyt állni, majd az ezt követővizsgaidőszakban apait-anyait beleadni, hogy ne kelljen felesleges pénzeket utóvizsgára költeni. A 2011-12-es tanév menetrendjét megtaláljátok a Munkarendben !

Pénzügy

A gazdmat1 mellett a másik kedvenc tantárgyatok a pénzügy lesz az első félévben. Előadásra érdemes járni, Sajósiné Tanárnő és Garay Tanár Úr is érdekes előadásokat tart, és persze nem árt, ha képben vagytok a témában. A vizsgafelkészülésre pedig érdemes elég időt szánni, hiszen ti sem akarhatjátok, hogy a 80%-os bukási ráta tovább izmosodjon.

Q & A

Questions and Answers, ahogy a művelt angol mondaná. Ha bármilyen Kérdésed (Q) támad és égető szükséged van a Válaszra (A) ne habozz, írj a Külker Online stábjának az info.kulker@gmail.com -ra, és mi nem fogunk sokáig váratni a megoldással!

Rang

Az iskola tökéletes működését többek között az iskolai vezetők szigorú hierarchiája biztosítja. Elárulom, a pontos sorrendet jómagam is csak e kis szösszenet írása közben tudtam meg. Szóval.

A képzeletbeli piramis csúcsán a BGF rektora, Sándorné dr. Kriszt Éva áll. Őt követik az általános rektorhelyettesek, többek között a karunkon tanító Dr. Ferkelt Balázs Tanár Úr . Alattuk helyezkednek el a karok vezetői, a dékánok (a Külker dékánasszonya Dr. Hidasi Judit) majd azok helyettesei. A sor az intézeti vezetőkkel zárul.

Természetesen az oktatóknak is meg van a maguk ‘rendfokozatuk’, az ő esetükben a főiskolai tanársegéd-adjunktus-docens-tanár a sorrend.

Sárga ház

Az E-épület mögött található egykor szovjet katonai bunker mára egy barátságos sárga színű társasházzá szelídült. Az alagsorban még egy kis üzlet is nyílt, ahova a derék külkeres házi feladatot, prezentációt, jegyzetet jár nyomtatni vagy fénymásoltatni.

Szakirány

A negyedik félév illetve a harmadik, ha kommédián tengetjük mindennapjainkat, fordulópont külkeres életünkben. Eddigre ugyanis NG-n és KM-en 100, míg kommédián 78 kredittel a zsebünkben kell a Neptun elé ülnünk, hogy kiválasszuk a minket legjobban foglalkoztató specializációt. Szerencsére számos lehetőségünk van, a szakirányokról és a szakokról bővebb tájékoztatást itt olvashattok!

Tesi

Az egyetlen kritériumtárgy a Külkeren, mely teljesítéséhez nem kell vizsgázni vagy ZH-t írni, elegendő az aláírás megszerzése. Ezért azonban 100 pontot kell leraknunk képletesen a Tesi Tanszék asztalára. Ezekből 50-et az év közi felmérésekből szerezhetünk, a másik 50-et pedig a Külkeren túli sportteljesítményünket igazoló kondi-, uszodabérlet ésatöbbivel.

Persze, ha valamely sportegyesület aktív tagjai vagytok, az ott kiadott igazolás rögtön száz pontot ér és pár hónapra jegelhetitek is a tesiportált. Ez esetben (és ha egészségügyi állapotunk miatt vagytok felmentettek) felvehetjük az Egészség, szabadidő, sport c. tantágyat, melyet Juhász Alfréd testnevelőtanár előadásában hallgathattok heti rendszerességgel, kettő darab kreditpontért.

Tyúkhúsleves

Milánói sertésborda, görög saláta, hortobágyi palacsinta, somlói galuska. Egy kis ízelítő a sulimenza nyálcsorgató fogásaiból. A kínálatot az a’la’carte jelleg mellett minden nap 2 fajta menü és egy fitness menü is színesíti, ahol háromszámjegyű összegért tömhetjük meg bendőnket a nagyszünetben.

UV

Szomorú, ugyanakkor elkerülhetetlen élmény az utóvizsga. A sikertelen első próbálkozás után még egy próbálkozásunk lehet díjmentesen, de utána már a zsebünkbe is kell nyúlni, ha meg akarjuk adni magunknak a sanszot, hogy sikerrel abszolváljuk a tantárgyat. Ennek összege 2500 forint, tehát ajánlatos nem húzni-halogatni a vizsgázgatást

Újság

Mindannyiunk kedvenc iskolaújságának szerkesztőivel, a Kanyarcokkal már minden gólya találkozhatott a gólyatáborban. 2-3 havonta megjelenő remekművük, a Kanyarhű útitársatok lesz külkeres éveitek alatt, legyen szó egy álmosító előadásról, egy lyukasóráról vagy akár egy hosszadalmas utazásról.

Ügyszerk

Ügyszerk, pafi, kolszerk, sárkány. Mind-mind olyan kifejezések, amik a laikus füleknek sokszor nem mondanak semmit. Ha szeretnéd tudni, mit is jelentenek az itt felsorolt szavak, ne tétovázz és csatlakozz te is az Online csapatához! Figyeld a weboldalt és az iskolai folyosókat; hamarosan tagfelvétel!

Űrtartalom

Kicsit elvonatkoztatva az iskolától, bizony az űrtartalom mérésének tudományával is meg fogtok ismerkedni. Álomból felkeltve is tudni kell majd hány pohár sör az egy méter az Andersenben, mennyi fehérbort tölt Stefi néni 180 forintért a gyömbérfröccsbe vagy hogy az akciós 600 forintos morikoktélok közül melyikben kedvezőbb az alkohol-kísérő arány.

Vizsgaidőszak

Egy pazar félévnek nem is lehetne szebb lezárása, mint az általában 5-6 vizsgával tarkított vizsgaidőszak. A vizsgabeosztásnak sok válfaja létezik, van aki minél előbb túl akar lenni a vizsgáin, de vannak olyanok is, akik szeretnek jó pár nap felkészülési időt hagyni egy-egy kollokvium előtt.

A Munkarendben megtaláljátok, mikor is kell számítani erre a felüdülő szórakozásra, illetve érdemes átnyálaznotok azindex eltörlése miatt megváltozott vizsgaszabályzatot is.

www.külker.hu

Az oldal, amit most is böngészel. Az oldal, ahol mindig megtalálod a legfrissebb külkeres híreket. Az oldal, ami talán a legjobb barátod lesz majd a félévek során.

Mi, a Külker Online stábja azon dolgozunk hogy Ti, Külkeresek egy helyen megtaláljatok minden fontos hírt , iskolai jegyzetet,hivatalos dokumentumot, cikket, képet, programajánlót, videót, egy szóval mindent, amire Külkeresként szükséged lehet.

XVI. kerület

Mátyásföld nem Budapest szívében terül el, de ezt mi egy cseppet sem bánjuk. A nyugdíjas paradicsomnak is nevezett városrész kitűnő környezet a pihenésre, vizsgázásra, láblógatásra. És persze mindezt fenekestül fel lehet forgatni egy jól eltalált kolibulival, FIN-nel vagy egy egyszerű stefizéssel. Az éjszaka is óránként közlekedő buszokkal pedig semmi sem szabhat korlátot a vándorlelkű bulizóknak.

Y kromoszóma

A wikipédia szerint : “olyan géneket tartalmaz, melyek kiváltják a férfi nemi jegyek kifejlődését.” Legtöbb férfitársam örömére ebből van kevesebb a külkeren; minden Y kromoszómásra legalább 3-4 X kromoszómás egyed jut. Lehet néhány srácnak ez döntő tényező volt a felvételi időszakban, lehet valaki furcsálja, lehet valakinek pusztán csak nem tetszik a feminin többség. Szerény véleményem szerint mindenesetre üdítő látvány a folyosókon sétálgatni.

ZH

A zárt helyi dolgozat. A vizsgákon és a beadandókon kívül talán az egyetlen esemény, ami sötét fellegeket küld gondtalan főiskolás életünk fölé. Jobb, ha már most felkészültök a 4-5 ZH-ra, amit egy hét alatt fogtok ledurrantani félévente kétszer. A beosztást keressétek itt!

Zsibongó

Igen, ilyen hely is van az iskolában, és mindjárt kettő is van belőle! A nagy zöld fotelekkel szegélyzett kis ‘csarnokok’ legtöbbször unatkozó diákokkal vannak tele, de kedvenc diákszerveitek, az Online és a Kanyar előszeretettel szervezprogramokat az irodájuk előtt elterülő E-Zsibongóban, ahol a Monster is csak 400 forint!

További cikkek
Top