Sport
2013. 05. 27. - Schwarczi

Akire Európa várt – Neymar Jr


Egy srác, akihez mintha tényleg ragadna a labda. Nemzeti ikon, apa, mindössze annyi idősen, mint jó pár mostani külkeres hallgató. Évi fizetéséből több évfolyam főiskolai pályafutása lenne finanszírozható, Stefi nénis körtéből pedig dominósort rakhatnánk az Örsig.

Az megvan, amikor 21 évesen felkelsz, kicsit helyrepofozod a megjelenésed, lősz pár gólt magaddal FIFA-ban, majd eldöntöd, hogy a Realban vagy a Barcaban szeretnél ősztől játszani? A ’92-es születésű, brazil Neymar megteheti, Európa álmaiban hosszú ideje Ő integet vissza.

65 kiló tömény futball

Ki is az a Neymar? Nos, teljes nevén Neymar Santos Da Silva Júnior a híres brazil labdarúgás legnagyobb becsben tartott, ma is aktív kincse. Még nincs 22 éves, de hazájában mindent elért, amit focival lehet. Szó szerint. Ez egy olyan országban, ahol valószínűleg a nagyi is tud minimum tízet dekázni, nem hangzik annyira rosszul. Egy olyan országban, ahol a 20. század legjobb játékosává – Maradonával együtt – választott Pelé vagy a csak egyszerűen “Fenoménnak” becézett “igazi/dagi” Ronaldo fémjelzi a múltat, szintén nem gyenge ajánlólevél. Első blikkre testalkatából nem sokat néznénk ki, ám amint labdához ér, elindul “valami”. A védőknek fekete mágia, a nézőknek vurstli, a szakavatottak számára pedig maga a tömény futball. Zseniális tehetségét és múltját tekintve talán érthető, ha ez némi pimaszsággal és hóborttal is párosul. Nyomában pofátlan cselek, allűröktől nem mentes gólörömök és sok millió brazil szempár. 2011-ben egy találatát követően saját arcát fejjel lefelé ábrázoló maszkot öltött fel ünneplésként – emiatt ki is állították. Elhúz, benyes, földről esernyőz, a kötényt úgy osztja, mint az önkéntes konyhán.
2012 januárja óta a legendás Puskás Öcsiről elnevezett díj büszke tulajdonosa, mely díjat minden naptári évben a zsűri által legszebbnek vélt gól szerzője vehet át. Varázsát igazán csak mozgóképek adják át, szerencsére azokból is akad bőven.

Behind the scenes

Hősünk Sao Paoloban született és a környék egyik legrosszabb hírű iskolájában kezdte tanulmányait. Akkori edzője személyesen kérte az iskola igazgatóját, hogy segítsenek valamilyen formában a fiúnak, hiszen szegényes anyagi helyzetük miatt kérdésessé vált Neymar edzésre járásának finanszírozása. Az igazgató felismerte az óriási tehetséget és közbenjárásával a család szeme-fénye ösztöndíjjal került át egy magániskolába. Ahogy a legtöbb brazil gyerek, Ő is az utcán kezdett megismerkedni a játékkal, eleinte kemény, kis méretű labdákkal. Ez a múlt azonban később pozitívumként köszönt vissza, hiszen elképesztő labdakezelését és a sehol másutt nem tanulható cseleit javarészt ennek az időszaknak is köszönheti. Mutatványaira, teljesítményére hamar felfigyelt a sajtó, sőt, az egyik helyi televíziós csatorna által rendezett ifjúsági tornán a bajnokság legértékesebb játékosnak választották. Ezt követően tanárai tiszteletét is kivívta, egyedül a testneveléstanár számolt be kellemetlen élményekről. A fáma szerint Neymar reggel tanult, délután a korábban Pelét is soraiban tudó Santosnál jelentkezett edzésre, így sosem vett részt az iskolai focikon. Iskolatársai többször szóvá tették, hogy a lokális tinisztár sosem tiszteli meg őket jelenlétével. Rövidesen lehetőséget kapott egyesületétől, hogy kihagyjon egy edzést és az intézményi foglalkozáson vegyen részt. A játék során társai annyi kötényt, esernyőcselt és egyéb számukra demoralizáló momentumot éltek át, hogy saját érdekükben nem hiányolták többet fiatal társukat. Kamaszként a szurkolók kedvence lett, extravagáns hajviseleteit országszerte másolják a brazil tinik, jártát női sikolyok övezik. Az iskolai évek nem tartottak sokáig, hiszen 16 éves korában már profiként debütált a Santos felnőttcsapatában, élete pedig azóta sikertörténet. Temérdek egyéni kitüntetés, gólkirályi címek, csapatsikerek, válogatottság, barátnő, gyerek és egy aláírt szerződés a világ egyik legjobb klubjához, az FC Barcelonához.

Mit tartogat Barcelona?

A “tiki-taka”-ként elhíresült játékrendszer, az elképesztő utánpótlás bázis és a 4-szeres aranylabdás Lionel Messi révén az FC Barcelona fémjelezte az elmúlt évek totális futballját. Egészen az idei Bajnokok Ligája elődöntőig megállíthatatlannak tűntek, ám az elmúlt hétvégén végső győzelmet arató Bayern München elsöpörte a katalán sztárcsapatot. A szurkolók és a sportsajtó is egy éra végét, egy új kezdetét emlegetik az európai fociban, ám leírni a korábbi “uralkodót” balgaság lenne. Neymar neve az új kor egyik építőköve lehet, ám a szintén már-már földöntúli dolgokra képes Messi mellett kérdésessé válhat, integrálni lehet-e egy másik szupersztárt a támadósorba. A kissé önfejű Zlatan Ibrahimovic “ajtócsapkodva” távozott egy év után, mondván a Barca öltözőjében minden az “isteni” Leoról szól. Nem megerősített hírek szerint Neymar a klubváltás után a spanyol csapat elöljárói fizetése gyanánt évi 7 millió eurót – ez közel 2 milliárd magyar forint, hozzávetőlegesen a Videoton éves költségvetése – tehet zsebre, a szponzori szerződésekből érkező pénzek mellett természetesen. Az 5 évre szóló kontraktus a modern labdarúgás történetének egyik legmeghatározóbb okirata lehet. Érdekesség, hogy a cikk főszereplője egy 8 évvel ezelőtti interjúban már tett utalást arra, hogy hol képzeli profi karrierjét Brazílián kívül: akkor is a Realt vagy a Barcelonát említette.

Neymar

Összességében

A főcím talán kicsit túlzónak hathat, de abban a korban, ahol a profi labdarúgókat szinte popsztárokhoz hasonló miliő veszi körül, nem biztos, hogy messze áll a valóságtól. Hogy ez miért is van így, arányos-e a fizetésük az átlagemberekéhez képest, azt mindenki döntse el maga. Neymar a foci terén telhetetlen brazil nemzet “szent grálja”, benne látják a győzelem kulcsát a 2014-ben esedékes hazai rendezésű világbajnokságon. Ehhez azonban megfelelő teljesítményt kell nyújtania a Barcelonánál és esetében nem elég a tisztes helytállás, ismerve a felé irányuló elvárásokat. Ősszel minden kiderül…

További cikkek
Top