Közérdekű
2013. 11. 30. - gyorik agi

„A zene nyelve mindenkié”, mert ki lehet vele fejezni a kimondhatatlant


Bergmann Emese az ELTE Gyógypedagógiai karán tanult, szakterülete a zeneterápia. Tizenkét éve foglalkozik zenés gyógyítással. Most ti is megismerhettek közelebbről egy olyan módszert, amit Magyarországon még nem sokan ismernek, de külföldön már előszeretettel használják.

Mi az a zeneterápia?

Egy pszichoterápiás módszer. A zene az életünk része. Gyógyítja a lelket, ugyanakkor lehet vele rombolni is. Már a fogantatástól befolyásoló tényező, hatással van értelemre, érzelemre, fizikumra és pszichikumra egyaránt. Ha ezek nincsenek egyensúlyban, akkor a zenét közvetítő eszközként használhatjuk a belső béke helyreállítására. A dallam, a harmónia, a ritmus, a dinamika, és ezek összessége hatással van az ember pszichikumának fejlődésére is. A zenéhez tartoznak még a természeti hangok, a világ zajai, zörejei is. Az emberek nagy többsége nincs tisztában azzal, hogy akár a hanghatások, akár az ember által alkotott zene romboló hatással is tud lenni a pszichikumra, ha nem tudják jól alkalmazni, használni. Nem mindegy, hogy egy dallamhoz milyen szöveg társul, és ugyanez fordítva is igaz. Fontos szempont a hangerő mértéke, a dinamika, a harmónia. A zenével társult információk mindegyike bejut az agyba, míg a zene nélküli információk egy része fennakad az agy szűrőrendszerén. Vegyünk például egy depresszív hatású szöveghez társuló szomorú dallamot, ami az egyént akár az öngyilkossághoz is vezetheti.

Miért lehet közvetítő eszközként használni a zenét?

Ez az egyetlen olyan világnyelv, amit mindenki megért, és nem kell külön tanulni. Ahogy Kodály is mondta: „A zene nyelve mindenkié.” – ki lehet vele fejezni a kimondhatatlant: érzelmeket, fogalmakat egyaránt.

Mit alkalmazol a zeneterápiás foglalkozásaid során?

Ha valaki hallott már a zeneterápiáról, de közelebbről nem találkozott még vele, azt gondolhatja, hogy az egész annyiból áll, hogy leül egy kényelmes fotelbe és zenét hallgat. Persze ez is része lehet egy-egy foglalkozásnak, de ennél azért többről van szó. Leginkább a zenés festést használom, a zene és a mozgás összekapcsolását, vagy a különböző hangszerekkel való játékot.

10 éves kislány - " Az én házam"

10 éves kislány – ” Az én házam”

Milyen korosztálynak szól ez a fajta terápia?

Mindenkinek. Fogantatástól egészen a halálig.

Mely területeken lehet a legjobban alkalmazni a zenés gyógyítást?

A zeneterápia az élet minden területén fontos helyet tud elfoglalni. Szülésnél, családi, munkahelyi krízishelyzetben, sérült embereknél. Például agyvérzés után segíteni tud a beszédfejlesztésben, egy műtét után a mozgásfejlődésben, a demencia lelassításában, kapcsolatteremtési problémák, dadogás és memóriazavarok leküzdésében, önismeret-fejlesztésben és még nagyon sok minden másban is.

Mit tudsz adni ezzel az embereknek, és mit kapsz vissza?

Segíteni tudok a problémáik megoldásában és szellemük fejlődésében. Érdekes látni, hogy milyen hatással van az emberekre a zene, és hogy milyen változásokat tudok bennük okozni ennek segítségével. Jó érzéssel tölt el, hogy valami jót, egyedit tudok adni, ami nem kézzel fogható. A siker kulcsa pedig az eredményben található meg.

(a kép illusztráció)

(a kép illusztráció)

Vegyünk pár megtörtént esetet:

  • Egy hiperaktív, figyelemzavaros gyereknél egy éves munkával sikerült elérni, hogy végig tudja ülni türelemmel a tanórákat, és javult a tanulmányi eredménye is egy osztályzattal.
  • Egy felnőtt kismamának tudtam segíteni anyukája halálának feldolgozásában.
  • Egy másik kismamának segített a zeneterápiás foglalkozás abban, hogy nyugodtan, problémamentesen tudja megszülni gyermekét.
  • Egy osztályközösséget hozott össze. Harmonikusabb lett, a konfliktusok rendeződtek.

 

Csodálatos fejlődésen megy keresztül ez a módszer, a benne rejlő lehetőségek még feltárásra várnak, de napról napra többet segít rajtunk a zene. Köszönjük Emesének, hogy válaszolt kérdéseinkre, sok sikert kívánunk a zeneterápia alkalmazásához!

További cikkek
Top