BGE
2017. 03. 30. - balazsreka

Adománygyűjtés a Külkeren – Több lett? Maradhat!

Jobb adni, mint kapni – tartja a mondás. Ezen felbuzdulva a HÖOK Mentorprogram országos felsőoktatási adománygyűjtést szervez. Ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy a felsőoktatásban tanulók összefogjanak, és együtt segítsenek a rászoruló családokon. Cikkünkben Szatmári Petrát kérdeztük, aki a kari adománygyűjtés koordinátora, segítségével megtudhatjátok mi is ez pontosan, és reméljük kedvet kaptok, hogy a részesei legyetek.

Mi is pontosan a HÖOK Mentorprogram?

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Mentorprogramja egy több éve működő kezdeményezés, melynek során a mentorok segítik a hátrányos helyzetű hallgatótársaik boldogulását a felsőoktatásban. Támogatást nyújtanak nekik pl. a beiratkozáskor, tárgy-  és vizsgafelvételkor, illetve mindenféle ügyintézéskor. Ha röviden el kellene mondani, hogy mivel is foglalkoznak, akkor azt mondanám, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók mindennapi életét igyekszenek megkönnyíteni, és segíteni az egyetemi éveik alatt.

Honnan jött az ötlet egy ilyen országos szintű felsőoktatási összefogáshoz, hogy a mi karunk is csatlakozzon?

Azt gondolom, hogy a fent említett szervezet olyan célokat és üzeneteket fogalmazott meg, amellyel teljes mértékben azonosulni tudunk. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke közbenjárásával az egyetem mind a 4 kara csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, hiszen közös célunk, hogy segíthessünk, illetve, hogy bebizonyítsuk azt, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem több ezer hallgatója egy jó ügy érdekében hatalmas összefogást tud mutatni!

Kikhez fog eljutni az összegyűlt élelmiszer?

Az összegyűjtött élelmiszereket a Karitatív tanács segítségével juttatják rászoruló, hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő családok számára!

Miért tartod fontosnak, hogy felsőoktatási intézmények részt vegyenek a rászorulók megsegítésében?

Mint már említettem ennek a kezdeményezésnek nagyon fontos üzenete és célja van, mellyel bízom benne, hogy rengetegen egyetértenek, és tudnak is azonosulni. Szeretnék felhívni az egyetemisták figyelmét a túlvásárlásra, ugyanis ha belegondolunk, hogy amikor elmegyünk élelmiszert vásárolni, akkor képesek vagyunk a szükségesnél jóval többet megvenni, miközben a „feleslegesen” megvásárolt termékek más családokon is segíthetnének. A karitatív segítségnyújtás mellett az akció másik fő célja pedig a szociális érzékenyítés, valamint a társadalmi felelősségvállalásra való figyelemfelhívás. Fontos dolognak tartom azt, hogy mi, egyetemisták ne csak karácsonykor, az ünnepek közeledtével adakozzunk, hiszen év közben sem szabad elfeledkeznünk embertársainkról, így a HÖOK által szervezett adománygyűjtés egy tökéletes lehetőség!

Volt már hasonló kezdeményezés, ha igen mi volt, ha nem terveztek-e még ilyet?

Szívből mondhatom azt, hogy úgy látom, hogy a Külkeres hallgatóknak igen is fontos a jótékonyság és az adományozás. A hagyománnyá vált karácsonyi vásáron ugyanis minden diákszerv odaadással készíti el a süteményeket, melegszendvicseket, bögréket, forralt bort, és a különböző díszeket, melyeket eladásra kínálnak. A több napos vásár alatt pedig a hallgatók, oktatók és intézményi dolgozók a fent említett termékek megvásárlásából származó összeggel támogatják a kiválasztott alapítványt. Azt gondolom, hogy ez, illetve a mostani gyűjtés egy jó példa arra, hogy a Külkeres hallgatók a jó cél érdekében össze tudnak fogni, így mindenképpen úgy gondolom, hogy amennyiben lesz rá lehetőségünk, a jövőben is fogunk csatlakozni ilyen, és ehhez hasonló kezdeményezésekhez.

Nagy-Attila

Miket lehet adományozni? Csak élelmiszert, vagy lehet esetleg ruhákat, pénzt?

Kizárólag tartós élelmiszereket gyűjtünk, olyanokat, amelyek sokáig elállnak, illetve könnyen tárolhatóak és szállíthatóak! Lisztet, konzerveket, cukrot, olajat, rizst, fűszereket, levesporokat, tésztát, zsemlemorzsát, kakaóport, kekszet, különböző lekvárokat, búzadarát gyűjtünk, illetve minden olyan tartós élelmiszert, amely egy háztartásban nélkülözhetetlen!

Azok, akik szeretnének csatlakozni és adományt felajánlani, azok hol és meddig tehetik ezt meg?

Több lehetőséget is szeretnénk kínálni a hallgatóknak, hogy a felajánlásaikat eljuttassák hozzánk. Ennek érdekében igyekszünk az iskola több pontjára is dobozokat kihelyezni, hogy a hallgatók könnyen tudják a felajánlott élelmiszereket a megfelelő helyre eljuttatni. A Hallgatói Önkormányzat irodájába (D.F.06) 2017. április 7-ig, hétfőtől csütörtökig 10:00-17:00 között várjuk a felajánlásokat, illetve áprilisban szeretnénk kitelepülni egy standdal, hogy közvetlenül is találkozhassunk és beszélgethessünk azokkal a hallgatókkal, akik hozzájárulnak az adománygyűjtés sikerességéhez! A gyűjtéssel kapcsolatban minden további információt megtaláltok a Facebook eseményben, illetve a BGE Külker HÖK oldalán!

Reméljük minél többen fogtok segíteni, és ha csak egy konzervvel is, de támogatjátok a rászoruló családokat. Köszönjük a válaszokat Szatmári Petrának!

Szoktál adományozni?

  • Néha (50%, 6 szavazat)
  • Persze, általában igen (42%, 5 szavazat)
  • Nem nagyon szoktam (8%, 1 szavazat)

Összes szavazó: 12

További cikkek
Top