BGE
2020. 10. 05. - Viktor Nagy

A vinyl varázsa

Most biztos sokan nem értitek, hogy 2020-ban a zenei streaming szolgáltatások robbanásszerű növekedésének idején miért foglalkozunk még a vinyl lemezekkel, illetve hogy egyáltalán mi is az pontosan. A következő cikkünk ezért lehet érdekes számotokra, ugyanis bemutatjuk, hogyan élték túl a lemezek a kazettákat, CD-ket és az MP3 lejátszókat.

Fontos az elején tisztázni, hogy az Amerikai Egyesült Államok zeneiparát, ha az élőzenei bevételeket nem vesszük figyelembe, teljes mértékben a különböző online zenei streaming szolgáltatások uralják. 2019-re a bevételek majdnem 80 %-a ilyen szolgáltatásokból származott. 2020 első félévében ez az amerikai piacon 4,8 milliárd dollár bevételt takart. A teljes iparág ezen időszaki bevétele 5,7 milliárd dollár volt, ami az előző évi adatokhoz képest 5,6 %-os növekedést mutatott. A fizikai hanghordozók, beleértve a: kazetták, CD-k és a lemezek is mindössze 376 millió dollárt tudhattak magukénak, ami 23 %-os csökkenést jelentett a korábbi időszakhoz képest. A számok alapján könnyen tűnhetne úgy, hogy semmi értelme nincs foglalkozni ezzel a témával.

Azonban ha más szemszögből nézzük meg a vinyl lemezek helyzetét a piacon, akkor máris érdekesebb képet kapunk ennél. A lemezek aranykora 1973-tól nagyjából a 80-as évek közepéig tartott. Ebben az időszakban hasonlóan dominálta az iparágat a hanglemez, mint manapság a streaming. Viszont az újabb fizikai hanghordozók minden akkori átlagos fogyasztói igényt jobban kielégítettek, mint a lemezek. Ez azt eredményezte, hogy a 2000-es évek elejére majdnem teljesen eltűnt a vinyl az eladási listákról. Itt azért még érdemes megemlíteni, hogy ezt az időszakot úgy sikerült átvészelnie a hanglemeznek, hogy 2000-ben megalapították a Discogs nevű oldalt, ami az első számú piactere lett a használt lemezek adásvételének. A Discogs, eBay és a még életben maradt lemezboltok igyekeztek kielégíteni azt a kevés megmaradt lemezőrültet, akik nem voltak hajlandóak lemondani kedvenc zenehallgatási formátumukról. Ebben az időszakban az újonnan kiadott lemezek nagyrésze inkább rétegzene volt, ami között volt számos olyan, amit direkt csak vinylre adtak ki, ezzel is ösztönözve őket a vásárlásra. Aztán 2007-ben a Record Store Day nevű kezdeményezéssel elindult a szemléletváltás, ami elhozta a hanglemezek reneszánszát.

A kezdeményezés elsődleges célja az volt, hogy segítse a még talpon maradt lemezboltok túlélését, ugyanis ekkorra már nem csak a fizikai hanghordozókkal kellett versenyezni, hanem egyre nagyobb teret kaptak a különböző digitális zenehallgatási formák is. A koncepció az volt, hogy a megváltozott fogyasztói igények miatt elsősorban a lemezboltok kulturális értékével és hangulatával próbálnak meg új vásárlókat szerezni. Ennek keretein belül minden évben az adott napon világszerte szerveztek koncerteket, eseményeket, és adtak ki olyan limitált lemezeket, amik addig nem jelentek meg ezen a formátumon. Ez annyira jól sikerült, hogy szép lassan elkezdtek növekedni a vinyl eladási számai, és ma már ha nyitott szemmel járunk a városban, egyre több lemezbolttal találkozhatunk, sőt bizonyos áruházak polcain is szembe jöhetnek a hanglemezek. Sőt, a 2020-as év első félévében, 34 év után először sikerült jobb számokat produkálnia az amerikai piacon, mint a CD-nek. Szám szerint ez 232,1 millió dolláros bevételt jelent, míg a CD eladások csupán 129,9 millió dollárig jutottak. Ez az előző év ugyanezen időszakához képest 4 %-os növekedést jelent a versenytárs 48 %-os csökkenésével szemben. Szóval a fizikai hanghordozók piacán újra a trónra került a hanglemez, és sikerült egy olyan szegmensben növekedést mutatnia, ahol a közvetlen versenytársai hatalmas zuhanásban vannak.

Egyértelmű, hogy ha a teljes zeneipari eladásokat vesszük figyelembe, akkor a vinyl már soha nem lesz piacvezető, de nem is célja. Viszont az sincs kizárva, hogy ha a technológia fejlődésével újra változnak a zenével kapcsolatos fogyasztási szokások, és a hanglemez, kazetta, CD, MP3, streaming sor bővül majd újabb alternatívákkal, akkor a most uralkodó streaming is csak egy újabb strigula lesz a vinyl neve mellett, amit túlélt. Ugyanis az eddig felsorolt folyamatok mellett a legnagyobb érv a hanglemezek hallgatása/gyűjtése mellett, hogy teljesen más érzés amikor a hangszedőt rárakod a kedvenc albumodra és diszkrét sercegés kíséretében kristálytisztán megszólal a Pink Floyd.

További cikkek
Top