Közérdekű
2020. 12. 23. - Viktor Nagy

A végtelenbe és tovább!

Az év végére ráfordulva, karnyújtásnyira a karácsonytól úgy gondoltuk, egy olyan témával szeretnénk megalapozni az ünnepi hangulatotokat, ami amellett, hogy az idei év sikeresebb megmozdulásai közé tartozott, még egy izgalmasabb jövő ígérete is benne van. Szóval nincs más dolgotok, mint bevackolni egy adag bejglivel, mert a következő sorokban lehozzuk nektek a csillagokat.

2020 május 30-án, három nappal az eredeti tervezett kilövés után sikeresen útjára indult a Crew Dragon űrhajó a Space X Falcon-9 rakétájának a segítségével. Ez az esemény azért is volt történelmi jelentőségű, mert csaknem 9 évet kellett várni rá, hogy újra amerikai földről, amerikai űrhajóval küldjenek embereket az űrbe. Emellett meg kell említenünk azt is, hogy ez volt az első olyan küldetés, amit magáncég hajtott végre emberi személyzettel a fedélzeten. A két veterán asztronauta: Robert Behnken és Douglas Hurley több mint két hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson és augusztus 2-án sikeresen landoltak a Földön. Azért is számít nagy teljesítménynek ez a küldetés, mert a Space X csupán 18 éve létezik és ennyi idő alatt sikerült elérniük, hogy az űrutazást forradalmasítva olyan rakétákat alkossanak meg, amelyeket többször is fel lehet használni. Azonban a cég vezérizgatójának, Elon Musknak ennél grandiózusabb tervei vannak a nem is olyan távoli jövőt nézve. A következő lépés a Starship nevű űrhajó, illetve az ezt útjára bocsájtani képes Super Heavy rakéta rendszer kifejlesztése és tesztelése. Ezek az eszközök már képesek lesznek a Holdra vagy akár a Marsra is eljutni. A Starship decemberi teszt kilövése során sikeresen végrehajtotta az emelkedést 12,5 km-es magasságig és utána a visszatérés is sikeres volt egészen a landolásig, akkor ugyanis egy kisebb meghibásodás miatt felrobbant, viszont a teszt elsődleges célja az adatgyűjtés volt. Tehát sikeres volt a projekt és a cél a jövő évre, hogy Föld körüli pályára állítsák az űrhajót. Ugyan jelenleg sci-fi be illő elképzelésnek hangzik, hogy embert juttassunk a vörös bolygóra, azonban Musk ennél is tovább megy, ugyanis a fő célja az, hogy megalkossa a technikai háttért a Mars kolonizálására és ezt a missziót sikerre is vigye belátható időn belül.

Visszatérve a Holdra, a NASA által meghirdetett Artemis program célja, hogy 2024-ben újra ember lépjen a bolygó felszínére. A Space X mellett a másik érdekes cég, ami részt vesz a programban: a Blue Origin nevű vállalat, amit 2000-ben alapított a világ leggazdagabb embere: Jeff Bezos. Jelenleg még pár lépéssel az imént említett versenytársuk mögött járnak a fejlesztéssel, azonban, ami miatt érdemes megemlíteni őket, azok itt is a rövid, illetve a hosszú távú célok. Első körben nem csak eljutni szeretnének a Holdra, de maradni is és űrbázist létrehozni, valamint megkísérelni a bolygón rendelkezésre álló nyersanyagok kinyerését és hasznosítását. Mivel Bezos vérbeli üzletember, ezért nem meglepő, hogy őt elsősorban az űrben fellelhető erőforrások kiaknázása érdekli. A hosszútávú célja olyan hatalmas űrbázisok létrehozása, ahol akár több millió ember élhet, illetve olyan új, jelenleg még elképzelhetetlen iparágak kialakítása, amikkel az űr lehetőségeit kihasználva tudjuk biztosítani a fajunk fennmaradásához szükséges nyersanyag igényeink kiszolgálását.

Ha már űrversenyről van szó, akkor nem szabad megfeledkezni Kínáról sem, főleg, hogy ők a harmadik nemzet, akik asztronautát voltak képesek küldeni az űrbe. A helyzet azért is izgalmas, mert 2011 óta ki vannak tiltva a Nemzetközi Űrállomásról, ezért saját űrállomás létrehozásán dolgoznak. Sok információ nincs arról, hogy pontosan hol tartanak a saját technológiájuk fejlesztésével. Amit viszont lehet tudni, hogy nemrég indították útjára a Mars expedíciójukat, ami várhatóan jövő év februárjába ér célba a marsjáróval a fedélzetén és megkezdi a bolygó légkörének és kérgének az elemzését, valamint az élet nyomainak a kutatását. Túl vannak az első sikeres teszt kilövésen az általuk fejlesztett űreszközzel, ami vissza tud térni a kilövés után a Földre és újra felhasználható. Várhatóan ez hatalmas lökést fog adni a kínai űrprogramnak.

A hidegháború után lelassult az emberiség azon törekvése, hogy meghódítsa az űrt, azonban ahogy látjátok, ez a következő években nagyon úgy néz ki, hogy változni fog és minden eddiginél nagyobb sebességre fognak kapcsolni az ezzel foglalkozó szervezetek. Búcsúzóul pedig szeretnénk nektek Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket kívánni az egész Külker Online nevében!

További cikkek
Top