Kultúra
2017. 11. 29. - Krisztina Boda

Adventi vásárok, avagy forralt bor és mézeskalács tömény mennyiségben

 

Hamarosan kezdetét veszi az advent, a várakozás időszaka. Ezzel együtt elindul a visszaszámlálás az év legjobban várt ünnepe felé közeledve. Ilyenkor nem bűn hangosan bömböltetni Mariah Carey All I want for Christmas, vagy éppen a Wham! Last Christmas című szerzeményeit, és talán még a főbérlő se üvölt le az ötödikről, hogy vegyük lejjebb a hangerőt. Nem ritka az sem, hogy a létrán egyensúlyozva – miközben a karácsonyi girlandot próbálod a helyére passzítani -, igazi akrobata mutatványokkal leped meg a „Jobbra!”, „Kicsit feljebb!” címszavakkal téged irányítani próbáló, lelkes segítődet. Ha már úgy érzed, kinőttél az adventi kalendárium nyitogatásából, és az albérleted, esetleg kolesz szobád is teljes karácsonyi dekorációban úszik – Rudolffal, Miki bácsival és égősorokkal telezsúfolva -, ideje más elfoglaltság után nézned. Összegyűjtöttük neked a legszuperebb karácsonyi vásárokat a közelben, hogy a december garantáltan ússzon a forralt borban.

Budapest

Nem kell messzire menned, ha egy kis karácsonyi hangulatra vágysz, ugyanis Budapest belvárosában is várnak rád az árusok. A feeling kiteljesedése érdekében először érdemes megnézned a Parlament előtt felállított, 20 méter magasba nyúló, 63 cm törzsátmérőjű ezüstfenyőt, mely a ma reggeli órákban történő feldíszítését követően, az Ország Karácsonyfájaként díszeleg. A Vörösmarty téri karácsonyi vásár november 10. és december 31. között várja a gasztronómiai és kulturális élményre vágyókat, így az ünnepi készülődés kihagyhatatlan állomása. A forgatagban elmerülve már csak olyan fontos kérdésekben kell meghoznod a döntésed, mint „kürtöskalács vagy bejgli?”, „netalán egy jó hurka-kolbász kombó?”, esetleg a „forró csoki vagy forralt bor?” dilemma, bár egy edzett külkeres természetesen egyből a szőlő nedű mellé teszi le a voksát.

Bécs

Az osztrák főváros egy korai órákra időzített indulással könnyen elérhető kicsiny hazánkból, de ha nincs kedved autókázni, akár egy közvetlen Intercityt is választhatsz (bár, a MÁV-ot ismerve, ezt nem igazán ajánljuk). Bécsről elmondhatjuk, hogy november közepétől igazi karácsonyi mesevilág várja az ide látogatókat, mivel a városban több ponton rendeznek adventi vásárokat. A Maria-Theresien-Platzon lenyűgöző karácsonyi falut találsz, mely a helyi egyetemisták egyik kedvenc találkozási helye ebben az időszakban. Aktív kikapcsolódás címszó alatt irányba veheted a Városházát körülvevő parkot, ahol kivilágított fák ölelésében, egy 3000 négyzetméter területű korcsolyapályán róhatod a köröket. Korgó hasadra az Opera mellett találhatsz gyógyírt, hiszen itt kaptak helyet a gasztronómia remekei. A szuvenírek bezsebeléséhez keresd fel a belvárosi Freyung teret, és merülj el a kézműves alkotások tengerében. Ha pedig a legek legjét keresed, egyértelműen a Schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásárt célozd meg! Ugyanis a kastélyparkban a kultúra, a gasztronómia és a kézművesség együtt van jelen!

Prága

A cseh fővárosról sokan úgy tartják, hogy igazi szépségét télen mutatja meg. Mikor is tesztelhetnéd jobbkor az állítás igazát, mint a karácsonyt megelőző időszakkor, adventkor? Prágában csaknem minden sarkon karácsonyi bódékra lelhetsz, ám az igazi forgatagért az Óvárosi térre kell látogatnod, ahol 2017. december 2. és 2018. január 6. között kerül megrendezésre az Európa 10 legszebb vására közé beválasztott esemény. A város ünnepi fényekben tündöklő karácsonyfáját megannyi árus veszi körül, csecsebecséket, díszeket, és a cseh gasztronómia fogásait tárva szemed elé. Ha pedig ez nem lenne elég, hangulatos sétát tehetsz a girbegurba utcákon, útba ejtve néhány nevezetességet és korsó számra veheted magadhoz a mámort a cseh kézműves sörök formájában. A más néven tornyok városának is nevezett Prága mindössze 530 km-re fekszik fővárosunktól, így autóval, vagy egynapos buszos kirándulás keretén belül is szemügyre veheted.

Kassa

Az egykori magyar város, Kassa, mára Szlovákia kulturális életének középpontjává vált, így az sem meglepő, hogy jeles adventi vásárral büszkélkedhet. Rákóczi városában a várakozás a főutcán lévő karácsonyfaégők meggyújtásával veszi kezdetét, és december 23-ig tart. A rendezvényen a hagyományőrző koncertek, a betlehemes játék és a kézműves vásár kavalkádjában még egy, a margitszigetire hajazó,  fényárban úszó, zenélő szökőkúttal is összefuthatsz.

+1: Bled

Nem elég egy nap advent? Felejtsd el a vizsgákat és szökj meg pár napra a haverokkal délnyugati szomszédunkhoz! Hótakaróba burkolózó fenyvesek, varázslatos táj, béke és nem utolsósorban diákbarát árak. Ez vár rád a szlovén Alpok gyöngyszemeként ismert Bledben!

Reméljük cikkünk által te is kedvet kaptál ellátogatni a fent említett vásárok valamelyikébe, hogy lazíthass és az ünnepekre hangolódhass a vizsgák előtt. Kellemes készülődést kívánunk!

További cikkek
Top