Gazdaság
2019. 11. 13. - Bonnyai Kitti

Airbnb vs. budapesti albérletpiac

 

Ki ne ismerné az Airbnb nevét manapság? Utazásaink szervezésénél elengedhetetlen tényező, hogy szép, igényes, kényelmes otthonokat vagy szobákat találjunk, amelyek ár-értékarányban is megfelelnek az igényeinknek, ebben pedig az Airbnb nagyon jól teljesít. A privát lakások vagy szobák bérlése rengeteg előnnyel jár – gyakran olcsóbbak mint a hotelek, általában jóval nagyobbak és tágasabbak, a házigazdák is segítőkészek. Azonban, mint minden jónak, ennek is van árnyoldala, ugyanis az ingatlanpiacokra mindenütt hatást gyakorolnak az Airbnb árai, hiszen nehéz felvenni a versenyt vele. Cikkünk fő témája, hogy hogyan, és milyen hatást gyakorolt fővárosunk albérletpiacára a rövidtávú lakáskiadás.

Általános szabályozás

Nemrég derült ki a hír, hogy több ország – Bécs, Párizs, Barcelona, Berlin, Velence, Bordeaux és Krakkó-  összefogott az Airbnb átfogó, egyértelmű szabályozásáért. Ezek az országok alapvetően nincsenek ellene a különböző internetes platformokon alapuló üzleti tevékenységeknek, azonban korrekt feltételek hiányában  a helyi cégek vagy munkavállalók ellenállásába ütközhetnek, valamint nemcsak adóbevételektől eshetnek el, de idővel átalakulhat az egész lakáspiac is. Ennek érdekében az Európai Uniós irányelvek közül megújításra kerül majd az e-kereskedelemre vonatkozó irányelv 2020-tól, ebbe szeretnének a fent említett országok nagyobb beleszólást elérni.

Fővárosunk helyzete

Az elmúlt két évben Budapesten is növekedett az Airbnb-lakások száma és mára már több, mint 10 ezer lakás közül válogathatunk fővárosunkban. Míg a 2016-os adatok alapján az oldal 6300 budapesti lakást kínált a célközönség számára, addig idén a márciusi felmérés alapján ez a szám már elérte a több, mint 10 ezret, amely akárhogy is nézzük, közel 70 százalékos növekedésnek felel meg. Ezzel párhuzamosan kimutatható az is, hogy a magánszemélyek által hosszú távra hirdetett lakások száma 6,5 százalékkal nőtt, ez körülbelül 3200 lakást jelent. A jelenlegi fővárosi albérletkínálat több mint 8800 ingatlanból áll, amely számba beleszámolják az ingatlanközvetítők által hirdetett lakásokat is.

Beszéljünk konkrét számokról is. A legtöbb Airbnb-lakás a bulinegyedben, azaz a VII. kerületben található, mintegy 3000 lakást kínálnak itt rövid távú kiadásra. A második helyen áll a VI. kerület, amely 2019 márciusában 2165 lakást kínált az airbnbzők számára, harmadik helyre pedig az V. kerület sorakozott be, közel 2000 lakással. Az Airbnb hatás az V. kerületben érzékelhető a leginkább. Itt egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja 202 ezer forint, ez közel 30 százalékkal haladja meg a hasonló méretű lakások 159 ezer forintos budapesti átlagárát.

A belvárosi bérleti díjak szinte mindig magasabbak voltak a fővárosi átlagnál, de ez a különbség csak emelkedett az Airbnb megjelenése óta.  Az is kimutatható, hogy az Airbnb magyarországi megjelenése előtt 2-10 százalékkal kellett csak többet fizetni a legnépszerűbb kerületekhez, a fővárosi átlaghoz képest ez a szám azonban azóta 10-27 százalékosra emelkedett.

Összességében az Airbnb-lakások megjelenése jelentős hatással van a budapesti albérletárakra, de ez főleg csak a belvárosi kerületekben vezetett dráguláshoz. Átlagosan egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díját havonta 13-27 ezer forinttal drágította az Airbnb elterjedése a belső kerületekben.  Így hiába van jóval több kiadó lakás a piacon, az árverseny azonban nem fogta vissza magát.

Hogy mit jelent ez számunkra?

Nem sok jó adódik ebből a helyzetből az átlagfiatalok, vagy éppen ránk, egyetemistákra nézve sem. A dráguló lakások és albérletárak miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek azok, akik az első lakásuk megszerzését tervezik. Átlagosan, megtakarításokkal együtt 4-5 év alatt tudja egy átlagfiatal összehozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez a szükséges önrészt.

További cikkek
Top