Kultúra
2015. 12. 06. - Deni

A világ 9 legfurcsább ünnepe

 

Jön a mikulás, a karácsony, az újév, és számos olyan ünnep követi egymást, ami számunkra fontos tradíciót hordoz magában. Nincs ez másként a hazai fesztiválokkal sem. Lassan jönnek ki az új nevek, karácsonyra akár már meg is kapjuk a bérleteket, és egyre növekvő izgalommal várjuk a nyarat. Nincs ez máshogy külföldön sem. Ám a világ számos helyén találhatók nem mindennapi ünnepek és fesztiválok, amelyek először érdekesnek, furcsának, akár őrültségnek is hangozhatnak nekünk, míg az ott élőknek ez teljesen természetes. Lehet, néhányukkal találkoztatok már, de biztos akad majd olyan is, amire rá fogtok csodálkozni, és hitetlenkedve fogjátok kérdezni, hogy ilyen tényleg létezik?

Nemzetközi highline találkozó, Monte Piana, Olaszország

Ha olvassuk a címet, már abból kiderülhet számunkra, hogy valami a magasban történik, ami már nincs is messze az igazságtól. Hegycsúcsok közé feszítenek ki egy rugalmas kötelet, amely mindössze néhány centi széles, és ezen sétálnak át a félelmet nem ismerő sportolók.

Vannak olyan résztvevők is, akik mintha csak a kertjükben pihennének, mindössze 150 méter különbséggel, függőágyakban nyugszanak a kifeszített köteleken. Igen sok félelmet kell ehhez legyőzni, hogy utána az ember már ennyire természetesnek vegye a dolgot.

 El Colacho, a csecsemőátugró ünnepség, Spanyolország

Igen, jól olvassátok, Spanyolországban van olyan ünnepség, ahol az újszülött csecsemőket ugorják át. A csecsemő-átugró ünnepség vagy, ahogy a spanyolok hívják El Colacho fesztivál már 1620 óta minden évben megrendezésre kerül Castrillo de Murcia faluban.

Az ünnepségen az egy évesnél fiatalabbak csecsemőket lefektetik a földre, egy matracra, majd az ördög jelmezbe öltözött férfiak nekifutásból átugranak felettük. Ilyenkor felmerülhet az a kérdés, hogy milyen anya az ilyen, aki ezt engedi? Ám a téves feltevés ellenére, fontos oka van ennek a fesztiválnak. Ezzel a rituáléval űzik el a gonoszt, és védik meg a gyerekeket a későbbi betegségektől.

 Észak-Karolinai Sellő Fesztivál, USA

Természetesen, hol máshol találhatták volna ki ezt a fesztivált, ha nem Amerikában. Hetente háromszor is összegyűlnek akár egy uszodában, hogy sellőtörténeteket beszéljenek meg. Az érdekessége ennek, hogy azt gondolná az ember, hogy ezt csak nők csinálják. Hát ez hatalmas tévhit, ugyanis több férfi is megjelenik egy-egy ilyen összejövetelen.

És mielőtt azt gondolná mindenki, hogy biztosan valami tudatmódosító szer hatása alatt vannak ilyenkor, hát megint csak melléfogtunk, mert ezek az emberek teljesen komolyan veszik ezt az egész sellő fesztivált, és kinézik az olyanokat, akik csak viccből mennek el oda.

Yi Peng Lámpásfesztivál, Thaiföld

Minden év novemberében kerül megrendezésre a lámpásfesztivál, amikor több ezer lámpást engednek el az esti órákban, ezáltal gyönyörű fénybe borítva az eget. A hagyomány szerint, azzal, hogy ezeket a lámpásokat útjuknak eresztik, saját problémáiktól is megszabadulnak az emberek, illetve kívánnak is valamit a jövőjükre tekintve. Hatalmas turisztikai attrakció az oda látogató vendégek számára. Vannak olyanok, akik csak azért mennek Thaiföldre, hogy ezt a lámpásfesztivált láthassák.

Maga a ballon rizspapírból készül, és másfél méter magas, amelynek az aljában egy mécses található, ez melegíti fel a levegőt, ami által a lámpás felemelkedik az égbe. A fesztiválon meg lehet tekinteni ezenkívül az igazi Thai táncot, illetve egy gyönyörű tűzijátékkal zárul a fesztivál.

Els Enfarinats, Spanyolország

Visszatérünk újból Spanyolországba, ahol az Els Enfarinats vagyis a Lisztemberek Ünnepét már több mint 200 éve ünneplik a helybéliek. Az aprószentek napjához kapcsolódó ünnepséget a Costa Blanca-i Ibi városában minden év december 28.-án rendezik meg. Hagyományosan tojást és lisztet vesznek magukhoz a helyiek, és azokkal dobálják meg egymást. Nem szenved hiányban senki sem, mivel több tonna lisztet és több ezer tojást használnak fel egy-egy ilyen ünnepkor.

Az egész napos fesztivál során a színes, vicces ruhákba öltözött lakók egy kis jelenetet is rendeznek. A lisztes arcú lázadók  fogságba ejtik a polgármestert, és átveszik a város vezetését.  A helyi bankokat és üzleteket lefoglalják, tulajdonosaikra pedig bírságot szabnak ki, amit aztán jótékonysági célból eladományoznak.

Florida Keys Víz alatti Zenei Fesztivál, USA

Ha azt gondoltuk volna, hogy a Sellő fesztiválnál nincs nagyobb bugyutaság, amivel az amerikaiak elő tudnának állni, hát tévedtünk, ugyanis nekik sikerült létrehozniuk a víz alatti zenei fesztivált is.

Van, aki itt is sellőnek gondolja magát, és úgy is öltözik fel, majd a vízben sellőként úszkál. A fesztivál célja eredetileg az óceán élővilágának veszélyeztetettségére való figyelemfelhívás volt, ám mára inkább csak a vicc a lényege.

 

Sörcsónakázás, Finnország

Ugornék is tovább Finnországba, ahol már 18 éve kerül megrendezésre a sörcsónakázás. A rendezvény lényege nagyon egyszerű. Az emberek egyszerűen találkoznak a folyónál, gumicsónakokba vagy gumimedencébe szállnak, és szépen leeveznek Helsinki közelébe a tengerpartra.

Mindössze annyi a szabály, hogy a csónakban nem lehet más, csak egy evező és rengeteg sör. Szerintem ezek után rögtön gondolhatjátok, hogy mekkora káosz tud kialakulni a menetelés közben, és hogy milyen lassú folyamat is lehet ez, míg lejutnak Helsinkiig.

Golden Retriever fesztivál, Skócia

Skóciában van egy olyan fesztivál, ahol a Golden Retrieverek találkozhatnak egymással. Hogy ennek mennyi értelme van, azt senki se tudja, minthogy azt sem, hogy ennyi kutyát, hogy tudnak ilyenkor egymástól megkülönböztetni, hiszen akár több száz négylábú is egybekelhet ez idő alatt. De egy biztos, ennyi ebet még biztos nem láttál egyszerre egy helyen, és amilyen jókedvűek ők, olyannyira lesz neked is szebb napod tőlük.

Dia De Los Muertos, Mexikó

Utolsó fesztiválunkhoz érkeztünk, amelyet a koponya ünnepének is neveznek, és amely Mexikó városában kerül megrendezésre. Mi itthon szeretteink elvesztését feketében gyászoljuk meg, ezzel is mutatva mély fájdalmunkat, amely bennünket kísér. Mexikóban ez nem így van. A hagyományaik szerint a halál az élet része, és nem szabad erre borús hangulatban megemlékezni. Szeretteik elvesztését szinte ünnepként kezelik.

Színes ruhákban vannak, és arcukat is látványos smink maszkkal fedik el. A temetőket és sírokat ilyenkor feldíszítik, azzal a céllal, hogy azt otthonosabbá tegyék erre az időre.

Reméljük tetszett nektek is az összeállításunk!

Te melyik fesztiválra mennél el?

Sellő Fesztivál
El Colacho
Els Enfarinats
lorida Keys Víz alatti Zenei Fesztivál
Sörcsónakázás
Nemzetközi highline találkozó

További cikkek
Top